Απορρίπτει τα περί προοπτικής απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα το Λονδίνο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα με τη μοναδική εξαίρεση της Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει την αυτοαποκαλούμενη «τδβκ» ως ανεξάρτητο κράτος και το αεροδρόμιο «Ερτζάν» δεν αναγνωρίζεται ως διεθνές αεροδρόμιο από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, ανέφερε σε απάντησή της προς κοινοβουλευτική ερώτηση για την προοπτική απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον.

«Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε μια Συμφωνία Αεροπορικών Υπηρεσιών με τη διοίκηση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και επομένως δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις», πρόσθεσε η αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Υφυπουργός.

Παρέπεμψε δε σε απόφαση του βρετανικού Εφετείου που ξεκαθάριζε πως οι απευθείας πτήσεις θα συνιστούσαν παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων του Ην. Βασιλείου υπό τη Σύμβαση του Σικάγο για την Πολιτική Αεροπορία του 1944.

Σημειώνεται ότι η ίδια απάντηση δόθηκε πρόσφατα από το Foreign Office στους υπογράφοντες διαδικτυακό αίτημα υπέρ των απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα.

«Η βρετανική κυβέρνηση παραμένει πεπεισμένη ότι μια συνολική λύση είναι η καλύτερη ευκαιρία επίλυσης αυτών των συνθετών ζητημάτων», συμπλήρωσε η κ. Μόρτον.

Σε απάντηση προς άλλη κοινοβουλευτική ερώτηση επανέλαβε τη βρετανική δέσμευση για στήριξη της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού υπό τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς μια λύση «θα ήταν καλή για την Κύπρο, την περιφερειακή σταθερότητα και τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σημείωσε για ακόμα μία φορά πως κατά την άτυπη πενταμερή του Απριλίου, ο πολιτικός προϊστάμενός της Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ παρότρυνε όλες τις πλευρές «να επιδείξουν ευελιξία και συμβιβασμό» για εύρεση λύσης «εντός των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άστραψε και βρόντηξε κατά Τυχικού ο Αρχιεπίσκοπος-«Σκοπός σας να εκθέσετε εμένα και την Ιερά Σύνοδο»
Χαστούκι ΕΔΑΔ σε ΚΔ για αναστολή δίωξης πολιτικού για βιασμό-«Ο Βοηθός Εισαγγελέας την εξέθεσε σε δευτερογενή θυματοποίηση μέσω σεξιστικών στερεοτύπων»
Χωρίς το Εθνικό Συμβούλιο στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα τους ενημερώσει μέσω τηλεδιάσκεψης
Φρουρός της εταιρείας εντόπισε τον βομβιστή εν δράση-Άφησε στη σκηνή κλεμμένη μοτοσικλέτα
Μάχη για τη ζωή δίνει 17χρονος-Δέχθηκε επίθεση από ομάδα προσώπων στην Αγία Νάπα, του έσπασαν τη γνάθο
Βρέθηκαν άλλες 230 χιλιάδες σε θυρίδα της 37χρονης επιχειρηματία-Γνώριζαν για έσοδα από πρακτορείο και πρατήριο καυσίμων είπαν οι γονείς της
Γιατί σε χουμίζει και σε παρακαλεί ο Τατάρ, Φειδία;
Σε τρία μέτωπα η μάχη με τη φωτιά στην Ιεράπετρα-Έφτασαν στο νησί ενισχύσεις από την Αθήνα
«Φειδία μην υποκύψεις στις απειλές»-Κάλεσμα Τατάρ για δημοσιοποίηση της συνέντευξης
Καταθέσεις από τα ανήλικα αδέλφια του βρέφους λαμβάνει η Αστυνομία-Δεν είχε απασχολήσει ξανά η οικογένεια