Ψωμί ολικής αλέσεως με σπόρια
09:07 - 31 Μαΐου 2021
Μία συνταγή για ένα πεντανόστιμο ψωμί ολικής αλέσεως με κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους και λιναρόσπορους.
ΥΛΙΚΑ
- 50 γρ. ανάμεικτους σπόρους (κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους, λιναρόσπορους)
- 400 γρ. νερό
- 10 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
- 10 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. μέλι ή χαρουπόμελο
- 50 γρ. καλαμποκάλευρο
- 400 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 250 γρ. αλεύρι χωριάτικο
- 10 γρ. αλάτι
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- μπολ
- ταψί φούρνου
- ανιτκολλητικό χαρτί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 50 γρ. ανάμεικτους σπόρους και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και τοποθετείστε το μπολ με τους σπόρους στο πώμα του κάδου.
Βήμα 2
Ζυγίστε μέσα 100γρ. νερό, ανακατέψτε ελαφρά με ένα κουτάλι και αφήστε στην άκρη να μουλιάσουν.
Βήμα 3
Βάλτε στον κάδο τα υπόλοιπα 300 γρ. νερό, προσθέστε 10 γρ. ξηρή μαγιά, 10 γρ. ελαιόλαδο, 10 γρ. μέλι και ζεστάνετε 2 λεπτά/37°C/ταχύτητα 3.
Βήμα 4
Προσθέστε τους μουλιασμένους σπόρους μαζί με το νερό που έχετε αφήσει στην άκρη, 50 γρ. καλαμποκάλευρο, 400 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως, 250 γρ. χωριάτικο αλεύρι, 10 γρ. αλάτι και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.
Βήμα 5
Στη συνέχεια, ζυμώστε 1 λεπτό 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα στάχυ.
Βήμα 6
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνια και πλάστε σε στρογγύλο καρβέλι. Αφήστε στην άκρη για 30 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 7
Προθερμάνετε το φούρνου στους 190°C.
Βήμα 8
Ψήστε για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο (190°C).
Βήμα 9
Αφού ψηθεί τυλίξτε το ψωμί σε μια πετσέτα και αφήστε το για 15 λεπτά περίπου προτού σερβίρετε
Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές