Υπερπλήρες το Νοσοκομείο Αθαλάσσας-Στην αναμονή για νέες κτηριακές εγκαταστάσεις

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε και το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, το οποίο είναι υπερπλήρες με 126 συνολικά ασθενείς, να νοσηλεύονται εκεί και την πληρότητα του να φτάνει αυτή την στιγμή το 126%. 

Η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας Άννα Παραδεισιώτη, δήλωσε ότι οι διαθέσιμες κλίνες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ήταν 100, όμως κατά την διάρκεια της πανδημίας, φρόντισαν να τις αυξήσουν και αυτή τη στιγμή διαθέτουν συνολικά 140.

«Φτάσαμε κάποια περίοδο σε οριακά επίπεδα νοσηλεύοντας μέχρι και 139 ασθενείς. Τώρα η υπερπληρότητα έχει κάπως μειωθεί και σήμερα φθάνει το 126% . Σε μια προσπάθεια κάλυψης των αυξημένων αναγκών και της ανάγκης να δημιουργήσουμε επιπλέον κλινική covid -19 για τυχόν νοσηλευόμενους που είναι παράλληλα κρούσματα του ιού,  έχουμε αυξήσει τις κλίνες σε θαλάμους και έχουμε μετακινήσει προσωρινά την κλινική αποτοξίνωσης στο αλκοόλ και νόμιμες ουσίες ΘΕ.Μ.Ε.Α, στη ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ και χρησιμοποιούμε τις κλίνες της», ανέφερε η κ. Παραδεισιώτη.

Το νοσοκομείο παρά το μεγάλο αριθμό ασθενών, εργάζεται λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό. Κάθε ασθενής που εισέρχεται στο νοσοκομείο, απομονώνεται προηγούμενος σε δωμάτιο, μέχρι τα αποτελέσματα από το PCR, να βγουν αρνητικά και στην συνέχεια μπαίνει στον θάλαμο με του υπόλοιπους ασθενείς. Την ίδια στιγμή, διαθέτουν έναν ειδικό τμήμα, όπως ήδη έχει αναφερθεί,  σε περίπτωσή που εντοπιστεί κρούσμα,  να νοσηλευτεί στο χώρο αυτό τηρώντας τα ανάλογα προστατευτικά πρωτόκολλα και μέτρα που ενδείκνυνται

«Δεν γνωρίζουμε πόσοι ασθενείς θα εισαχθούν  κάθε μέρα, διότι η συντριπτική πλειοψηφία  εισάγεται κατόπιν δικαστικής απόφασης υποχρεωτικής νοσηλείας ως επείγον και σοβαρό περιστατικό. Γίνεται μεγάλος αγώνας καθημερινά, υπάρχει καθημερινός συντονισμός των γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ούτως ώστε να εξασφαλίζονται καθημερινά διαθέσιμες κλίνες».

Πριν από την πανδημία, η πληρότητα του Νοσοκομείο Αθαλάσσας ήταν γύρω στο 80-85%, αριθμός που και πάλι θεωρείται μεγάλος. Ένας από του λόγους που η πληρότητα είναι αυξημένη, είναι οι καθυστερήσεις στις απολύσεις των ασθενών με συνοδά κοινωνικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, μετά την μετακίνηση των κοινωνικών λειτουργών από τα νοσοκομεία, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό, επιφορτίζονται με περισσότερη δουλειά, αφού λειτουργούν σε ένα βαθμό, ως ενδιάμεσοι για να εξασφαλίσουν θέση σε στέγες και ενδιάμεσες δομές στην κοινότητα σε άτομα που μπορεί για παράδειγμα να μην είναι σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

«Καλούνται γιατροί και προσωπικό, να αναλώσουν χρόνο για να εξασφαλίσουν κατάλληλο χώρο διαμονής στην κοινότητα για τους ασθενείς. Μερικές φορές δεν τα καταφέρνουν άμεσα και καθυστερεί η απόλυση των ασθενών. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουμε και δυστυχώς, παρά τις γραπτές και προφορικές μας εκκλήσεις στα αρμόδια τμήματα, δεν έχει ακόμα γίνει κατορθωτό να επανέλθουν στην επαγγελματική ομάδα του νοσοκομείο μας, οι κοινωνικοί λειτουργοί».

 

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται και 20 χρόνια ασθενείς, οι οποίοι όπως εξηγεί η κ. Παραδεισιώτη, είναι άτομα που δεν έχουν επικινδυνότητα και είναι σταθεροποιημένοι, όμως δεν μπορούν να διαβιώσουν στην κοινότητα μόνοι τους ή δεν υπάρχουν συγγενείς να τους αναλάβουν, έτσι ώστε να μπορεί το νοσοκομείο να αποφορτιστεί.  Στο παρελθόν ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Κοινωνικής Ενσωμάτωσης αρκετοί έχουν μεταφερθεί σε ενδιάμεσες δομές στην κοινότητα.

Για να επισπευσθεί η διαδικασία, η Διεύθυνση των  Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση του ΟΚΥΠΥ προβαίνει σε διαδικασίες αναδιαμόρφωσης ενός χώρου στην κοινότητα που διαθέτει σε προστατευμένο ξενώνα  για την μεταφορά δέκα με έντεκα ατόμων.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον ψυχισμό των πολιτών αυτό τον καιρό. Η ανεργία, το lockdown, και η απομόνωση, είναι κάποιες αιτίες ώστε να παρατηρούνται φαινόμενα όπως η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και η εμφάνιση ή υποτροπή ψυχικών διαταραχών. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας που καταγράφηκαν κυρίως κατά την διάρκεια της πανδημίας, ήταν οι αγχωθείς διαταραχές, η κατάθλιψη ακόμα και συνδυασμός τους.

Οι ομάδες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία βάση Ευρωπαϊκών ερευνών, είναι τα παιδιά κάτω των 15 ετών, η ομάδα των εφήβων, οι γυναίκες που έμειναν στο σπίτι και επιφορτίστηκαν την εργασία από το σπίτι, την φροντίδα των παιδιών όπως και η ομάδα των ανδρών, που έχασαν τις δουλειές τους. Στην Κύπρο όπως σημειώνει η κ. Παραδεισιώτη παρατηρήθηκε και υποτροπή σε ήδη ευάλωτα άτομα τα οποία είχαν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Φανταστείτε ευάλωτα άτομα κλεισμένα στο σπίτι… Στην πρώτη φάση λόγω του σκληρού lockdown είχαμε σοβαρή δυσκολία να διαθέσουμε τις υπηρεσίες μας δια ζώσης. Φυσικά αναπτύξαμε και διατηρούμε ακόμα την υπηρεσία τηλεφωνικής και διαδικτυακής ψυχολογικής στήριξης για στήριξη αυτών των ατόμων, όμως οι δια ζώσης παρεμβάσεις στα δύσκολα τουλάχιστον περιστατικά είναι πιο αποτελεσματικές . Για αυτό το λόγο στα επόμενα lockdown, προσπαθήσαμε οι υπηρεσίες μας να παραμείνουν δια ζώσης διαθέσιμες» είπε η κ. Παραδεισιώτη. 

 

Όπως εξηγεί η κ. Παραδεισιώτη, αν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει, τότε υπάρχουν λύσεις ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου. «Υπάρχουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις και είναι κρίμα ο κόσμος να χάνει την ομορφιά της ζωής από αυτές τις ασθένειες, επειδή υπάρχει το στίγμα ακόμα στην κοινωνία που εμποδίζει έγκαιρα τους πολίτες να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας».

Τόσο η Διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, η κεντρική Διεύθυνση του ΟΚΥΠΥ και το Υπουργείο Υγείας μαζί με άλλες συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες έχουν επιτελέσει σημαντικά  βήματα και για την αναβάθμιση των κτηριακών τους εγκαταστάσεων στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, για να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα που προκύπτουν, με ένα από αυτά να είναι και η πληρότητα του νοσοκομείου.

«Είμαστε ακριβώς σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχει εξαγγελθεί ο διαγωνισμός για  να προκηρυχθεί η πρώτη φάση δημιουργίας του Κέντρου ψυχικής υγείας με την δημιουργία καινούριων εγκαταστάσεων για την ΘΕ.Μ.Ε.Α και δύο κλινικών οξέων περιστατικών, μια γυναικών και μία ανδρών σε αυτό τον χώρο.

Η πρώτη φάση υλοποίησης του «Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Λευκωσία» αναμένεται ότι θα αρχίσει να υλοποιείται το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους και ιδανικά σε δύο χρόνια, μέχρι το 2023, θα έχει ολοκληρωθεί. Η πρώτη φάση του έργου έχει κοστολογηθεί γύρω στα δέκα εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει η κ. Παραδεισιώτη, «βρισκόμαστε στο μέσο διαδικασιών  για την ολοκλήρωση υλοποίησης του υπόλοιπου έργου και πάλι στον χώρο του νοσοκομείου, με ενδονοσοκομειακές και εξωνοσοκομιακές δομές, που θα αφορά την δεύτερη φάση του έργου και κοστίζει γύρω στα 40 εκατομμύρια».

 

Όσον αφορά στους νοσηλευτές, έχουν γίνει άλλες 13 προσλήψεις πρόσφατα, πράγμα που όπως αναφέρει η κ. Παραδεισιώτου, ήταν μια τονωτική ένεση για την στελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Όσο δύσκολη και να είναι η δουλειά του προσωπικού στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, οι νοσηλευτές είναι ειδικά εκπαιδευμένοι, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις. Η κ. Παραδεισιώτου τονίζει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν μια σοβαρή συμπτωματολογία για αυτό και εισάγονται με διάταγμα δικαστηρίου.

«Μερικοί από αυτούς έχουν μια έντονα επιθετική συμπεριφορά, ειδικά κατά την είσοδό τους και τις πρώτες ημέρες. Οι νοσηλευτές μας είναι εκπαιδευμένοι για να διαχειρίζονται την αθέλητη αυτή βία που μπορεί να ασκήσουν κάποιοι ασθενείς, ακινητοποιώντας τους με ασφάλεια, όταν χρειάζεται».

Το κάθε επεισόδιο επιθετικής συμπεριφοράς νοσηλευόμενου, καταγράφεται μελετάται και φτάνει στην διεύθυνση των υπηρεσιών, για διερεύνηση και εξετάζεται κατά πόσον υπήρχε ανάλογη ή δυσανάλογη άσκηση περιορισμού από τους νοσηλευτές.

Μαζί με τις κτηριακές εγκαταστάσεις, αναβαθμίζεται και το προσωπικό του Νοσοκομείου Αθαλάσσας. Συνολικά αυτή την στιγμή εργάζονται  επτά ψυχίατροι ενώ πριν 3 χρόνια υπήρχαν μόλις τρείς και αυξήθηκε ο αριθμός των κλινικών ψυχολόγων και εργοθεραπευτών που εργάζονται στο Νοσοκομείο με στόχο την περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους.. Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, έχει την ίδια ώρα εγκρίνει τρείς καινούργιες θέσεις ψυχιάτρων, που θα καλύψουν και το νοσοκομείο όπως και άλλα τμήματα.

Η κ. Παραδεισιώτου ανέφερε επίσης ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ύψους 680.000 ευρώ από τον μηχανισμό ΕΕΑ Norway Grants για την δημιουργία Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας παιδιών και εφήβων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές . Από τον Σεπτέμβρη του 2020 άρχισαν οι διαδικασίες υλοποίησης με στόχο εντός του τρέχοντος έτους να αρχίσει να λειτουργεί σε στενή συνεργασία με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό του ΝΑΜΙΙ.

Καταλήγοντας η κ. Παραδεισιώτου δηλώνει αισιόδοξη διότι όπως λέει «γίνονται αλλαγές και σταδιακά αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες μας. Η εμπειρία δείχνει ότι χρειάζεται πολύ υπομονή και επιμονή όταν χρειάζεται να υλοποιηθούν μεγάλα έργα, όπου εμπλέκονται και χρειάζονται να συντονίζονται διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα  χρειάζεται να τηρούνται όλες οι νενομισμένες διαδικασίες.

 

Δειτε Επισης

Σε προκαταρκτική «δίκη» ο Τυχικός για την συμπεριφορά του, εξηγήσεις ενώπιον της Ιεράς Συνόδου-«Καταγγελίες από παντού»
Προσπάθειες να επιστραφεί η παραλία Lady’s Mile στο κοινό-Καθησυχάζει η υφυπουργός Ναυτιλίας
Χρειάζεται επικαιροποιημένο masterplan για το υδατικό-Εκτίμηση ειδικού ότι δεν θα λυθεί το 2026
Πτώση της θερμοκρασίας αλλά με σκόνη, βροχές και δυνατούς ανέμους
«Μεγάλη η αγωνία των γονιών για τα παιδιά τους»-Πιέσεις για ρύθμιση πλαισίου για ανεξάρτητη διαβίωση ΑμεΑ
Ανοίγει η συζήτηση για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΑ-«Να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια»
Βήμα προς βήμα οι ενέργειες πριν την αποκοπή οικιακών φωτοβολταϊκών-Τι ισχύει για αδειοδότηση των πάρκων
Προσφορά περαν των €55 χιλ. για «Μικρούς Ήρωες» σε εκδήλωση στη Λεμεσό
H Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεσμεύεται για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ
Προειδοποιούν οι Βρετανικές Βάσεις-«Μην κολυμπάτε στο Lady’s Mile»