Η ψυχρολουσία του ΔΗΚΟ και η γλυκόπικρη γεύση για την ΕΔΕΚ

Δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στους νικητές των εκλογών τα δύο παραδοσιακά κόμματα του Κέντρου, παρά το γεγονός πως το ΔΗΚΟ διατήρησε τις έδρες του και η ΕΔΕΚ αύξησε κατά έναν τους βουλευτές της.

Το ΔΗΚΟ θα εκπροσωπείται εκ νέου στη Βουλή από εννέα βουλευτές. Ωστόσο το 11,29% που εξασφάλισε είναι κατά 3,2% μειωμένο σε σχέση με το ποσοστό που είχε στις εκλογές του 2016. Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση ψήφων, μετά τα 3,3% του ΑΚΕΛ. Με βάση τα exit polls, η συσπείρωση του ΔΗΚΟ κινήθηκε λίγο πιο κάτω από το 65%, έχοντας σημαντικές διαρροές 11% προς την ΔΗΠΑ και 5% προς τον ΔΗΣΥ. Το επίπεδο των απωλειών που είχε προς τη ΔΗΠΑ, καταδεικνύουν ότι σαφέστατα το κόμμα επλήγη από τα δύο μεγάλα κύματα φυγής, που βρήκαν πολιτική στέγη στην συνεργασία της ΔΗΠΑ με την νεοϊδρυθείσα πλατφόρμα.  

Η επίδοση του ΔΗΚΟ του επιτρέπει να διατηρήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο, ωστόσο δεν κατάφερε να εξαργυρώσει σε ψήφους την σκληρή αντιπολίτευση που ασκεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τις συνεχείς επιθέσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αντιθέτως, η προσέγγισή του φαίνεται να επέφερε απώλειες.

Την ίδια στιγμή το ΔΗΚΟ είναι πλέον αντιμέτωπο και με μια νέα, ανερχόμενη δύναμη στο Κέντρο, η οποία, μάλιστα, δημιουργήθηκε μέσα από τα σπλάχνα του. Η διάσπαση που επήλθε δεν επηρέασε την κοινοβουλευτική του παρουσία, αλλά ξεκάθαρα διαδραμάτισε ρόλο στην πτώση των ποσοστών του, ενώ έδωσε, ταυτόχρονα, διεξόδους στην Κυβέρνηση για αναζήτηση συμμαχιών, οι οποίες παλαιότερα μπορούσαν να προσφερθούν μόνο από το ΔΗΚΟ.

Η ΕΔΕΚ, από την άλλη, κατάφερε να αυξήσει τους βουλευτές της σε τέσσερις, απώλεσε, όμως, την τέταρτη θέση που διαχρονικά διατηρούσε. Αν και παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Κέντρο, η ΕΔΕΚ μετατοπίστηκε από την άκρα δεξιά, την οποία δεν επέλεξε προεκλογικά να χτυπήσει με το ίδιο μένος που έκανε για άλλα κόμματα που θεωρούσε ανταγωνισμό με βάση τις εκτιμήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η αρνητική της διαφήμιση επικεντρωνόταν στους Οικολόγους και όχι στο ΕΛΑΜ, με το οποίο έδωσε τελικά την μάχη θρίλερ, την οποία και έχασε.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς εχθρούς, κάνοντας έμμεση αναφορά στην εσωκομματική κρίση που ταλανίζει το κόμμα τους τελευταίους μήνες και επιμερίζοντας, ουσιαστικά, ευθύνες για την απώλεια της τέταρτης θέσης σε πρώην συντρόφους.

Η ΕΔΕΚ εξασφάλισε 6,72%, μισή μονάδα περισσότερη από το 2016. Με δεδομένο ότι η συνεργαζόμενη Συμμαχία Πολιτών είχε λάβει 6% στις προηγούμενες εκλογές, η ΕΔΕΚ απέτυχε να απορροφήσει τους ψηφοφόρους της Συμμαχίας, καθώς, σύμφωνα με τα exit polls, την υποστήριξαν λιγότεροι από το 15%, όσοι, δηλαδή, διοχετεύθηκαν και προς τη ΔΗΠΑ. Από τους δικούς της ψηφοφόρους, η ΕΔΕΚ έχασε 5% προς ΔΗΚΟ και Οικολόγους και 7% προς τον ΔΗΣΥ.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα
«Ατυχείς και διχαστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις συμβούλου Ερντογάν για Ουστέλ ο Τατάρ
Εισηγείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Σερντάρ Ντενκτάς
Προηγείται ο Τατάρ του Έρχιουρμαν και σε δημοσκόπηση τουρκικής εταιρείας