Παραιτήθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης της Σλοβενία-Ήρθε σε σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό

Η μέχρι χθες υπουργός Δικαιοσύνης της Σλοβενίας, η Λιλιάνα Κόζλοβιτς, υπέβαλε την παραίτησή της εξαιτίας διένεξης στην οποία ενεπλάκη με τον πρωθυπουργό Γιάνες Γιάνσα με αφορμή τον ακυρωθέντα διορισμό δύο σλοβένων εισαγγελικών λειτουργών στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Η κυρία Κόζλοβιτς εξήγησε στο σλοβένικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι παραιτήθηκε επειδή ο κ. Γιάνσα ακύρωσε τον διορισμό των εισαγγελέων.

Η τέως υπουργός Δικαιοσύνης είχε επιβεβαιώσει τον διορισμό των δύο λειτουργών στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μετά την εισήγηση που της έκανε ανεξάρτητη επιτροπή.

Ο Γιάνες Γιάνσα όμως αποφάσισε να ακυρώσει τον διορισμό τους διότι η εισαγγελία έχει διατυπώσει – κατ’ αυτόν ψευδείς – κατηγορίες σε βάρος στελεχών του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματός του στο παρελθόν.

Επικριτές του κ. Γιάνσα λένε πως επιδιώκει να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης και καταπατά τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος του νόμου. Ο σλοβένος πρωθυπουργός δεν έχει διστάσει να επιτεθεί επί προσωπικού σε δημοσιογράφους μέσω Twitter, ενώ έχει αναστείλει τη χορήγηση της δημόσιας χρηματοδότησης που δικαιούται το STA.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία(European Public Prosecutor's Office, EPPO) θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Ιουνίου και θα διενεργεί έρευνες για υποθέσεις που συνδέονται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων απάτης, διαφθοράς και διασπάθισης ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Η κυρία Κόζλοβιτς είναι μέλος του SMC, μικρού κεντρώου κόμματος που συγκυβερνά με το SDS του κ. Γιάνσα. Μια από τις τάσεις του SMC δεν υποστηρίζει πλέον την κυβέρνηση, που όμως παραμένει στην εξουσία, καθώς η αντιπολίτευση δεν διαθέτει επαρκή αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο ώστε να απομακρύνει τον κ. Γιάνσα από το αξίωμα και να προκαλέσει την πρόωρη καταφυγή στις κάλπες.

Η παραίτηση της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης σημειώθηκε την επομένη της αποτυχίας μιας ακόμη προσπάθειας της αντιπολίτευσης να συντομεύσει την τρίτη θητεία του 62χρονου συντηρητικού πρωθυπουργού: 42 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, αλλά 44 κατά στο σλοβένικο κοινοβούλιο των 90 εδρών όπου συζητείτο πρόταση μομφής την Τετάρτη.

Ο κ. Γιάνσα, ο οποίος κατηγορείται από αρκετούς πως αντιγράφει τον Βίκτορ Όρμπαν, τον εθνικιστή λαϊκιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, έχει κακή σχέση με τις Βρυξέλλες, ενώ η Σλοβενία ετοιμάζεται για να αναλάβει την 1η Ιουλίου την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Τέσσερεις νεκροί στο Ισραήλ μετά από μπαράζ ιρανικών πυραύλων, παρά την κατάπαυση πυρός
Μαρτυρία για την τρομοκρατική στη Δαμασκό-«Μόλις τελειώσαμε την προσευχή, άνοιξε πυρ εναντίον και ανατινάχθηκε»
LIVΕ/Τραμπ: Η κατάπαυση του πυρός βρίσκεται πλέον σε ισχύ, παρακαλώ μην την παραβιάσετε
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πλήρη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν-«Νικήτριες και οι δύο χώρες»
H υπηρεσία κατασκοπείας της Ρωσίας κατηγορεί τη Σερβία ότι πoυλά πυρομαχικά στην Ουκρανία
Τι γνωρίζουμε για τη βάση Αλ Ουνέιντ με τους 8.000 Αμερικανούς στο Κατάρ στην οποία επιτέθηκαν οι Ιρανοί
Ο Νετανιάχου σέρνει τις ΗΠΑ σε έναν ακόμη δαπανηρό πόλεμο, δηλώνει η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ
ΒΙΝΤΕΟ: Πανικός σε εμπορικό κέντρο στη Ντόχα την ώρα του αντιαεροπορικού συναγερμού
Έρευνες για τον εντοπισμό 7χρονου που έπεσε στη θάλασσα στο Φαρμακονήσι
Η Τεχεράνη αποκάλυψε τον «Khaybar», τον βαλλιστικό πύραυλο που χρησιμοποίησε πρώτη φορά κατά του Ισραήλ