Τα πήγαινε-έλα των υπουργών, η πεπατημένη του Αναστασιάδη και το τελευταίο καρέ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένονται οι ανακοινώσεις της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε σχέση με τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, τον οποίο προανήγγειλε ανήμερα των βουλευτικών εκλογών στις 30 του περασμένου Μαΐου.   

Ο επικείμενος ανασχηματισμός, αναμένεται να είναι του ίδιου τύπου με τους προηγούμενους δύο της παρούσας διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, όταν άλλαξαν πρόσωπα σε τέσσερα Υπουργεία. Θα πρόκειται δηλαδή για ένα εμβολιασμό του υφιστάμενου Υπουργικού Συμβουλίου, και όχι για προσπάθεια ριζικής ανανέωσης του προσώπου της Κυβέρνησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άκουσε έξι «όχι» και βάζει μπρος για ανασχηματισμό ο Αναστασιάδης

Υπενθυμίζεται πως οι μόνοι Υπουργοί που συνεχίζουν από το 2018 στο ίδιο πόστο, είναι μόλις τέσσερις, με τον ένα να ετοιμάζεται να αποχωρήσει, αφού ο ίδιος εξέφρασε τη σχετική πρόθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται για τους υπουργούς Γεωργίας, Κώστα Καδή, Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, τη Ζέτα Αιμιλιανίδου στο Εργασίας και τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, του οποίου η θητεία θα λήξει με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. 

Σημειώνεται πως από το 2018 μέχρι σήμερα συνεχίζουν να υπηρετούν την Κυβέρνηση αλλά από διαφορετικά πόστα, ο Πρόδρομος Προδρόμου ο οποίος διορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος το 2018 και ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας την 1η Δεκεμβρίου του 2019 και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης που επίσης τον Δεκέμβριο του 2019 έφυγε από το Υπουργείο Εσωτερικών για το χαρτοφυλάκιο του Οικονομικών. 

Την 1η Δεκεμβρίου του 2019, έγινε ο πρώτος ανασχηματισμός της παρούσας διακυβέρνησης Αναστασιάδη, 21 μήνες δηλαδή μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Σε εκείνο τον ανασχηματισμό αποχώρησε ο Χάρης Γεωργιάδης από το Υπουργείο Οικονομικών και αντικαταστάθηκε από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον οποίο αντικατέστησε στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Νίκος Νουρής. Στη θέση του Κώστα Χαμπιαούρη που διορίστηκε επίτροπος ορεινών κοινοτήτων, μπήκε ο μέχρι τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ στη θέση του διορίστηκε ο Κυριάκος Κούσιος. Τέλος στη θέση της Βασιλικής Αναστασιάδου στο Υπουργείο Μεταφορών, διορίστηκε ο Γιάννης Καρούσος. 

Υπενθυμίζεται ότι του ανασχηματισμού προηγήθηκε η παραίτηση του Ιωνά Νικολάου για λόγους πολιτικής ευθιξίας για την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Νικόλα Μεταξά και στη θέση του διορίστηκε ο Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα αποχώρησε για να διοριστεί Γενικός Εισαγγελέας και αντικαταστάθηκε από την Έμιλυ Γιολίτη. Αυτές οι αλλαγές καθιστούν το Δικαιοσύνης, το Υπουργείο με τις περισσότερες αλλαγές ηγεσίας, ενώ δεν αποκλείεται, να υπάρξουν και νέες.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2020, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε άλλες δύο σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, επί της ευκαιρίας διορισμού νέου Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Οι διορισμοί των Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη που κατείχαν υπουργικές καρέκλες, κένωσαν τις θέσεις των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Άμυνας. Όπως ήδη αναφέραμε στη θέση του κ. Σαββίδη διορίστηκε η Έμιλυ Γιολίτη, ενώ στη θέση του Σάββα Αγγελίδη στο Υπουργείο Άμυνας ανέλαβε ο Χαράλαμπος Πετρίδης. Ένα μήνα αργότερα μετά από επιθυμία του Γιώργου Λακκοτρύπη να αποχωρήσει από το Υπουργείο Ενέργειας, στη θέση του διορίστηκε η Νατάσα Πηλείδου, την οποία αντικατέστησε στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας ο Βασίλης Δημητριάδης.

Οι ανασχηματισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας είχαν πάντα το ύφος των μικρών διορθωτικών παρεμβάσεων ή τον χαρακτήρα αντικατάστασης προσώπων που ήθελαν να αποχωρήσουν. Αυτή την εικόνα αναμένεται να έχει και ο επικείμενος ανασχηματισμός, αφού πέραν του κ. Ιωάννου, πληροφορίες θέλουν και άλλα μέλη του Υπουργικού να αποχωρούν. Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται τα πρόσωπα που θα αποχωρήσουν να διοριστούν ειρήσθω εν παρόδω σε άλλες θέσεις κλειδιά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ένα σημαντικό δείγμα, για τον τρόπο που ο Νίκος Αναστασιάδης αντιλαμβάνεται και δρα στο ζήτημα του ανασχηματισμού, μπορεί να ληφθεί και από την προηγούμενη διακυβέρνηση του της περιόδου 2013-2018. Στην προηγούμενη πενταετία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προχώρησε σε μόλις εννέα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Στη δεύτερη θητεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη προχωρήσει ήδη σε εννέα αλλαγές προσώπων σε Υπουργεία και με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, δεν αποκλείεται να φτάσει και τις 12 ή 13. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των Κυβερνήσεων του Νίκου Αναστασιάδη ήταν και ο διορισμός μη αυστηρά κομματικών στελεχών που ανήκαν στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς και του κέντρου. Κάτι, πάντως, που σύμφωνα με τις πληροφορίες που βγαίνουν με το σταγονόμετρο από το Προεδρικό, θα συμβεί και αυτή τη φορά, ίσως όμως και με πρόσωπα που ανήκουν στον χώρο της αριστεράς. 

Εξάλλου, το όνομα του τέως προέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Αδάμου Αδάμου, είδε το φως της δημοσιότητας για το Υπουργείο Υγείας και δεν αποκλείεται να βρίσκεται εντός του νέου κυβερνητικού σχήματος. Το θέμα δημιουργίας μιας Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής με συμμετοχή προσώπων από όλο το φάσμα του πολιτικού τόξου, συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς τη Δευτέρα και την Τρίτη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απορρίπτουν ομόφωνα μια τέτοια πρόταση. Ωστόσο πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι να ενισχύσει το Υπουργικό του Συμβούλιο, με πρόσωπα που θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα κρίσιμα θέματα του χαρτοφυλακίου τους και να δώσουν ώθηση στις μεγάλες Μεταρρυθμίσεις που περιμένουν στη βάση του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος το αύριο» που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο Νίκος Αναστασιάδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Δεν ζητώ να συγκυβερνήσουμε αλλά να χτίσουμε γέφυρες ευθύνης

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Σχέδιο δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση,  ένα κόμμα, μια κυβερνητική θητεία, αλλά πρόκειται για τη νέα μακρόπνοη εκδοχή της Κύπρου και απαιτεί εθνική, πολιτική και κοινωνική συνεννόηση. Μάλιστα τόνισε πως δεν ζητά να συγκυβερνήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά να χτίσει γέφυρες ευθύνες ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις. 

Δειτε Επισης

Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα
Το βιολί του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος-«Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα για λύση δύο κρατών»
Δίνουν πίστωση τριών μηνών σε Υφ. Καινοτομίας για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ οι ΕΟΑ-Ζητούν λήψη άμεσων μέτρων
Συναντίληψη μεταξύ Χαρτσιώτη-ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής
Συγχαρητήριο μήνυμα Ερντογάν προς ψευδοκράτος για επέτειο παράνομης ανακήρυξης
Υπό έρευνα Βρετανός βουλευτής για παράτυπη προώθηση συμφερόντων ψευδοκράτους