Τα δύο αδέλφια που θέλουν να σώσουν την γειτονιά τους και να αλλάξουν την Κύπρο
06:43 - 30 Μαΐου 2021

Ξεκίνησαν να καθαρίζουν τα πάρκα της γειτονιάς τους, σε μία προσπάθεια για να αποφεύγουν από την πραγματικότητα, που τους όριζε η καραντίνα τον Μάρτιο του 2020. Κάθε εβδομάδα, την ίδια μέρα, έβγαιναν από το σπίτι τους και καθάριζαν τα πάρκα. Ένα χρόνο μετά, έχουν ξεκινήσει μία οργανωμένη εκστρατεία, για να καθαρίσουν περισσότερους χώρους με σκουπίδια, σε όλη την Κύπρο. Πρόκειται για τον Γιάννη και την Ελληνίκη Πεπέτσιου, δύο αδέλφια από τη Λεμεσό, που αποφάσισαν να σώσουν την γειτονιά τους και να αλλάξουν την Κύπρο.
Μπορεί όλα να ξεκίνησαν από μία προσωπική τους δράση, όμως σήμερα δραστηριοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του «Save your hood». Μία δράση που ξεκίνησε από την Ελλάδα και στις 8 Φεβρουαρίου το ήρθε και στην Κύπρο, από τα δύο αδέλφια.
«Με το Βασίλη, που το έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, γνωριζόμαστε μέσω του Wheeling to help, μία οργάνωση που πάει Αφρική που χτίζει. Μας έφερε σε επαφή ο Έλπης Χρυσοβέργης, που του είπε να πει του Γιάννη να το κάνει αυτό στην Κύπρο, επειδή γνωρίζει ότι ασχολούμαι με αυτά τα πράγματα. Στην προηγούμενη καραντίνα, εγώ και η Ελληνίκη, πέρσι το Μάρτη, καθαρίζαμε τα πάρκα στη γειτονιά μας. Είχαμε καθορίσει μία μέρα και πηγαίναμε και καθαρίζαμε τα πάρκα. Δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μας, πάντα καθαρίζαμε. Είχαμε κάνει και το καλοκαίρι ένα event για τον καθαρισμό των παραλιών. Μαζευτήκαμε περίπου 50 άτομα. Εκεί ήταν και το second chance, που είναι δική μας ιδέα και αφορά βιβλία μεταχειρισμένα, τα πουλάμε και τα λεφτά τα στέλνουμε στην Ταζανία, την περιοχή που πάμε και χτίζουμε. Διοργανώναμε τέτοια event και ήξερε ο κόσμος, ότι είμαστε μία ομάδα που κάνουν τέτοιες δράσεις», υπέδειξε στον REPORTER ο Γιάννης.
Ο πρώτος καθαρισμός
Ο πρώτος καθαρισμός της κυπριακής εκδοχής του Save your Hood έγινε στις 14 Φεβρουαρίου, στην παραλία του Καρμάιο. Ο Γιάννης, η Ελληνίκη και μία ομάδα 70-80 περίπου ατόμων καθάρισαν την παραλία και γέμισαν περίπου 200 σακούλια σκουπίδια. Από την πρώτη κιόλας δράση διαφάνηκε ότι ήταν κάτι που ο κόσμος θα αγκαλιάσει και θα το αγαπήσει. Πλέον, σήμερα, τρεις μήνες μετά, γίνονται καθαρισμοί σε όλες τις περιοχές της Κύπρου.
«Ο σκοπός είναι να διοργανώνονται και ατομικοί καθαρισμοί και ομαδικοί. Οπότε ο πρώτος καθαρισμός έγινε για να πείσουμε τον κόσμο να μας ακολουθήσει. Ο επόμενος ομαδικός καθαρισμός ήταν στο Κούρειο, μια εβδομάδα αργότερα. Κι εκεί ήμασταν περίπου 50 άτομα. Πλέον έχουμε και τους σταθερούς εθελοντές και γίνονται και γίνονται και σταθεροί καθαρισμοί. Μετά τον πρώτο καθαρισμό, κάποιοι ξεκίνησαν και έκαναν μόνοι τους ατομικά καθαρισμούς στη γειτονιά τους. Δεν ήταν κανονισμένα ηβέντ, ήταν ατομικές πράξεις», θυμάται η Ελληνίκη.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 132 δράσεις. Η μεγαλύτερή τους δράση, μέχρι τώρα, από άποψη σκουπιδιών και από άποψη συμμετοχής πολιτών, έγινε στα Πολεμίδια.
« Έχουν γίνει δύο δράσεις εκεί. Την πρώτη μαζέψαμε 350 πράσινα σακούλια και 50 μπλε. Είχε ψυγεία, μπάνια, τηλεοράσεις, κρεβάτια, air condition. Πράγματα που δεν μπαίνουν μέσα σε σακούλες. Εκεί ήταν τα δύο μας ρεκόρ. Και θετικά και αρνητικά ρεκόρ. Πήγαμε μία μέρα και είχαμε μαζέψει 120 χιλιάδες λίτρα και πήγαμε ξανά πρόσφατα και μαζέψαμε 180 χιλιάδες λίτρα. Μία ποσότητα, που σε άλλες περιπτώσεις θα θέλαμε τρεις εβδομάδες να μαζέψουμε. Είναι μία περιοχή που έγινε σκουπιδότοπος».
Πώς οργανώνεται μία δράση σας
Οι δράσεις τους οργανώνονται μετά από ψηφοφορία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί, μπορούν να δουν όσοι ενδιαφέρονται, το πρόγραμμα των καθαρισμών, τις περιοχές και τις ώρες.
«Έχουμε σελίδες σε facebook και instagram. Δημιουργούμε ένα poll ή εγώ ή η Ελληνίκη, κάθε Τρίτη και ψηφίζει ο κόσμος περιοχές. Μέχρι την Πέμπτη θα έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο που ψήφισε τις περιοχές και τους λέμε να διοργανώσει τον καθαρισμό της περιοχής του. Αν δεν έχει κάποιο συντονιστή στην περιοχή, όπως για παράδειγμα έγινε στην Αμμόχωστο, πριν λίγες εβδομάδες στην Αμμόχωστο, τότε τους στέλνουμε και μπαίνει στο flyer μας, όπου αναγράφονται οι καθαρισμοί, η ώρα και η τοποθεσία. Από εκεί μπορεί ο κόσμος να επιλέξει σε ποιο καθαρισμό θέλει να πάει».
Τα πράγματα που βρίσκουν στις δράσεις τους προκαλούν εντύπωση. Εντοπίζουν πράγματα, που δεν ανήκουν στα σκουπίδια, αλλά και πράγματα που με την πρώτη ματιά σε μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή.
«Υπάρχουν τα πάντα. Στην παραλία του Κουρείου, κάτω από δέντρα βρήκαμε καναπέ, κουρτίνες, ξύλα. Έχουμε βρει ψυγεία, πολλά στρώματα. Λάστιχα, aircondition, τσιμέντα, μπάνια, πλυντήρια, σωληνώσεις που μπαίνουν στα σπίτια, που έχουν ανακαινιστεί ή χτιστεί πρόσφατα. Λάστιχα χιλιομέτρων, πλαστικά. Βρίσκουμε τενεκεδάκια, γυαλιά, πλαστικές μπουκάλες. Βρήκαμε πολλά παλιά τενεκεδάκια. Βρήκαμε ένα που έληγε το 1973 και είχαμε βρει, σε ένα καθαρισμό στη Μονή, ένα μπλοκ εισιτηρίων για μία παράσταση του 1972 και πωλούνταν 100 μιλς το καθένα. Γενικά, βρίσκουμε ό,τι έχει ο καθένας στο σπίτι του. Γράμματα ανάνοιχτα, σχολικούς ελέγχους, βιβλία, παπούτσια, γόβες».
Μετά τον καθαρισμό, την ευθύνη για τα σκουπίδια αναλαμβάνουν οι τοπικές αρχές, αφού τις πλείστες φορές είναι ενήμερες από πριν και συμμετέχουν στις δράσεις αυτές.
«Επικοινωνούμε με τις τοπικές αρχές της κάθε περιοχής. Συνήθως οι δήμοι ανταποκρίνονται και μας βοηθούν. Όμως, υπάρχουν και δήμοι που δεν ανταποκρίνονται και τότε τους ξαναπαίρνουμε ή θα πάρουμε το υγειονομείο. Ένας συγκεκριμένος δήμος αρνείται να πάει να μαζέψει τα σκουπίδια, επειδή έχει κλείσει το πράσινο σημείο στην περιοχή του και αρνείται να τα πάρει στο επόμενο κοντινότερο σημείο και λέει ότι θα τα μαζέψει όταν ανοίξει ξανά το πράσινο σημείο. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δεν έχουμε τα όργανα που θα μπορούν να ασκήσουν πίεση για να τους κινητοποιήσουν να κάνουν κάτι».
Η αγάπη του κόσμου και τα αρνητικά σχόλια
Οι δράσεις αυτές, από την αρχή έδειξαν ότι έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου, αφού πάνω από 1,330 εθελοντές συμμετέχουν σε αυτές. Όμως, υπάρχουν κι αυτοί που ναι μεν υποστηρίζουν τις ενέργειες αυτές, όμως μένουν μόνο στα λόγια. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν για ποιο λόγο να μαζέψουν τα σκουπίδια κάποιου άλλου.
«Όλοι μας υποστηρίζουν σε λόγια και κάποιοι σε πράξεις, όμως υπάρχουν και αυτοί που λένε “γιατί να μαζέψω τα σκουπίδια του άλλου, αφού θα τα ξαναπετάξει;”. Ο στόχος είναι να καθαρίσουμε το σημείο και να δείξουμε ότι θέλουμε να το αφήσουμε καθαρό, ώστε να ντρέπεται ο άλλος να το λερώσει μετά. Να είμαστε λίγο πιο ευσυνείδητοι και να σταματήσει ο κόσμος να τα πετούν. Αν δεν κάνεις κάτι, θα συνεχίσουν να τα πετούν», εξηγεί η Ελληνίκη, για να προσθέσει ο Γιάννης πως «υπάρχουν και κάποιοι που λένε “εντάξει μαζεύετε τα σκουπίδια. Είναι οικολογικά τα σακούλια; Πού πάνε μετά τα σκουπίδια;”. Υπάρχουν κάποια καλά-κακά σχόλια, που θέλουν να ξέρουν αν γίνεται η σωστή ανακύκλωση μετά τον καθαρισμό. Καταλαβαίνουμε κι εμείς πώς το εννοούν. Αν πάμε σε μία περιοχή μεγάλη, εκεί μαζεύουμε 500+ σακούλια. Τότε είναι δύσκολο να κάτσουμε να κάνουμε διαλογισμό σκουπιδιών σε σκουπιδότοπους είναι αδύνατο. Υπήρχαν περιοχές που είχαμε τρακτέρ και φορτηγό, όχι μόνο ανθρώπινα χέρια. Τώρα να πιάνουμε να βγάζουμε τενεκεδάκια, χαρτιά και πλαστικό και να κάνουμε διαλογή, είναι απίθανο. Αν πάμε σε περιοχές που ξέρουμε ότι θα μαζέψουμε δέκα σακούλια, τότε θα τα χωρίσουμε».
Οι καθαρισμοί κατά την περίοδο της πανδημίας
Οι δράσεις τους έχουν ξεκινήσει σε μία δύσκολη περίοδο, που η Κύπρος βρίσκεται υπό περιορισμούς, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Κατά τους καθαρισμούς, παίρνουμε τα μέτρα μας, μάσκες και αποστάσεις. Μας επηρέασε η κατάσταση, επειδή κάποιοι είναι λίγο διστακτικοί να πάνε σε καθαρισμούς. Όμως, γενικά ο κόσμος ερχόταν στους καθαρισμούς. Τώρα με τα μηνύματα είναι λίγο δύσκολο, επειδή κάποιοι δεν το είχαν ως πρωταρχικό σκοπό τους. Μας επηρεάζει με το θέμα των αποστάσεων και πολλές φορές της μάσκας, επειδή μαζεύουμε σκουπίδια μέσα στη ζέστη. Επίσης, είναι και το θέμα της ώρας. Πρέπει μέσα σε 3 ώρες να τελειώσουμε και να φύγουμε. Δεν θα ξεκινήσουμε μόλις πάμε εκεί. Θα περιμένουμε να μαζευτεί ο κόσμος, όμως εμείς έχουμε ήδη στείλει το μήνυμα. Το θετικό, όμως είναι ότι ο κόσμος έρχεται στους καθαρισμούς μας και μας βοηθούσε».
Συνεργασία με διάφορες οργανώσεις και εταιρείες
Στο πλευρό τους βρίσκονται διάφορες εταιρείες και οργανώσεις, που τους στηρίζουν και τους βοηθούν σε αυτές τις δράσεις.
«Μας έχουν όλοι βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι. Άλλες οργανώσεις, όπως το Let’s do it ή το Populution, είναι μαζί μας και κάνουν συχνά καθαρισμούς. Υπάρχουν διάφορες ομάδες που μας βοηθούν. Η αρχική μεγάλη βοήθεια ήταν από την εταιρεία Lordos, που μας έδωσε τρία παλέτα διάφορων σάιζ σακούλια και οικολογικά, για να μην πληρώνουμε εμείς τα έξοδα μας. Μας βοήθησε και η ΚΕΑΝ, που μας έδωσε πολλαπλής χρήσης γάντια του κήπου, για να μην χρησιμοποιούμε πλαστικά γάντια. Μας βοηθά η Parimatch, που μας έκανε τις φανέλες, για να δώσουμε στους εθελοντές μας. Εμείς δεν θέλουμε οι εθελοντές μας να πληρώνουν τη φανέλα, το καπέλο ή το παγουρίνο τους. Έρχονται για να κάνουν κάτι καλό, δεν χρειάζεται να ξοδεύουν χρήματα. Προσπαθούμε να τους κάνουμε μία ομάδα με καλό μυαλό. Η Fameline, μία ναυτιλιακή εταιρεία, που μας χορηγεί τα σιδερένια παγουρίνα μας, επειδή δεν θέλουμε στους καθαρισμούς μας να φέρνουν πλαστικά μπουκάλια. Προσπαθούμε να προωθήσουμε την ιδεολογία ότι δεν πρέπει να παράγουμε σκουπίδια, για να μην τα πετάμε στους δρόμους. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε».
Το μήνυμα προς τον κόσμο
«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στον κόσμο είναι ότι πρέπει να σταματήσει να νιώθει ότι είναι υποχρεωμένος ο δήμος να μαζεύει τα σκουπίδια μας. Το θέμα είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να παράγουμε σκουπίδια. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κάποια σκουπίδια και να πάει ο δήμος να τα μαζέψει. Όμως, αν δούμε ένα σκουπίδι κάτω, δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι θα πάει ο δήμος να το μαζέψει. Τι θα μας κοστίσει αν σκύψουμε να τα πάρουμε από κάτω; Θα βοηθήσω και θα νιώσω τη χαρά ότι βοήθησα. Επίσης, ο κόσμος δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί τόσα πλαστικά. Για παράδειγμα, αν θέλεις καφέ, κάνε μόνος σου ή πάρε το ποτήρι σου να σου τον φτιάξουν εκεί μέσα. Ξέρω ότι δεν είμαστε αυτής της νοοτροπίας, αλλά είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να σταματήσουμε, εξάλλου, να σκεφτόμαστε ατομικά, δηλαδή το σπίτι μας να είναι καθαρό, αλλά να μην μας ενδιαφέρει το περιβάλλον έξω. Το περιβάλλον πρέπει να το προσέχουμε. Να μην πετάμε σκουπίδια, να είμαστε πιο οικονομικοί με τις σπατάλες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε συνέχεια πλαστικά. Με το να κάνεις κακό στο περιβάλλον που ζεις, κάνεις κακό και στα παιδιά σου και τα παιδιά των παιδιών σου. Ο πλανήτης δεν μας αντέχει άλλο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Η εκλογή Τατάρ που ενέπνευσε τον Κρις και η δράση του που γίνεται… κίνημα
- «Είδα δυο παιδιά που έτρωγαν μέσα από κάλαθο και τα ακολούθησα... Έτσι ξεκίνησα»
- Η 46χρονη που ξύρισε το κεφάλι όταν διαγνώστηκε ο γιος της με λευχαιμία
- Ο 45χρονος από τη Λευκωσία που εγκατέλειψε τη ζωή στην πόλη και ζει στο δάσος
- Τα άλογα θεραπευτές που αλλάζουν ζωές-«Δεν σταματάς να παλεύεις για το μωρό σου»