Πληροφορίες CNN για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας σε κινεζικό πυρηνικό σταθμό

Η Framatome, θυγατρική του γαλλικού ομίλου EDF, ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί «την εξέλιξη μίας από τις παραμέτρους λειτουργίας» του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν (Taishan) στην νότια Κίνα, αφού το CNN μετέδωσε πληροφορίες για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις.

Ο πυρηνικός σταθμός «βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Framatome, η οποία συμμετείχε στην κατασκευή του κινεζικού πυρηνικού σταθμού.

Οι δύο αντιδραστήρες του σταθμού είναι προς το παρόν οι μόνοι αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (EPR) σε λειτουργία στον κόσμο. Άλλοι τέτοιου τύπου αντιδραστήρες κατασκευάζονται στην Φινλανδία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το CNN, βασιζόμενο σε επιστολή που απηύθυνε η Framatome προς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, έκανε λόγο για πιθανή «διαρροή» στον κινεζικό πυρηνικό σταθμό, στον οποίο λειτουργούν δύο αντιδραστήρες EPR γαλλικής τεχνολογίας, κατασκευασμένοι από την EDF.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, οι κινεζικές αρχές ασφαλείας επικαλέσθηκαν τις αποδεκτές, εντός των ορίων τιμές ραδιενέργειας στο εξωτερικό του πυρηνικού σταθμού για να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας του.

«Η Framatome υποστηρίζει την ανάλυση της εξέλιξης μίας από τις παραμέτρους λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν», αναφέρει η γαλλική εταιρεία, χωρίς να κάνει λόγο για «διαρροή» και χωρίς να διευκρινίζει ποια από τις παραμέτρους λειτουργίας βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

«Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το τμήμα «βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας», αναφέρει η Framatome, χωρίς διευκρινίσεις.

Από την πλευρά του, το China General Nuclear Power Group (CGN) που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι περιβαλλοντικοί δείκτες είναι «κανονικοί», χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στις πληροφορίες του CNN.

«Αυτήν την στιγμή, η διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών δεδομένων δείχνει ότι οι περιβαλλοντικοί δείκτες του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν και της γύρω περιοχής είναι κανονικοί», αναφέρει ο κινεζικός όμιλος που απέφυγε να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις του AFP.

Αλλά, ούτε και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Γαλλία, η κυβέρνηση, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (CEA), η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) και το EDF δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το γεγονός.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

Δειτε Επισης

Θρίλερ για γερά νεύρα οι συνομιλίες στο Ουκρανικό-«Η Ρωσία δεν είναι σοβαρή»
Στον αέρα οι συζητήσεις στην Τουρκία-«Ο Ζελένσκι δεν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη»
Δύο χρόνια φυλάκιση στη γιαγιά του βρέφους που βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών στην Ελλάδα
Καταχωρείται η υπόθεση για την θανάτωση του καγκουρό-Στο κατηγορητήριο κι άλλα πρόσωπα εκτός από τον 36χρονο
Η «χαλαρότητα» στο ΚΕΠ και η κατάθεση Πετρίδη στο επίκεντρο της δίκης για Al Jazeera
Υποβαθμίζει τις συνομιλίες στην Τουρκία ο Τραμπ-«Δεν θα συμβεί τίποτα μέχρι να συναντηθώ με τον Πούτιν»
Πάνω από 2,000 κλήσεις στο Hope For Children το 2024-«Αλματώδης αύξηση»
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο Ικόνιο της Τουρκίας-Έγινε αισθητός μέχρι την Άγκυρα
Κάθειρξη 16 ετών σε νεαρή που μετέφερε 40 κιλά ναρκωτικά στην Κύπρο (pics)
Θρίλερ με τις συνομιλίες για το Ουκρανικό-Από τον «Πρόεδρο κλόουν» στην αντιπροσωπεία «παρωδία»