Μακαρόνια au gratin

Μια εύκολη, νόστιμη και γρήγορη συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

Μακαρόνια

  • 1500 γρ. νερό
  • 1 κ.γλ. σπιτική πάστα ζωμού λαχανικών
  • (προαιρετικά)
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 500 γρ. πέννες ή μακαρόνια τρικολόρε ή σελενάκι

Γέμιση

  • 80 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
  • 150 γρ. φέτες χαμ ή μπέικον,
  • τυλιγμένες σε ρολό
  • 250 γρ. χαλλούμι, σε κομμάτια

Μπεσαμέλ

  • 1500 γρ. γάλα
  • 60 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
  • 120 γρ. αλεύρι
  • 3 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μακαρόνια

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 1500 γρ. νερό, 1 κουταλάκι πάστα ζωμού λαχανικών, 10 γρ. ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι αλάτι και βράστε 14 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 2

Προσθέστε 500 γρ. μακαρόνια πέννες και μαγειρέψτε 10 λεπτά (ή όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία)/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1. Σουρώστε στο βαθύ δίσκο του Varoma και περάστε κάτω από κρύο νερό για να μην κολλήσουν. Μεταφέρετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και αφήστε στην άκρη.

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια και λιώστε 2 λεπτά/70°C/ταχύτητα 2. Περιχύστε τα μακαρόνια που έχετε αφήσει στην άκρη και ανακατέψτε με τη σπάτουλα.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. φέτες χαμ τυλιγμένες σε ρολό και κόψτε 2 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.5. Ραντίστε πάνω από τα μακαρόνια και ανακατέψτε ελαφρά.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 250 γρ. χαλλούμι και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Ραντίστε με 3 κουταλιές αλεσμένο χαλλούμι τα μακαρόνια και ανακατέψτε ελαφρά. Μεταφερετε ακόμα 3 κουταλιές αλεσμένο χαλλούμι σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη. Αφήστε το υπόλοιπο αλεσμένο χαλλούμι στον κάδο και συνεχίστε με την μπεσαμέλ.

Μπεσαμέλ και συναρμολόγηση

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 2

Προσθέστε στον κάδο με το αλεσμένο χαλλούμι 1500 γρ. γάλα, 60 γρ. βούτυρο σε κομμάτια, 120 γρ. αλεύρι, 3 αυγά και μαγειρέψτε 13 λεπτά/100°C/ταχύτητα 4.

Βήμα 3

Περιχύστε τα μακαρόνια με τη μισή ποσότητα μπεσαμέλ και ανακατέψτε με τη σπάτουλα. Απλώστε από πάνω ομοιόμορφα την υπόλοιπη μισή ποσότητα μπεσαμέλ, ραντίστε με τις 3 κουταλιές αλεσμένο χαλλούμι που έχετε αφήσει στην άκρη και ψήστε για 25 λεπτά (180°C) ή μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 4

Αφήστε στην άκρη για τουλάχιστον 20 λεπτά προτού σερβίρετε για να σφίξει η μπεσαμέλ και να κόβονται ομοιόμορφα.

Συμβουλές

Συνοδεύεται με σαλάτα.

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές

 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι