Η νέα σελίδα προσπαθειών, οι οδηγίες στη Λουτ και η δεύτερη ανάγνωση Αναστασιάδη

Νέα σελίδα με τη δεύτερη υπό εκκόλαψη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό, αρχίζει αυτή την εβδομάδα, ενόψει της νέας άτυπης πενταμερούς, αφού όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εξέφρασαν την πρόθεση τους να εργαστούν, ώστε να στεφθεί με μεγαλύτερη επιτυχία, από ότι η άτυπη πενταμερής της περασμένης εβδομάδας στη Γενεύη. 

Σε αυτό το πλαίσιο, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κλειδώσει ο τρόπος που ο Γενικός Γραμματέας θα επιλέξει να γίνει η προετοιμασία. Με βάση την εμπειρία και τα δείγματα γραφής που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να επιδώσει στην ειδική απεσταλμένη του για το Κυπριακό, νέους όρους εντολής για να ξεκινήσει το πήγαινε-έλα σε Λευκωσία, Άγκυρα, Αθήνα και Λονδίνο.

Με αυτό τον τρόπο, με τις επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ, δηλαδή, τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις που να αυξάνουν τα ποσοστά ενδεχόμενης συμφωνίας για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στο άμεσο μέλλον, μετά τη νέα άτυπη πενταμερή που σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες τοποθετείτε χρονικά σε δύο με τρεις μήνες.

Πάντως σε λεκτικό επίπεδο μετά την κατάληξη της άτυπης πενταμερούς, όλα τα μέρη, ακόμα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, δεσμεύτηκε πως την επόμενη περίοδο θα εργαστεί με τρόπο που θα διευκολύνει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματική επίθεση της Λευκωσίας-Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης ο ΥΠΕΞ

Στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος επικρατεί ικανοποίηση για τον τρόπο που κατέληξε η συνάντηση στη Γενεύη, αφού κατά κάποιον τρόπο επιτεύχθηκαν οι δύο βασικοί στόχοι που είχαν τεθεί: Να κατατεθεί για πρώτη φορά επίσημα η θέση για λύση δύο κρατών βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα και δεύτερο να μην υπάρξει αδιέξοδο, αλλά αναβολή σε οποιαδήποτε απόφαση, σε χρόνο μεταγενέστερο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου που θα εξετάσει της ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπενθυμίζεται ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε δηλώσει πως τα δύο μείζον ζητήματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο του Ιουνίου, είναι αυτό της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία καθώς και του μεταναστευτικού, για το οποίο η Τουρκία ζητά μια νέα συμφωνία, με αυξημένη χρηματοδότηση. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η τουρκική επιτυχία, να είναι άνευ αντικειμένου, αφού ένα από τα σενάρια που εξετάζονται σε Λευκωσία Αθήνα και Βρυξέλλες, είναι η αναβολή οποιασδήποτε απόφαση στο ερχόμενο Συμβούλιο, ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά και στα ελληνοτουρκικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο απόηχος της πενταμερούς-Ανησυχία, προβληματισμός και μούδιασμα στο εσωτερικό

Το συγκεκριμένο ζήτημα, αναμένεται να απασχολήσει το Υπουργείο Εξωτερικών της επόμενες ημέρες, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, να ξεκινά ένα σαφάρι επαφών με ομολόγους του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια του Νίκου Χριστοδουλίδη θα επικεντρωθεί σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. που στηρίζουν τη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά δεν το εκφράζουν έντονα δημόσια. Τέτοιες χώρες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η Λιθουανία και η Πολωνία, τις οποίες σχεδιάζει να επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών.

Την πρόθεση για διεθνή εκστρατεία, εξέφρασε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από το Πασχαλινό του μήνυμα, χθες, όπου σημείωνε μεταξύ άλλων πως , τόσο ο ίδιος όσο και υπουργός Εξωτερικών θα αξιοποιήσουν κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές βήμα και θα κινητοποιήσουν κάθε φιλική χώρα. Μάλιστα υπενθύμισε πως την ερχόμενη Παρασκευή θα ταξιδέψει στην Πορτογαλία για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα ενημερώσει τους 26 ομολόγους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αναμενόμενο αδιέξοδο, η στάση Γκουτέρες και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Μέσω του μηνύματός του ο Νίκος Αναστασιάδης, προχώρησε σε ένα δεύτερο και ενδεχομένως πιο σφαιρικό απολογισμό του αποτελέσματος της πενταμερούς, κατηγορώντας την τουρκική αντιπροσωπεία που συμμετείχε, για αδιαλλαξία και υπεροψία όσων οραματίζονται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία. Την ίδια ώρα έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό για ενότητα ενόψει των σημαντικών εξελίξεων, αλλά και στους Τουρκοκύπριους από τους οποίους ζήτησε, «να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη για τη δική μας πατρίδα, την Κύπρο, που αγαπήσαμε και αγαπούμε».

Την ίδια ώρα, έστειλε και το ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Ηνωμένα Έθνη και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πως με κανένα τρόπο δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι τουρκικές αξιώσεις. Εξάλλου πολλοί στη Λευκωσία εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά τις δηλώσεις του Αντόνιο Γκουτέρες πως στα μαθηματικά ο κύκλος δεν μπορεί να τετραγωνιστεί, όμως στην πολιτική αυτό συμβαίνει κάθε μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο απολογισμός της Γενεύης, η επόμενη ημέρα και το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους

Πίσω από τις λέξεις του Γενικού Γραμματέα, πολλοί έδωσαν ερμηνεία πως θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της ΔΔΟ και των δύο κρατών, κάτι που θα σήμαινε αλλαγή της βάσης λύσης σε συνομοσπονδία. Κάτι που όμως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε καμία περίπτωση. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίζει σε επιστολή που αναμένεται να αποστείλει προς τον Αντόνιο Γκουτέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με την συγκεκριμένη επιστολή ο Νίκος Αναστασιάδης θα απαντά και στο δισέλιδο έγγραφο που κατέθεσαν οι Τούρκοι με το οποίο ζητούν, μέσα από μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό και έξι σημεία, την αλλαγή του πλαισίου βάσης λύσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εν λόγω επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα απαντά στα έξι σημεία του Ερσίν Τατάρ, αλλά στο κομμάτι της ιστορικής αναδρομής του Κυπριακού από το 1960 και μετά, αφού ξεκάθαρα πρόκειται για ένα κείμενο που βρίθει ανακριβειών και ανιστόρητων αναφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Θέλει ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ
Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Για ανάγκη αποκλιμάκωσης κατάστασης στη Μ. Ανατολή συζήτησαν ΠτΒ και Πρέσβειρα ΗΠΑ
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»
Νέα μαρτυρία για τον νεκρό στο Πασαλιμάνι-«Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του