Βελτίωση των Συνθηκών Υποδοχής των Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου
11:23 - 28 Μαΐου 2021

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, σε συνεργασία με την Enoros Consulting Ltd, υλοποιεί και ολοκληρώνει έργο με τίτλο «Προγράμματα απασχόλησης των διαμενόντων στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) στην Κοφίνου». Επικοινωνήσαμε με τον κο Κωνσταντίνο Κλουδά, Managing Director της Enoros Consulting Ltd, αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο.
Πείτε μας κάποια λόγια για το έργο;
Το έργο είχε στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ικανότητας υποδοχής και φιλοξενίας στο ΚΥΦΑΔΠ. Ειδικότερα, αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων ψυχαγωγικής απασχόλησης ανηλίκων και ενηλίκων. Παράλληλα, υλοποιούνται προγράμματα απογευματινής μελέτης για τους μαθητές διαμένοντες. Τα προγράμματα σχεδιάζονται βάσει έρευνας διερεύνησης των αναγκών των ωφελουμένων, με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων. Ο κάθε διαμένοντας συμπληρώνει σχετικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο καταγράφει τις ανάγκες του. Συνεπώς, τα προγράμματα δεν ήταν το αποτέλεσμα μια απρόσωπης διαδικασίας, αλλά ανταποκρίθηκαν στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ίδιων των ατόμων που διαμένουν στην Κοφίνου.
Τελικός Δικαιούχος είναι ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός με την Enoros Consulting να συμμετέχει ως εταίρος. Ουσιαστικά συνδυάστηκε το όραμα και οι αρχές ενός φορέα με προτεραιότητα τον άνθρωπο, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία ενός φορέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν, αφορούσαν:
α) Απασχόληση ανηλίκων προσχολικής (1-5) και σχολικής ηλικίας (5-17).
β) Στήριξη ανηλίκων σχολικής ηλικίας στην απογευματινή μελέτη.
γ) Δημιουργικές / Ψυχαγωγικές δραστηριότητες για ενήλικες.
Ποια είναι η βασική αιτία για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου;
Τα άτομα που διαμένουν στο Κέντρο στην Κοφίνου, ζουν με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όντας αιτητές ή υπό καθεστώς πρόσφυγα. Βάσει των προαναφερόμενων, κρίνεται ως πολύ σημαντική η απασχόληση τους σε διάφορες δραστηριότητες, ώστε να βελτιωθούν τόσο οι ατομικές, όσο και οι ομαδικές τους δυνατότητες (ικανότητες και προσόντα), καθώς και να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση τους.
Είναι γεγονός, ό,τι η πανδημία και τα υγειονομικά μέτρα, δημιούργησαν ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες για τους διαμένοντες, κυρίως λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων. Ειδικά, με την πανδημία και τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν, το έργο επιτέλεσε και ένα είδος ευρύτερης ψυχοκοινωνικής στήριξης, υπό την έννοια ό,τι συνεχίστηκε απρόσκοπτα και αποτελούσε μια σημαντική διέξοδο στην καθημερινότητα των διαμενόντων.
Ποία η μέχρι σήμερα πρόοδος του έργου;
Το έργο έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Υλοποιήθηκαν προγράμματα για ενήλικες (φυσική αγωγή , ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μαγειρική, κλπ), ενώ για τους ανήλικους προγράμματα φυσικής αγωγής, θεάτρου, ηλεκτρονικών υπολογιστών και τέχνης. Τέλος για τα ανήλικα παιδιά σχολικής ηλικίας παρείχαμε απογευματινή μελέτη (όλα τα μαθήματα του δημοτικού, Ελληνικά για παιδιά γυμνασίου και λυκείου καθώς και Μαθηματικά), από εξειδικευμένους καθηγητές. Όταν το επέτρεπαν τα υγειονομικά μέτρα πραγματοποιήθηκε και αριθμός εκδρομών, με τη μετάβαση των διαμενόντων σε χώρους που είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την τοπική κουλτούρα και τα έθιμα της Κυπριακής κοινωνίας.
Πόσα άτομα εκτιμάται ωφελήθηκαν στο πλαίσιο του έργου;
Συνολικά, εκτιμάται ό,τι μέχρι την ολοκλήρωση του έργου ωφελήθηκαν πάνω από 250 διαμένοντες (>από 500 συμμετοχές). Βέβαια, στόχος ήταν όπως επωφεληθεί το σύνολο των διαμενόντων, ενισχύοντας τη προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών υποδοχής και ευρύτερα διαμονής τους.
Εννοείται, ό,τι ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός και η Enoros στοχεύουν να συνεχίσουν με διάφορούς τρόπους την υποστήριξη των διαμενόντων με την προσφορά αντίστοιχων υπηρεσιών ή υλικής υποστήριξης.
Επισημαίνεται, ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και από την Κυπριακή Δημοκρατία, με αναθέτουσα αρχή τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.