Μακαρόνια au gratin
00:53 - 16 Ιουνίου 2021
Μια εύκολη, νόστιμη και γρήγορη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
Μακαρόνια
- 1500 γρ. νερό
- 1 κ.γλ. σπιτική πάστα ζωμού λαχανικών
- (προαιρετικά)
- 10 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 500 γρ. πέννες ή μακαρόνια τρικολόρε ή σελενάκι
Γέμιση
- 80 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
- 150 γρ. φέτες χαμ ή μπέικον,
- τυλιγμένες σε ρολό
- 250 γρ. χαλλούμι, σε κομμάτια
Μπεσαμέλ
- 1500 γρ. γάλα
- 60 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
- 120 γρ. αλεύρι
- 3 αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μακαρόνια
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 1500 γρ. νερό, 1 κουταλάκι πάστα ζωμού λαχανικών, 10 γρ. ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι αλάτι και βράστε 14 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1.
Βήμα 2
Προσθέστε 500 γρ. μακαρόνια πέννες και μαγειρέψτε 10 λεπτά (ή όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία)/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1. Σουρώστε στο βαθύ δίσκο του Varoma και περάστε κάτω από κρύο νερό για να μην κολλήσουν. Μεταφέρετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και αφήστε στην άκρη.
Γέμιση
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια και λιώστε 2 λεπτά/70°C/ταχύτητα 2. Περιχύστε τα μακαρόνια που έχετε αφήσει στην άκρη και ανακατέψτε με τη σπάτουλα.
Βήμα 2
Βάλτε στον κάδο 150 γρ. φέτες χαμ τυλιγμένες σε ρολό και κόψτε 2 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.5. Ραντίστε πάνω από τα μακαρόνια και ανακατέψτε ελαφρά.
Βήμα 3
Βάλτε στον κάδο 250 γρ. χαλλούμι και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Ραντίστε με 3 κουταλιές αλεσμένο χαλλούμι τα μακαρόνια και ανακατέψτε ελαφρά. Μεταφερετε ακόμα 3 κουταλιές αλεσμένο χαλλούμι σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη. Αφήστε το υπόλοιπο αλεσμένο χαλλούμι στον κάδο και συνεχίστε με την μπεσαμέλ.
Μπεσαμέλ και συναρμολόγηση
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Βήμα 2
Προσθέστε στον κάδο με το αλεσμένο χαλλούμι 1500 γρ. γάλα, 60 γρ. βούτυρο σε κομμάτια, 120 γρ. αλεύρι, 3 αυγά και μαγειρέψτε 13 λεπτά/100°C/ταχύτητα 4.
Βήμα 3
Περιχύστε τα μακαρόνια με τη μισή ποσότητα μπεσαμέλ και ανακατέψτε με τη σπάτουλα. Απλώστε από πάνω ομοιόμορφα την υπόλοιπη μισή ποσότητα μπεσαμέλ, ραντίστε με τις 3 κουταλιές αλεσμένο χαλλούμι που έχετε αφήσει στην άκρη και ψήστε για 25 λεπτά (180°C) ή μέχρι να ροδίσουν.
Βήμα 4
Αφήστε στην άκρη για τουλάχιστον 20 λεπτά προτού σερβίρετε για να σφίξει η μπεσαμέλ και να κόβονται ομοιόμορφα.
Συμβουλές
Συνοδεύεται με σαλάτα.
Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές