Μακαρόνια au gratin

Μια εύκολη, νόστιμη και γρήγορη συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

Μακαρόνια

  • 1500 γρ. νερό
  • 1 κ.γλ. σπιτική πάστα ζωμού λαχανικών
  • (προαιρετικά)
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 500 γρ. πέννες ή μακαρόνια τρικολόρε ή σελενάκι

Γέμιση

  • 80 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
  • 150 γρ. φέτες χαμ ή μπέικον,
  • τυλιγμένες σε ρολό
  • 250 γρ. χαλλούμι, σε κομμάτια

Μπεσαμέλ

  • 1500 γρ. γάλα
  • 60 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
  • 120 γρ. αλεύρι
  • 3 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μακαρόνια

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 1500 γρ. νερό, 1 κουταλάκι πάστα ζωμού λαχανικών, 10 γρ. ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι αλάτι και βράστε 14 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 2

Προσθέστε 500 γρ. μακαρόνια πέννες και μαγειρέψτε 10 λεπτά (ή όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία)/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1. Σουρώστε στο βαθύ δίσκο του Varoma και περάστε κάτω από κρύο νερό για να μην κολλήσουν. Μεταφέρετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και αφήστε στην άκρη.

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια και λιώστε 2 λεπτά/70°C/ταχύτητα 2. Περιχύστε τα μακαρόνια που έχετε αφήσει στην άκρη και ανακατέψτε με τη σπάτουλα.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. φέτες χαμ τυλιγμένες σε ρολό και κόψτε 2 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.5. Ραντίστε πάνω από τα μακαρόνια και ανακατέψτε ελαφρά.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 250 γρ. χαλλούμι και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Ραντίστε με 3 κουταλιές αλεσμένο χαλλούμι τα μακαρόνια και ανακατέψτε ελαφρά. Μεταφερετε ακόμα 3 κουταλιές αλεσμένο χαλλούμι σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη. Αφήστε το υπόλοιπο αλεσμένο χαλλούμι στον κάδο και συνεχίστε με την μπεσαμέλ.

Μπεσαμέλ και συναρμολόγηση

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 2

Προσθέστε στον κάδο με το αλεσμένο χαλλούμι 1500 γρ. γάλα, 60 γρ. βούτυρο σε κομμάτια, 120 γρ. αλεύρι, 3 αυγά και μαγειρέψτε 13 λεπτά/100°C/ταχύτητα 4.

Βήμα 3

Περιχύστε τα μακαρόνια με τη μισή ποσότητα μπεσαμέλ και ανακατέψτε με τη σπάτουλα. Απλώστε από πάνω ομοιόμορφα την υπόλοιπη μισή ποσότητα μπεσαμέλ, ραντίστε με τις 3 κουταλιές αλεσμένο χαλλούμι που έχετε αφήσει στην άκρη και ψήστε για 25 λεπτά (180°C) ή μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 4

Αφήστε στην άκρη για τουλάχιστον 20 λεπτά προτού σερβίρετε για να σφίξει η μπεσαμέλ και να κόβονται ομοιόμορφα.

Συμβουλές

Συνοδεύεται με σαλάτα.

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές

 

Δειτε Επισης

Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι
Σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο