Αυξημένη η συμμετοχή των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Αυξημένα κατά 472.400.000 δολάρια θα είναι - στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το έτος 2022 – τα κονδύλια για τις συνεισφορές των ΗΠΑ σε διεθνείς ειρηνευτικές δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε την Παρασκευή στο Κογκρέσο και προνοεί 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση ειρηνευτικών επιχειρήσεων, αλλά και την πληρωμή καθυστερημένων οφειλών περασμένων 4 ετών, ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα προϋπολογιστούν για το 2022, 15.735.000 δολάρια (5,828 περισσότερα από το 2021). Το 2020 είχαν διατεθεί 8.722.000 δολάρια.

Στην σχετική επεξηγηματική αναφορά για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το κείμενο του προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι «Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει να διατηρεί την αναγκαία σταθερότητα για την επανέναρξη των υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών κυπριακής ηγεσίας συνομιλιών για τη διευθέτηση, στόχος των οποίων είναι η επανένωση της Κύπρου υπό το εγκεκριμένο από το Σ.Α. του ΟΗΕ πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Το κείμενο τονίζει ότι «η αποστολή υπηρετεί τις αμερικανικές προτεραιότητες εθνικής ασφαλείας, διατηρώντας την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και μειώνοντας την πιθανότητα ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης που θα ενέπλεκαν τις Νατοϊκές συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία».

Να σημειώσουμε ότι στον προϋπολογισμό του 2022 καταχωρείται και το ποσό του μισού εκατομμυρίου δολαρίων για την εκπαίδευση Κυπρίων στρατιωτικών μέσω του Διεθνούς Προγράμματος Στρατιωτικής Εκπαίδευσης των ΗΠΑ (IMET), στη βάση των σχετικών προνοιών του Νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο. Το αντίστοιχο ποσό για την Ελλάδα ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο.

Δειτε Επισης

Ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη η πλατφόρμα για αιτήσεις για ηλεκτροκίνηση-Οι χορηγίες που παραχωρεί το κράτος
Σαρώνει την Ευρώπη ο καύσωνας-Κλείνουν σχολεία στη Γαλλία, περιορίζονται οι υπαίθριες εργασίες στην Ιταλία
Έντονος ο Κέττηρος για τις προσφυγικές κοινότητες-Ζητά στρατηγικό σχεδιασμό
Χειροπέδες και σε 15χρονο για την επίθεση και ληστεία ζεύγους στην Πάφο
Το 2026 στη Βουλή η ειδική νομοθεσία για αναπηρία-Βάλλουν κατά Υφυπουργείου Πρόνοιας οι οργανώσεις
Αυξημένες οι πυρκαγιές το 2025, μικρότερη όμως η καμένη έκταση-Μία στις τέσσερις φωτιές από εμπρησμό
Κομβικό θεωρεί το 2025 για τον τουρισμό ο Πρόεδρος-Στόχος η αναβάθμιση των επιμέρους τουριστικών προορισμών
Τούρκος βίασε γυναίκα σε παραλία στην Ελλάδα-Το αποτύπωμα που τον πρόδωσε
Έστησαν επιχείρηση και εντόπισαν εκατοντάδες κούτες καπνικών-Συνελήφθη 60χρονος
Παραδόθηκε ένας από τους αναζητούμενους για την επίθεση στην Αγία Νάπα-Άφαντοι άλλοι έξι