Οι απαντήσεις για β’ δόση με AZ-Τα συμπτώματα θρόμβωσης και το mix&match

Εξαιρετικά σπάνια είναι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca αναφέρουν οι επιστήμονες, καλώντας τους πολίτες να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, προκειμένου να είναι  θωρακισμένοι, απέναντι στον κορωνοϊό.

Τους λόγους για τους οποίους τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισαν ομόφωνα όπως κάνουν σύσταση προς τους πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, να προχωρήσουν και στη δεύτερη, εξήγησε μιλώντας στον REPORTER ο παθολόγος/λοιμωξιολόγος Κώστας Κωνσταντίνου.

«Με δεδομένο το θόρυβο που έχει γίνει μετά τα δύο περιστατικά που καταγράφηκαν, είναι λογικό και αναμενόμενο, να υπάρχει η ανησυχία από τον κόσμο που έκανε την πρώτη δόση του AstraZeneca. Είναι κατανοητή η ανησυχία και είναι δικαίωμα του καθενός, να μην θέλει να κάνει τη β’ δόση. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι στερεί στον εαυτό του να εμβολιαστεί πλήρως και τον ξαναβάζει στον κίνδυνο του κορωνοϊού», σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου εξηγώντας τη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού.

«Όλοι έχουμε κουραστεί… Μην ξεχνάτε ότι πριν από ένα μήνα, ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, καταγράφουμε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Οπόταν αντιλαμβάνεστε ότι εάν με την πρώτη δόση είχαμε τέτοια αποτελέσματα, έχουμε καταφέρει να κάνουμε χαλαρώσεις και έχουμε επανέλθει σε μια καθημερινότητα πιο φυσιολογική, πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κανένας λόγος ανησυχίας για δεύτερη δόση AstraZeneca-Ομόφωνη θέση ειδικών

Δύο τα περιστατικά TTS στην Κύπρο

Το μέλος της ΣΕΕ, αναφέρθηκε στα σπάνια επεισόδια μετά τον εμβολιασμό που συνδέονται με θρόμβωση μαζί με θρομβοπενία, ένα σύνδρομο που ονομάστηκε διεθνώς TTS (Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome).

Παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά θρομβώσεων στην Κύπρο, μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, αυτά που φαίνεται να σχετίζονται με το σύνδρομο TTS, όπως είπε ο κ Κωνσταντίνου, είναι δύο. Το ένα αφορά στην 39χρονης που απεβίωσε και το άλλο στην  40χρονη που νοσηλεύεται, σε καλή κατάσταση, στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Και οι δύο γυναίκες, είχαν θρομβοεβολικά επεισόδια μετά τη χορήγηση της α’ δόσης του ΑΖ.

Τα άλλα δύο θρομβωτικά επεισόδια που καταγράφηκαν, δεν πληρούν τα κριτήρια του TTS, αφού δεν υπήρχε, όπως αναφέρει, ο παράγοντας της θρομβοπενίας. «Αυτά τα δύο, είναι περιστατικά που χρειάζονται περισσότερη διερεύνηση», σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Όπως εξήγησε ο λοιμωξιολόγος toy OKYπΥ, είναι εξαιρετικά σπάνιο να εμφανιστεί αυτό το σύνδρομο στη χορήγηση της δεύτερης δόσης. «Για την πρώτη δόση, οι περισσότεροι το έχουν καταγράψει περίπου 1 περιστατικό ανά 100 χιλιάδες. Εάν το πάρουμε ηλικιακά, στις χαμηλές ηλικίες είναι πιο πολλά, αλλά δεν είναι εύκολη η ηλικιακή συσχέτιση. Αντίστοιχα μετά τη δεύτερη δόση, τα περιστατικά είναι ελάχιστα και είναι περίπου 1 προς 1 εκατομμύριο».

Σημειώνοντας πως η πιθανότητα θρομβώσεων είναι πολύ μεγαλύτερη, εάν κάποιος προσβληθεί από κορωνοϊό, το μέλος της ΣΕΕ έφερε ακόμη ένα παράδειγμα, που προκύπτει από την χορήγηση ηπαρίνης σε ασθενείς. «Υπάρχει 2-5% πιθανότητα, να εμφανίσει κάποιος ένα παρόμοιο σύνδρομο με τη χορήγηση ηπαρίνης. Πρόκειται όμως, για ένα φάρμακο που το χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κλινική πράξη και δεν είπε κανένας να αποσυρθεί ή να σταματήσει η χορήγησή του».

Εξήγησε δε και το σκεπτικό της σύστασης της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για αποφυγή εμβολιασμών με ΑΖ και J&J, από άτομα κάτω των 50 ετών.

«Εμείς στη ΣΕΕ ζυγίσαμε τα υπέρ και τα κατά. Στις πιο νεαρές ηλικίες, η πιθανότητα να νοσήσει βαριά κάποιος είναι μικρότερη. Η εισήγησή μας προς αυτούς είναι να προτιμήσουν άλλης τεχνολογίας εμβόλιο, χωρίς να σημαίνει ότι αν κάποιος επιθυμεί να το κάνει απαγορεύεται. Δεν αποσύρθηκε δηλαδή το εμβόλιο, απλώς είναι σύσταση για τους κάτω των 50».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποια είναι τα συμπτώματα θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό-Οι συστάσεις του ΕΜΑ

Τα συμπτώματα θρομβώσεων

Σ’ ότι αφορά στα θρομβοεμβολικά επεισόδια, αυτό που έχει μεγάλη σημασία ως προς την πορεία της υγείας του ασθενούς, έχει σύμφωνα με τους επιστήμονες η έγκαιρη διάγνωση.Όπως αναφέρει ο ΕΜΑ, τα ύποπτα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • δύσπνοια
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στα πόδια
  • πόνος στα πόδια
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις (κρίσεις)
  • ασυνήθιστο μώλωπες του δέρματος ή εντοπισμός στρογγυλών σημείων πέρα από το σημείο της ένεσης.

«Αυτό που έχει σημασία σε αυτά τα σπάνια περιστατικά, είναι να είναι σε εγρήγορση ο κόσμος όταν εμφανίζει συμπτωματολογία, μετά την τέταρτη μέρα από το εμβόλιο και μέχρι  3-4 εβδομάδες μετά. Εάν εμφανίσουμε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να αναφερόμαστε στον Προσωπικό Ιατρό για οδηγίες. Η έγκαιρη διάγνωση έχει σημασία, αφού όταν αντιμετωπιστεί σωστά δεν έχουμε δυσμενή αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.

Το mix&match

Ερωτηθείς κατά πόσον ενδείκνυται η χορήγηση δεύτερης δόσης από άλλο εμβόλιο, ο κ. Κωνσταντίνου είπε, πως «ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για το mix&match των εμβολίων, ούτε για το εάν είναι αποτελεσματικό ούτε για το εάν είναι ασφαλές».

Κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει στην περίπτωση που τελικά χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου, όπως εκτιμά η Pfizer, ανέφερε πως «αυτό θα το δούμε στην πορεία. Υπάρχει πιθανότητα, αφού κάποιες προκαταρκτικές μελέτες αναφέρουν ότι υπάρχει μια πτώση, στον αριθμό αντισωμάτων κυρίως των ηλικιωμένων. Ωστόσο πρέπει να δούμε κατά πόσον άτομα που έχουν εμβολιαστεί 10-12 μήνες πριν διατηρούν την άμυνά τους».

Καταλήγοντας τόνισε πως «στην πανδημία κινούμαστε πάντα με το τι γνωρίζουμε, όχι με το τι πιθανόν να συμβεί. Όταν δεν γνωρίζουμε κάτι, αλλά πιθανολογούμε ότι αυτό ισχύει, δεν μπαίνει στις οδηγίες, επειδή εάν πέσουμε έξω, ”παίζουμε” με ανθρώπινες ζωές. Άρα πρέπει να ξέρουμε τι λέμε και με τι κριτήρια βγαίνουν οι οδηγίες».

Σημειώνεται ότι εντός Ιουνίου αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο, πάνω από 220 χιλιάδες δόσεις εμβολίων της τεχνολογίας mRNA (Pfizer και Moderna). Θα φτάσουν ακόμη περίπου το ίδιο διάστημα 125 χιλιάδες εμβόλια της J&J και της AstraZeneca. Τα πλείστα της τελευταίας, θα χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση δεύτερων δόσεων σε πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την έναρξη ευρείας χερσαίας επίθεσης στη Γάζα
Ιδιωτική ακρόαση με τον Πάπα είχε ο ΥΠΕΞ-Στο επίκεντρο ο ρόλος της Κύπρου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών
Ανοιχτός ο Νετανιάχου σε συμφωνία που θα περιελάμβανε το τέλος των επιχειρήσεων στη Γάζα-Τι όρο θέτει
Επανήλθε το ΑΚΕΛ και απαντά εκ νέου στον ΠτΔ-«Μικροπολιτική και συνεχής προεκλογική εκστρατεία για το 2028»
Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ιστιοφόρο που «καρφώθηκε» στη γέφυρα του Μπρούκλιν-«Ακούγαμε ουρλιαχτά»
Σε προκαταρκτική «δίκη» ο Τυχικός για την συμπεριφορά του, εξηγήσεις ενώπιον της Ιεράς Συνόδου-«Καταγγελίες από παντού»
Προσπάθειες να επιστραφεί η παραλία Lady’s Mile στο κοινό-Καθησυχάζει η υφυπουργός Ναυτιλίας
Ενθρονίστηκε ο Πάπας Λέων ΙΔ'-Πάνω από 250.000 πιστοί στο Βατικανό, ποιοι έδωσαν το «παρών» στην τελετή
Απαντά στις αντιδράσεις ΑΚΕΛ για τις μονάδες αφαλάτωσης ο Χριστοδουλίδης-«Κάποια θέματα δεν προσφέρονται για προεκλογική»
Το ερχόμενο Σάββατο η κατ΄ιδίαν συνάντηση ΠτΔ με Ολγκίν-Η συνομιλία με Χαν και το τετ α τετ με Ερντογάν