Οι... διαβολοβδομάδες που βύθισαν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στη δίνη της εσωστρέφειας

Μετά και την ανακήρυξη της Αννίτας Δημητρίου ως προέδρου της Βουλής, οι βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου πέρασαν στην ιστορία και έγραψαν ως μεγάλο νικητή σε όλα τα επίπεδα τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο ΔΗΣΥ μέσα σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να παραμείνει πρώτο κόμμα, να ανοίξει τη ψαλίδα από το ΑΚΕΛ, παρά την πτώση των ποσοστών του, αλλά και να εκλέξει για πρώτη φορά στην ιστορία του ένα στέλεχος της ηγεσίας του ως πρόεδρο της Βουλής.  

Από τα όσα εκτυλίχθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μπορούν να εξαχθούν και κάποια βασικά συμπεράσματα για την επόμενη ημέρα στα κόμματα, τα πλείστα εκ των οποίων, έχουν προχωρήσει σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και βρίσκονται σε κατάσταση περισυλλογής, ενόψει και των κρίσιμων ζητημάτων που σύντομα θα κληθούν να διαχειριστούν.

Πέρα από την περισυλλογή ωστόσο, για τα προφανή μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες μέσω της κάλπης, υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης για τις συνεργασίες τις δυναμικές και τις μελλοντικές σχέσεις που τα κόμματα προσδοκούν για να δημιουργήσουν σε βάθος διετίας. Σε αυτή την εξίσωση πέραν από το αποτέλεσμα της κάλπης, πρέπει να προστεθεί στην εξίσωση και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή και οι συμμαχίες που έγιναν και δεν έγιναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώνουν το ρήγμα στη σχέση τους ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ-Μπηχτές και αλληλοκαρφώματα

Πολύ πιο δύσκολα, σύνθετα και ρευστά είναι τα πράγματα στο ΑΚΕΛ, που μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα που οδήγησε τον Γενικό του Γραμματέα στην πόρτα εξόδου, καλείται να διαχειριστεί και την επικοινωνιακή, πέραν όλων των άλλων ήττα από την εκλογή προέδρου της Βουλής.

Ενώ προεκλογικά τα πράγματα έδειχναν ότι είχαν πάρει το δρόμο τους, με το κόμμα να βγαίνει ενισχυμένο από τις βουλευτικές και θα έβαζε στο φουλ τις μηχανές ενόψει των Προεδρικών του 2023, τελικά, όλα πήγαν στραβά. Οι ελπίδες ότι θα βγει πρώτο κόμμα, όχι μόνο εξανεμίστηκαν αλλά ανατράπηκαν, αφού η ψαλίδα με τον ΔΗΣΥ άνοιξε στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, η κοινοβουλευτική ομάδα αποδυναμώθηκε, αλλά το πιο σημαντικό από όλα πλήγηκε για τα καλά και η υπό εκκόλαψη συνεργασία με το ΔΗΚΟ.

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η ψηφοφορία, και η δυνατότητα που υπήρχε για να ανακόψουν τον δρόμο στην Αννίτα Δημητρίου και τον ΔΗΣΥ για μια δεύτερη μεγάλη νίκη σε 15 ημέρες, αλλά πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, δημιούργησε ένταση και εκνευρισμό στο κόμμα. Κάτι που παραδέχονται και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που συμμετείχαν στις διεργασίες το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι διαφορετικές τάσεις ανάμεσα στους βουλευτές για το αν ο Άντρος Κυπριανού θα πρέπει να κάνει αποδεκτή την πρόταση Καρογιάν ή όχι και αν αυτή μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, ήταν ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν την ιδιαίτερα ζωηρή, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Κυπριανού συζήτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η συμφωνία που έσπασε μια ώρα πριν τη ψηφοφορία-Όλο το παρασκήνιο

Όσο κι αν στο ΑΚΕΛ σήμερα λένε πως ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός η κατάληψη της προεδρίας της Βουλής, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως την περασμένη Πέμπτη η απελθούσα ηγεσία του κόμματος υπέστη ακόμα μια ταπεινωτική ήττα την οποία θα μπορούσε εύκολα να αποφύγει, φτάνει απλά να πετύχαινε μια μίνιμουμ συνεργασία με τους συνοδοιπόρους της προεκλογικά.

Αυτό που είναι σίγουρο πάντως, είναι πως η επιλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου να σπεύσει να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του πριν διαβουλευτεί με το ΑΚΕΛ, ενόχλησε την Εζεκία Παπαϊωάννου, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού. Κληθείς να σχολιάσει την ενόχληση που εκφράστηκε και από το ΔΗΚΟ εκφράζει τις τελευταίες ώρες για τη στάση του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε πως, «συναισθήματα μπορούν να δημιουργούνται και σε εμάς και στους οποιουσδήποτε άλλους, από τον τρόπο που εξελίχθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο απόλυτος κυρίαρχος Αβέρωφ και το παρατεταμένο προεκλογικό σοκ σε ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ

«Υπάρχει μια άποψη σε κάποια πολιτικά κόμματα όταν ζητούν να συνεργαστούμε, να αντιλαμβάνονται τη συνεργασία ως υποστήριξη του ΑΚΕΛ σε εκείνους. Μονόπλευρή δηλαδή. Ε δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Πρέπει να καταλάβουν ότι όταν μιλούμε για συνεργασία, πραγματικά πρέπει να αφήνονται ελεύθερα τα θέματα να συζητηθούν και να λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις», πρόσθεσε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

«Όχι μονομερείς που να λένε ότι εμείς αποφασίσαμε αυτό και θέλουμε να συνεργαστούμε, στηρίξετε μας. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. Θεωρώ λοιπόν ότι ανεξάρτητα από τα οποιαδήποτε αισθήματα έχουν δημιουργηθεί, πολιτικά σκεπτόμενοι πρέπει να βρούμε τον τρόπο να σταθούμε πάνω από αυτά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ευρύτερη δυνατή συνεργασία για να προωθήσουμε τα συμφέροντα του κόσμου που εξυπηρετούνται από το να απομακρυνθεί η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη από την εξουσία», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Αυτό το τελευταίο ίσως να αποτελεί και το κλειδί αργά ή γρήγορα να επουλωθούν οι πληγές που αφήνει πίσω του αυτή η δοκιμασία στο κόμμα της αριστεράς, αλλά και στο ΔΗΚΟ, με αποτέλεσμα η συνεργασία των δύο κομμάτων να αναθερμανθεί. Για να συμβεί αυτό, πέραν από χρόνο, θα πρέπει να προχωρήσουν και οι αλλαγές που προωθούνται στο ΑΚΕΛ, στο επικείμενο Συνέδριο, ώστε να διαπιστωθεί αν οι προτεραιότητες που έθεσε τον τελευταίο ένα χρόνο ο Άντρος Κυπριανού, βρίσκουν σύμφωνη και συμπίπτουν με αυτές της νέας ηγεσίας που θα αναδειχθεί.

Ένα τελευταίο σημείο που θα πρέπει να επισημανθεί για το ΑΚΕΛ, έχει να κάνει και με τον επικείμενο ανασχηματισμό που προγραμματίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου δεν θα ήθελαν να δουν με τίποτα τον Αδάμο Αδάμου στον οποίο προτάθηκε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο τελικά συμβεί, θα αποτελεί ένα επιπλέον πονοκέφαλο για το κόμμα που θα πρέπει να διαχειριστεί την απειθαρχία που θα επιδείξει ένα σημαίνων στέλεχος στην κομματική γραμμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφησε ανοιχτό το θέμα υπουργοποίησης ο Αδάμου-«Παραμένω ενεργός στην πολιτική»

Στην αντιπέρα όχθη, στο ΔΗΚΟ, τα πράγματα είναι εξίσου κρίσιμα όσο κι αν τα στελέχη του κόμματος επιχειρούν μέσω των επιθέσεων σε άλλα κόμματα, να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες, τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τη νίκη του ΔΗΣΥ για την προεδρία της Βουλής. Αυτό που επιχειρείται από το κόμμα, είναι να παρουσιασθεί η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου, αλλά και η παρασκηνιακή πρωτοβουλία Καρογιάν, ως μέρος συνδιαλλαγής όλων των άλλων κομμάτων πλην του ΔΗΚΟ. Απάντηση για το δεύτερο έδωσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο οποίος αφού υπέδειξε πως δεν επρόκειτο για συνδιαλλαγή, αλλά για μια πρόταση για ευρύτατη συνεργασία των κομμάτων. Μάλιστα αποκάλυψε πως σε περίπτωση που η ΕΔΕΚ συναινούσε σε αυτή την πρόταση, ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού, θα επικοινωνούσε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ώστε να του προτείνει να συμμετάσχει και το ΔΗΚΟ στην εν λόγω συνεννόηση.

Αναμφίβολα πίσω από την απομόνωση στην οποία οδηγήθηκε το ΔΗΚΟ κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την εκλογή του προέδρου της Βουλής βρίσκεται ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος επιχείρησε μέσω της πρότασης του να αποκόψει το ΔΗΚΟ από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και το πέτυχε. Ωστόσο ευθύνες βαραίνουν και τον ίδιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος ούτε καν αποδέχθηκε να συζητήσει με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης οποιοδήποτε άλλο όνομα για την προεδρία της Βουλής, πέραν του δικού του. Για τα στελέχη του ΔΗΚΟ πάντως, αυτό αποδεικνύει πως το κόμμα έμεινε μακριά από παζάρια και πάρε-δώσε, ωστόσο στη μεγάλη εικόνα φαίνεται ως απομόνωση του, με ευθύνες τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση η ΔΗΠΑ-«Γνώριζαν όλοι για την πρόταση, κάποιοι έκαναν άλλες σκέψεις»

Αναμφίβολα, τα συλλογικά όργανα του κόμματος, θα πρέπει να μελετήσουν επιστάμενα τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες και να αναθεωρήσουν την προσέγγιση τους σε μια σειρά από ζητήματα. Είναι στο χέρι του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο εξάλλου διατήρησε την κοινοβουλευτική του δύναμη με εννέα βουλευτές, να ανασυνταχθεί και να αναλάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα το καταστήσουν ξανά τον ρυθμιστή εντός της Βουλής. Έναν ρόλο που το ίδιο το κόμμα πέταξε με την καταψήφιση του προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο και αποποιήθηκε και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Βουλής.

Εξάλλου στα αποτελέσματα των εκλογών της 30ης Μαΐου, βρίσκονται οι αποδείξεις, ότι οι πολίτες δεν επιδοκιμάζουν, ούτε τις μετωπικές συγκρούσεις, ούτε αυτούς που προκαλούν αστάθεια και ανασφάλεια σε κρίσιμες περιόδους για τον τόπο.

Δειτε Επισης

Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό