Αρχίζει το... παζάρι για τις Επιτροπές-Δύο πόλοι για τις προεδρίες

Η ώρα της κρίσιμης σύσκεψης που θα καθορίσει τις προεδρίες των Επιτροπών της Βουλής έφθασε, με τα τρία μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, που δικαιούνται να μετέχουν σε αυτήν, αφού εξέλεξαν πάνω από πέντε βουλευτές, να έχουν ήδη καταστρώσει τα σχέδια τους.

Ουσιαστικά, τα τρία κόμματα θα παρακαθίσουν στη σύσκεψη της Επιτροπής Επιλογής, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο τους, το καθένα τα δικά του «θέλω» και εισηγήσεις. Από τη μια, πηγές από την Πινδάρου, αναφέρουν ότι ο ΔΗΣΥ πηγαίνει στη συνάντηση με το επιχείρημα ότι προεδρίες Επιτροπών πρέπει να δοθούν και σε μικρότερα κόμματα, όπως συνέβη το 2016 με την ΕΔΕΚ και την Συμμαχία Πολιτών, κόμματα τα οποία παρότι δεν είχαν εκλέξει πάνω από πέντε βουλευτές, εξασφάλισαν προεδρίες.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την άποψη ότι οι προεδρίες των Επιτροπών θα πρέπει να διαχωριστούν μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων, που εξέλεξαν πάνω από πέντε βουλευτές. Δηλαδή, σε έξι Επιτροπές να ηγηθούν βουλευτές του ΔΗΣΥ, σε έξι του ΑΚΕΛ και σε τέσσερις του ΔΗΚΟ.

Την ίδια άποψη έχει και το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ωστόσο, δεν θα έλεγε όχι σε ανάληψη προεδρίας από την ΕΔΕΚ, μόνο που αν συμβεί αυτό, πιθανόν να υπάρξει διαμαρτυρία από τα υπόλοιπα δύο κόμματα, δηλαδή ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ που εξέλεξαν τον ίδιο αριθμό βουλευτών, όπως επίσης και από τους Οικολόγους, που έχουν τρεις βουλευτές.

Σημειώνεται πως τα προηγούμενα χρόνια λόγω του γεγονός ότι τα κόμματα με τρεις ή τέσσερις βουλευτές ήταν ελάχιστα, τα μεγαλύτερα κόμματα, επιδεικνύοντας καλή θέληση συναινούσαν στο να δοθούν προεδρίες και σε αυτά. Αυτή τη στιγμή όμως εντός της Βουλής τα μικρά κόμματα που θα δικαιούντο προεδρίες, σύμφωνα με τον άγραφο κανόνα των τελευταίων συνθέσεων της Βουλής, είναι τέσσερα.

Όπως όλα δείχνουν, στην Επιτροπή Επιλογής, στην οποία θα προεδρεύσει η νέα πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, θα δοθεί μεγάλη μάχη μεταξύ των τριών κομμάτων, ώστε να καταλήξουν σε μια κοινή συνισταμένη, για το πως θα δοθούν οι προεδρίες.

Έχουν προτιμήσεις οι μικροί

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα μικρότερα κόμματα, τα οποία ετοιμάζουν τις προτάσεις τους, ώστε σε περίπτωση που περάσει η εισήγηση να λάβουν προεδρίες Επιτροπών, να είναι έτοιμα να τις καταθέσουν.

Για παράδειγμα, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, έχει ως πρώτη του επιλογή την Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπως είναι φυσιολογικό, αφού τα περιβαλλοντικά θέματα είναι πρώτα στην ατζέντα τους, ωστόσο θα τους ενδιέφεραν εναλλακτικά η Επιτροπή Θεσμών, η Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και φυσικά η Γεωργίας.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, δεν θα έλεγε όχι για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Επιτροπής Άμυνας, ωστόσο τηρείται στάση αναμονής, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση από την σύσκεψη των μεγάλων κομμάτων.

Η ΔΗΠΑ εκφράζει ενδιαφέρον για την Επιτροπή Εργασίας, ενώ πιθανόν να την ενδιέφερε και η Επιτροπή Εξωτερικών, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος δεν κατήλθε υποψήφιος και ως εκ τούτου δεν επανεκλέχθηκε.

Το ΕΛΑΜ ενδιαφέρεται όπως και οι Οικολόγοι, για τις Επιτροπές Περιβάλλοντος και Γεωργίας, παρότι ιδανικά θα προτιμούσαν ή την Άμυνας ή την Παιδείας.

Άδειες αρκετές θέσεις προέδρων της απερχόμενης Βουλής

Πάντως, τα πλείστα κόμματα θα έχουν συνεδρίες κοινοβουλευτικών ομάδων εντός της ημέρας ή και αύριο, για να καταλήξουν στους εκλεκτούς, που θα αναλάβουν τις προεδρίες, που θα αποκτήσουν. Αρκετές θέσεις προέδρων Επιτροπών έχουν κενωθεί, αφού οι κάτοχοι τους είτε δεν επαναδιεκδίκησαν εκλογή, είτε δεν επανεκλέγησαν.

Για παράδειγμα, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαριέλλα Αριστείδου δεν εξελέγη. Το ίδιο συνέβη και με την πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, της Επιτροπής Ενέργειας, Ανδρέα Κυπριανού και της Επιτροπής Μεταφορών, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης

Επίσης, δεν επαναδιεκδίκησαν εκλογή τους ο πρόεδρος της Επιστροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, της Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου, της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου και της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά.

Σημειώνεται ότι μετά τις αποφάσεις για τους προέδρους των δεκαέξι Επιτροπών, αλλά και την σύνθεσή τους, η Βουλή θα συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη για να επικυρώσει τις αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απαντά στο Politico για τα περί δούρειου ίππου του Musk o Φειδίας-«Πώς μπορεί να είμαι και να μην το ξέρω;»
Ο λόγος στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου στα 17-Οι αλλαγές που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό
«Hayir» στα πάντα από τον Τατάρ-Η ατζέντα για αναγνώριση και τα εσωτερικά του κίνητρα
Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17