Εισέπραξε δύο «όχι» και ένα «ίσως» ο ΠτΔ-Ενοχλημένο με προσέγγιση Αδάμου το ΑΚΕΛ

Δύο «όχι» και ένα «ίσως», εισέπραξε κατά την πρώτη μέρα των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στα πλαίσια της προσπάθειας που εξήγγειλε για τη δημιουργία μιας Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής που θα έχει ως στόχο την απορρόφηση των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την παράλληλη προώθηση σημαντικών Μεταρρυθμίσεων.  

Κατά την πρώτη ημέρα των επαφών του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Άντρο Κυπριανού, τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Χρίστο Χριστου. Η συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Αύριο ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί και με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Μάριο Καρογιάν και τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. 

Μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Άντρος Κυπριανού, παραχώρησε δηλώσεις στις οποίες δεν έκρυψε την ενόχληση του ΑΚΕΛ για την προσέγγιση προσώπων που ανήκουν στον χώρο της αριστεράς για να συμμετάσχουν στην νέο Κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι συζητήθηκε η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για το ενδεχόμενο συνεργασίας σε μια Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Ενοχλημένος ο Άντρος
«Ξεκαθάρισα ότι για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να υπάρχει πολιτική βάση, το πολιτικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο να στηρίζεται αυτή η συνεργασία και είναι προφανές πως σε ό,τι μας αφορά δεν έχουμε πολιτικές θέσεις που να είναι συγγενικές ή έστω γειτνιάζουσες με τις θέσεις που υποστηρίζει ο Δημοκρατικό Συναγερμός σε πάρα πολλά ζητήματα», είπε. Πρόσθεσε ότι συζητηθήκαν τα θέματα των μεταρρυθμίσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ καθορίζει ως την πιο σημαντική του προτεραιότητα το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των πολλών. Συμπλήρωσε ότι είπε στον Πρόεδρο ότι εκεί και όπου οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις οι οποίες έρχονται εξυπηρετούν τους πολίτες το ΑΚΕΛ θα τις στηρίζει και δεν έχει αναστολές επειδή προέρχονται από την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

 

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λειτουργήσει συναινετικά θα πρέπει οι αρμόδιοι Υπουργοί να ακούν όλες τις απόψεις, να τις λαμβάνουν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεών τους έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Είπε ότι το ΑΚΕΛ αυτό θα επιδιώξει τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

Σε, ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ανέφερε ότι είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το ΑΚΕΛ συμμετείχε σε όλες τις σχετικές συνεδριάσεις που έγιναν με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, που όμως, όπως είπε, δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν ξέρει καν ποια πρόταση στάλθηκε στην ΕΕ και ότι είναι έτοιμο να δει τις προτάσεις και με εποικοδομητικό πνεύμα να καταθέσει την άποψή για το πώς θα μπορούσαν να αναληφθούν αυτές τις δράσεις, ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες.

«Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να ακούσουμε, να προτείνουμε, να εισηγηθούμε, να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά, πάντοτε με γνώμονα το πώς μπορούμε να κάνουμε η ζωή του απλού ανθρώπου καλύτερη», ανέφερε.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη υπουργοποίηση του πρώην Προέδρου της Βουλής Αδάμου Αδάμου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν συζητούν συμμετοχή σε Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν του ανέφερε κανένα όνομα. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αδάμου έχει συνεργαστεί πολλά χρόνια με ΑΚΕΛ και είχαν μια πολύ καλή συνεργασία, και ότι από εκεί και πέρα αν ο ίδιος κρίνει ότι μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας με το ΑΚΕΛ μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει στην Κυβέρνηση ΔΗΣΥ, θα τον κρίνει ο κόσμος.

Ερωτηθείς κατά πόσο είπε στον Πρόεδρο αν θα τον ενοχλήσει να απευθυνθεί σε συγκεκριμένη πρόσωπα της Αριστεράς, ο κ. Κυπριανού είπε πώς το ΑΚΕΛ δεν συμμετέχει σε Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο ότι θα τους ενοχλήσει αν και εφόσον απευθυνθεί σε αυτούς τους ανθρώπους. «Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις ανήκουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επαναλαμβάνω τον κάθε ένα ανάλογα με το τι θα αποφασίσει θα τον κρίνει ο κόσμος, όπως μας κρίνει όλους μας», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ζητήματα στην μεταρρυθμιστική ατζέντα που βρίσκουν το ΑΚΕΛ κάθετα αντίθετο, ανέφερε ότι τα πάντα μπορούν να ρυθμιστούν φτάνει να υπάρξει μια διάθεση από πλευράς της Κυβέρνησης να λειτουργήσει συναινετικά. Πρόσθεσε ότι συναίνεση σημαίνει ότι διαβουλεύεσαι, ακούς απόψεις διαφορετικές, προσπαθείς εκεί και όπου υπάρχουν περιθώρια να τις λάβεις υπόψη σου συμπεριλαμβάνοντάς τις στις τελικές προτάσεις που θα καταθέσεις στη Βουλή. Αν η Κυβέρνηση, συμπλήρωσε, θεωρεί ότι συναίνεση είναι να καταθέτει τις δικές τις προτάσεις κι εμείς να πρέπει να ψηφίζουμε, αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Σημείωσε ότι η στάση του ΑΚΕΛ θα βασιστεί πάνω στο πώς η ίδια η Κυβέρνηση θα λειτουργήσει.

Ερωτηθείς αν νιώθει εξαπατημένος από όσα προηγήθηκαν για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, δήλωσε ότι το θέμα αυτό ανήκει στο παρελθόν, ότι θα πρέπει να δουν μπροστά και ότι δεν νιώθει καθόλου εξαπατημένος.

Πάει στα συλλογικά όργανα ο Σιζόπουλος
Από την πλευρά του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, επιφυλάχθηκε να απαντήσει για τη στάση του κόμματος του, μετά την ενημέρωση των συλλογικών οργάνων του κόμματος, τα οποία και θα λάβουν και την τελική απόφαση για το αν θα συμμετάσχει το κόμμα του στην Κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής. «Είναι σημαντικό και το τόνισα στον Πρόεδρο, πως ανεξάρτητα αν θα υπάρχει έμμεση ή άμεση συμμετοχή της ΕΔΕΚ, η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με συναίνεση και μετριοπάθεια και υπευθυνότητα να συμβάλει όσο το δυνατό στη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν τις Μεταρρυθμίσεις.

«Αυτές οι Μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «πρέπει να γίνουν μακριά από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το κρατικό συμφέρον αλλά κυρίως, θα στηρίξουμε τους πολίτες που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει μεγάλη σημασία για την ΕΔΕΚ που θα δοθούν αυτοί οι πόροι αξιοποιώντας των πρωτογενή και δευτερογενή τομέα αλλά και νέους τομείς όπως της υψηλής τεχνολογίας.

Ερωτηθείς για συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, ο κ. Σιζόπουλος υπέδειξε ότι θα μεταφέρει τις απόψεις και το σημείωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στα όργανα της ΕΔΕΚ για να ληφθούν συλλογικές απόψεις. «Εγώ δεν απορρίπτω και δεν αποδέχομαι. Εγώ άκουσα και θα τα μεταφέρω στα όργανα της ΕΔΕΚ για να ληφθούν οι αποφάσεις», υπέδειξε.

«Η ΕΔΕΚ», πρόσθεσε, «είναι το πλέον καθαρό αντιπολιτευτικό κόμμα σε μια σειρά από ζητήματα. Αυτό που είπα προηγουμένως είναι πως θα λειτουργήσουμε θετικά και εποικοδομητικά για να ενισχύσουμε την κρατική υπόσταση της πατρίδας μας που πλήττεται και να στηρίξουμε οικονομικά και κοινωνικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Και ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η ψήφιση του προϋπολογισμού και διαφάνηκε πως όσα λεγόντουσαν για συνεργασίες και δοσοληψίες για την προεδρία της Βουλής ήταν ανυπόστατα», κατέληξε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Κοφτό «οχι» από ΕΛΑΜ
Ολιγόλεπτη ήταν η συνάντηση του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά από τη συνάντηση ο κ. Χρίστου σημείωσε πως, «από την πλευρά μας δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή την Οικουμενική Κυβέρνηση. «Το ΕΛΑΜ», συνέχισε, «παραμένει ανεξάρτητη πολιτική δύναμη. Σε ότι αφορά το Κοινοβούλιο, κάθε πρόταση νόμου θα μελετάται και θα περνούμε απόφαση προς το καλό της κοινωνίας και της πατρίδας.

 «Εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε κυβερνητικό σχήμα. Ανταλλάξαμε απόψεις για εθνικό ζήτημα που το ΕΛΑΜ έχει συγκεκριμένη γραμμή, αλλά και του μεταναστευτικού που είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την πατρίδα μας και θα πρέπει να παρθούν μέτρα το συντομότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό