«Το ΓεΣΥ βαδίζει σε δρόμο χωρίς επιστροφή… Είναι το κληροδότημα στα παιδιά μας»
13:06 - 01 Ιουνίου 2021
Το ΓεΣΥ βαδίζει πλέον σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή κι είναι το κληροδότημα στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου προσθέτοντας ότι είναι η συνεχής η βελτίωση του συστήματος στις αδυναμίες που εξακολουθεί να έχει με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες προσφοράς υγείας σε όλους τους πολίτες.
«Γιορτάζουμε τα δύο χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ. Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΓεΣΥ ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στη βασική του αποστολή που δεν είναι άλλη από το να προσφέρει σε όλους τους δικαιούχους ισότιμη και καθολική πρόσβαση στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», είπε ο Υπουργός.
Εξίσου σημαντικό για εμάς, σημείωσε, είναι ότι οι πολίτες αγκάλιασαν το ΓεΣΥ από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του, το στήριξαν, παρά την πολεμική που δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται – το ΓεΣΥ διέψευσε εκείνους που προέβλεπαν την κατάρρευση του είτε οικονομική είτε άλλως πως.
Αναφερόμενος στην επιτυχία του συστήματος, ο κ. Ιωάννου παρέθεσε αριθμούς : 890,000 άτομα έχουν εγγραφεί σε προσωπικούς γιατρούς, 70,000 άτομα έχουν λάβει ενδονοσοκομειακή περίθαλψη τους τελευταίους 12 μήνες που εφαρμόστηκε η ενδονοσοκομειακή, 570,000 δικαιούχοι διενήργησαν εργαστηριακές εξετάσεις. Στο ΓεΣΥ έχει ενταχθεί 70% των γιατρών, το 99% των φαρμακείων, το 100% των κλινικών εργαστηρίων, το 90% των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Το ΓεΣΥ είπε ο Υπουργός, αγκαλιάστηκε μεν από τον κόσμο και την κοινωνία αλλά σταδιακά απέκτησε και εμπιστοσύνη και αγκαλιάστηκε και από τους ίδιους τους πάροχους ιατρικής φροντίδας.
Σημαντική η συμβολή του ΓεΣΥ στη διαχείριση της πανδημίας
Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι σημαντική και καθοριστική ήταν η συμβολή του ΓεΣΥ στη διαχείριση της πανδημίας. «Θα ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα αν δεν είχαμε στη διάθεση μας το ΓεΣΥ και με βάση των δεδομένων του συστήματος, τον θεσμό του προσωπικού γιατρού που είναι μια μεταρρύθμιση μέσα στην ίδια την μεταρρύθμιση. Με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού ενισχύεται ο τομέας της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών, εξοικονομήθηκαν χρήματα από τον οικονομικό προϋπολογισμό από αχρείαστες επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς και φάνηκε και η χρησιμότητα του προσωπικού γιατρού στη διαχείριση της πανδημίας», σημείωσε.
Όλοι, ανέφερε, είχαμε τον προσωπικό μας γιατρό, ο οποίος σε περίπτωση θετικού κρούσματος αποφάσιζε για τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενή ή αν αυτός χρειαζόταν νοσηλεία και χωρίς τη συμβολή του θα ήταν πιο δύσκολη η διαχείριση των θετικών κρουσμάτων.
Στο ΓεΣΥ υπάρχουν αδυναμίες, ελλείψεις και κενά
Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι αδυναμίες, ελλείψεις και κενά υπάρχουν στο ΓεΣΥ.
«Πρόκειται για την πιο μεγάλη μεταρρύθμιση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που μετρά μόλις δύο χρόνια ζωής. Τα θετικά είναι εκεί, καταγράφονται. Υπάρχουν όμως ακόμη και αδυναμίες και κάποιες ελλείψεις γι αυτό και το τονίζουμε συνεχώς κι εμείς ως Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ότι είναι συνεχιζόμενη η προσπάθεια βελτίωσης του ΓεΣΥ», ανέφερε.
Για παράδειγμα, συνέχισε, όσον αφορά τις καταχρήσεις που υπήρχαν, τις σπατάλες που υπήρχαν, έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες για αντιμετώπιση τους, όπως εφαρμογή περισσότερων πρωτοκόλλων και κανόνων μέσα στο σύστημα.
«Γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί μια συνεργασία με διεθνή οργανισμό ποιότητας, ενισχύεται ο τομέας εκδίκασης απαιτήσεων, γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες να βελτιωθεί η ποιότητα μέσα στο ΓεΣΥ στην οποία δίνουμε μεγάλη σημασία. Η ποιότητα διασφαλίζεται εν μέρει με τον ανταγωνισμό που υπάρχει μέσα στα πλαίσια του ΓεΣΥ αλλά παράλληλα γίνονται και προσπάθειες από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για βελτίωση», σημείωσε.
Για παράδειγμα, συνέχισε, θεωρώ ότι η χρήση δεικτών απόδοσης ή συμπεριφοράς που προβλεπόταν για τους προσωπικούς γιατρούς, το οποίο δεν εφαρμόστηκε με την εφαρμογή του συστήματος πρέπει να εφαρμοστεί αυτή την στιγμή - θα βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι πάροχοι, είτε αυτοί είναι γιατροί είτε νοσηλευτήρια, κ.ο.κ.
Το ΓεΣΥ είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης
Το ΓεΣΥ είπε ο κ. Ιωάννου, είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση και δείχνει και την αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της υγείας.
«Δεν είναι μόνο η εφαρμογή του ΓεΣΥ, είναι το γεγονός ότι έχουμε δουλέψει τον προϋπολογισμό, 10% του προϋπολογισμού είναι για την υγεία. Η σημασία που αποδίδουμε τώρα αποτυπώνεται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με ένα προϋπολογισμό 74 εκ. Η υγεία αποτελεί ένα από τους πέντε άξονες της πολιτικής του Σχεδίου. Τα 46 από τα 74 εκ. θα διατεθούν για βελτίωση και εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων», συμπλήρωσε.
Πηγή: KYΠΕ