Η ΚΑΠ και η συμβολή της στην αντιμετώπιση της Πείνας
12:35 - 28 Μαΐου 2021

Με έμφαση στην συμβολή της ΚΑΠ στην επισιτιστική ασφάλεια και την βιωσιμότητα της αγροτικής οικογένειας, πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη (27/5/2021) το δεύτερο θεματικό διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προτάσεων της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (ΥΠΠΑΝ), με τίτλο «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Οι Εκπαιδευτικές Προτάσεις ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «CAPturing the Future Generation», το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ στην Κύπρο.
Το διαδικτυακό σεμινάριο που είχε ως θέμα «ΚΑΠ και πείνα», περιλάμβανε την παρουσίαση μαθημάτων και εκπαιδευτικού υλικού και προσέλκυσε το ενδιαφέρον δεκάδων εκπαιδευτικών.
Ο κύκλος των σεμιναρίων αυτών απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης (Γυμνασιακός Κύκλος) και έχει ως στόχο τη γνωριμία και την πρακτική εξοικείωση τους στα θέματα της αγροτικής ζωής, της παραγωγής και της κατανάλωσης με όρους περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης.
Η εισαγωγή των προτάσεων αυτών στο σχολείο μέσω των εκπαιδευτικών είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς που αποκτά ευρύτερη αντίληψη για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής, την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας, την αναχαίτιση του κοινωνικού αποκλεισμού και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Το πρώτο εξειδικευμένο σεμινάριο έγινε την περασμένη Τρίτη 25 Μαΐου με θέμα «ΚΑΠ και Κλιματική Αλλαγή». Θα ακολουθήσουν 2 ακόμη σεμινάρια που θα καλύπτουν βασικές θεματικές ενότητες, ως ακολούθως:
> ΚΑΠ και Βιοποικιλότητα (1.6.2021)
> ΚΑΠ και Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα (3.6.2021)
Μέσα από αυτά τα σεμινάρια, τα θέματα που αφορούν στην ΚΑΠ αναλύονται παιδαγωγικά και μεταφέρονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, τυπική και μη-τυπική, μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Περιλαμβάνονται επίσης δραστηριότητες που παρέχουν τη δυνατότητα στους/στις εκπαιδευτικούς και στους/στις μαθητές/τριες να αντιληφθούν τη σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη διασφάλιση της οικολογικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής αειφορίας.
Η ΕΕ μέσα από την ΚΑΠ στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας της διασφάλισης του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο θα συντελέσει τόσο στη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού επαγγέλματος όσο και στη διατήρηση του. Επιπρόσθετα, μέσα από πολιτικές και προτάσεις που αφορούν στην εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της προσφοράς ποιοτικών προϊόντων διατροφής, φιλοδοξεί να συμβάλει στην προώθηση της βιώσιμης, υγιεινής διατροφής. Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων και προτάσεων σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η εκπαίδευση των νέων από μικρή ηλικία, ούτως ώστε όχι μόνο να αναπτύξουν θετική στάση απέναντι στο αγροτικό επάγγελμα αλλά και να μπορούν από μόνοι τους να επαναπροσδιορίσουν τα σημερινά πρότυπα κατανάλωσης τροφίμων.
Δείτε τις Εκπαιδευτικές Προτάσεις στην ιστοσελίδα του έργου https://capgeneration.com.cy/ και στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3ossWSd
Για πληροφορίες αναφορικά με το εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Μονάδα ΕΠΠΑ στο τηλ. 22 402352, perivallontika@cyearn.pi.ac.cy
Το CAPturing the Future Generation, με επικεφαλής την IMH συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα IMCAP (Funds for Information Measures Relating to the Common Agricultural Policy) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει ως απώτερο στόχο την ενημέρωση των νέων, καθώς και του πληθυσμού στο σύνολό του, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για περισσότερές πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα
+357 22505555 | CAPgeneration2020@gmail.com