Άκουσε έξι «όχι» και βάζει μπρος για ανασχηματισμό ο Αναστασιάδης

Κανένα από τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης δεν απάντησε θετικά στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για Κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής και πλέον ο Νίκος Αναστασιάδης, καλείται να προχωρήσει στον ανασχηματισμό που εξήγγειλε, χωρίς να υπολογίζει στη στήριξη καμίας πολιτικής δύναμης, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Το νέο δεδομένο που προκύπτει μετά τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, είναι η πρόθεση που εξέφρασαν όλοι ανεξαιρέτως να κινηθούν σε κλίμα συναίνεσης και να στηρίξουν τις σημαντικές Μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν ενώπιον τους στους επόμενους μήνες στη Βουλή, με την υποσημείωση βέβαια να λαμβάνονται υπόψη οι υποδείξεις τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναίνεση, Ανασχηματισμός, Μεταρρυθμίσεις-Η δύσκολη εξίσωση του Προεδρικού

Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισέπραξε τις αρνητικές απαντήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, της Δημοκρατικής Παράταξης και του Κινήματος Οικολόγων, ενώ προηγήθηκαν χθες τα «όχι» του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να καταλήξει τις επόμενες ώρες στο εύρος και το βάθος του ανασχηματισμού και δεν αποκλείεται να τον ανακοινώσει στα επόμενα 24ωρα. Θα πρέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, να θεωρείται δεδομένη η αλλαγή σκυτάλης με τουλάχιστον τέσσερα κυβερνητικά στελέχη να αποχωρούν, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές και σε κάποια από τα Υφυπουργεία. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να διορίσει και ένα νέο πρόσωπο στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Αναπόφευκτά και λόγω της άρνησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υποδείξουν πρόσωπα για συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξει τη συμμετοχή μη κομματικών ή αδρανοποιημένων από τις σημερινές ηγεσίες των κομμάτων τους προσώπων, που  ταυτόχρονα θα μπορούσαν να διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκια κρίσιμων Υπουργείων και είναι παράλληλα πρόθυμα να συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση του. 

Ειδικά σε ότι αφορά το τελευταίο, η περίπτωση του τέως προέδρου της Βουλής, Αδάμου Αδάμου καταδεικνύει και την δυσκολία του εγχειρήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού ο οποιοσδήποτε υποψήφιος θα πρέπει να προσμετρήσει στην απάντηση του και την αντίδραση που θα υπάρχει από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει. Άλλωστε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ φρόντισε εκ νέου χθες από τα σκαλιά του Προεδρικού να υποδείξει πως θα τους ενοχλήσει αν και εφόσον απευθυνθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ο Νίκος Αναστασιάδης. «Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις ανήκουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επαναλαμβάνω τον κάθε ένα ανάλογα με το τι θα αποφασίσει θα τον κρίνει ο κόσμος, όπως μας κρίνει όλους μας», ανέφερε.

Ανάλογη αναμένεται να είναι και η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος σε περίπτωση που ο Νίκος Αναστασιάδης, προσεγγίσει άτομα προερχόμενα από το κόμμα για υπουργοποίηση. Η εξίσωση που καλείται να λύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το μήνυμα που έστειλε πριν από λίγες ημέρες, ότι έλαβε το μήνυμα και προτίθεται να προχωρήσει με τον διορισμό γυναικών, είναι ιδιαίτερα δύσκολη. 

Έχουμε σημαντικές πολιτικές διαφορές
Τον χορό των σημερινών συναντήσεων άνοιξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως το ΔΗΚΟ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια Κυβέρνηση με την οποία έχει σημαντικές πολιτικές διαφορές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, πως "αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά για να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη Βουλή", σημειώνοντας πως "αναμένουμε και από την Κυβέρνηση να δείξει την ίδια εποικοδομητική διάθεση".

"Άκουσα με προσοχή τα όσα σήμερα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα μεταφέρω αυτά που μου έχει πει στα συλλογικά όργανα του κόμματός μας", είπε ο κ. Παπαδόπουλος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

"Αυτό που ξεκαθαρίσαμε σήμερα ως ΔΗΚΟ είναι ότι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια Κυβέρνηση με την οποία έχουμε σημαντικές πολιτικές διαφορές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς", πρόσθεσε.

Σημείωσε πως "αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά για να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη Βουλή. Το ΔΗΚΟ έχει αποδείξει ότι παρά το ότι είναι κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να στηρίζει πρωτοβουλίες νομοθετικές, πολιτικές προτάσεις σε νομοσχέδια που είναι επωφελή για τον τόπο και τον λαό μας", επεσήμανε.

Φυσικά, πρόσθεσε, "αναμένουμε και από την Κυβέρνηση να δείξει την ίδια εποικοδομητική διάθεση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο αυτών των μεταρρυθμίσεων".

Ερωτηθείς τι περιέχει το σημείωμα που κρατούσε εξερχόμενος του Προεδρικού, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως είναι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί η Κυβέρνηση να προωθήσει την αμέσως επόμενη περίοδο.

Αυτές ακριβώς τις μεταρρυθμίσεις έχουμε πρόθεση να εξετάσουμε στα συλλογικά όργανα τις επόμενες ημέρες, ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα φέρει ένσταση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που θα κάνει, προσεγγίσει πρόσωπα που πρόσκεινται στο ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως "δεν μπήκαμε σε μια νέα συζήτηση".

Επανέλαβε ότι "δεν μπορούμε ως κόμμα να συμμετάσχουμε σε μια Κυβέρνηση με την οποία έχουμε πολιτικές διαφορές. Όμως είμαστε διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προτάσεις για προώθηση μεταρρυθμίσεων με εποικοδομητική διάθεση, νοούμενου φυσικά ότι και η Κυβέρνηση θα δείξει την ίδια εποικοδομητική διάθεση από την άλλη πλευρά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είπε το αναμενόμενο «όχι» στον Αναστασιάδη ο Νικόλας-«Έχουμε σημαντικές πολιτικές διαφορές»

Δεν τέθηκε θέμα υπουργοποίησης Βότση
Η Δημοκρατική Παράταξη δεν θα συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, δήλωσε ο Πρόεδρός της Μάριος Καρογιάν, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε στη βάση της εθνικής συνεννόησης και της κοινωνικής συναίνεσης χωρίς απαραίτητα να συμμετέχουμε στη διακυβέρνηση, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς δεσμεύσεις, είπε ο κ. Καρογιάν.

Ο κ. Καρογιάν σημείωσε πως ενημερώθηκε για τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για σχηματισμό Κυβέρνησης ευρύτατης αποδοχής και άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του Προέδρου.

"Εμείς δεν περιμέναμε τούτη τη στιγμή για να μιλήσουμε για συναινέσεις. Καθ` όλη τη διάρκεια της προεκλογικής είχαμε ένα μόνιμο μοτίβο: εθνική συνεννόηση, συναινέσεις, ενότητα. Θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε στη βάση της εθνικής συνεννόησης και της κοινωνικής συναίνεσης χωρίς απαραίτητα να συμμετέχουμε στη διακυβέρνηση, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς δεσμεύσεις", πρόσθεσε.

Ενόψει μάλιστα "των σοβαρών κινδύνων και κρίσιμων εθνικών ζητημάτων που έχουμε να διαχειριστούμε την αμέσως επόμενη μέρα, η Δημοκρατική Παράταξη θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα, σύνεση, λογική και υπηρετώντας το μέτρο" σημείωσε.

Άλλωστε, ανέφερε, "απόδειξη των προθέσεών μας για ευρύτερες συναινέσεις ήταν ακριβώς και η πρότασή μας για την προεδρία της Βουλής, στη βάση της οποίας θα δινόταν το μήνυμα προς την κοινωνία ότι μπροστά στα σοβαρότατα προβλήματα οι πολιτικές δυνάμεις μακριά από κομματικές συγκρούσεις, επιζήμιες αντιπαραθέσεις, μπορούν να συνεννοηθούν και να αφήσουν πίσω τους πρακτικές και συμπεριφορές που απεδείχθησαν ατελέσφορες σε ό,τι αφορά την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων του τόπου και την αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών".

Ο κ. Καρογιάν είπε πως "δυστυχώς χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε όλοι τις αναγκαίες υπερβάσεις και να διαμορφώσουμε συνθήκες ευρύτατης ενότητας που θα οδηγούσαν τον τόπο μας με ασφάλεια στη νέα εποχή".

"Για εμάς άμεση προτεραιότητα είναι η συλλογική υλοποίηση ενός ελπιδοφόρου οράματος που θα επιτρέψει την άμεση δρομολόγηση ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού σχεδίου τολμηρών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων όσο ποτέ άλλοτε τομών που τόση ανάγκη έχει η κοινωνία και η πατρίδα, σημείωσε.

"Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον, αυτό απαιτεί η κοινωνία, αυτό αναμένουν οι νέοι μας", πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα υπουργοποίησης του Άγγελου Βότση, ο κ. Καρογιάν απάντησε "Σε καμία περίπτωση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά την αφωνία... σπάει τη σιωπή του ο Καρογιάν για το παρασκήνιο εκλογής προέδρου της Βουλής

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους