Σ. Κουκουμά: Η υγειονομική κρίση ανέδειξε ανισότητες του παγκόσμιου συστήματος

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα έχει αναδείξει τις υπάρχουσες αδυναμίες και ανισότητες του παγκόσμιου κοινωνικού συστήματος και των δομών, δήλωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, η οποία συμμετείχε χθες, μέσω διαδικτύου, σε συζήτηση στην ολομέλεια 142ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Θέμα της συζήτησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ήταν «Νικώντας την πανδημία σήμερα και οικοδομώντας ένα καλύτερο αύριο: ο ρόλος των κοινοβουλίων».

Αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα την άνιση πρόσβαση κρατών στα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, η κα Κουκουμά υπογράμμισε ότι για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και την επίτευξη ταχείας οικονομικής ανάκαμψης απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες, ενισχυμένη διεθνής συνεργασία, συντονισμός και αλληλεγγύη. Πρέπει η εμπειρία που αποκτήθηκε από την πανδημία, να μας καθοδηγήσει για την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο, τόνισε η κ. Κουκουμά.

Υπογράμμισε ότι τα κοινοβούλια έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στις προσπάθειες αυτές και αρμοδιότητα να διασφαλίσουν ένα ενισχυμένο κράτος πρόνοιας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της υγείας που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για την ευημερία των ανθρώπων.

Τα κοινοβούλια, ανέφερε η κα Κουκουμά, καλούνται να μεταβάλουν τις τρέχουσες κοινωνικές δομές, υιοθετώντας εθνική νομοθεσία, στη βάση διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων, που θα ενδυναμώνει τις γυναίκες και τους νέους, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής όλων. Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος των κοινοβουλίων, σημείωσε η κα Κουκουμά, όσον αφορά στην άσκηση πίεσης, προκειμένου τα κράτη που δεν έχουν επικυρώσει ή που αποχώρησαν από διεθνείς συμβάσεις, όπως η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, να καταστούν συμβαλλόμενα μέρη σε αυτές.

Παρά την πανδημία, η επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης παραμένει παγκόσμια προτεραιότητα και η μετατροπή της τρέχουσας κρίσης σε ευκαιρία αναδιάρθρωσης του κοινωνικού συστήματος αποτελεί πρωταρχικό στόχο, υπογράμμισε η κ. Κουκουμά. Τόνισε δε ότι ένα κοινωνικό σύστημα, όπου οι γυναίκες και οι νέοι θα βρίσκονται στο προσκήνιο και οι παγκόσμιοι πόροι θα διατίθενται πιο ισότιμα, θα συμβάλει στην ουσιαστική μείωση της ανεργίας, της φτώχειας και των ανισοτήτων.

Στις προσπάθειες για οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος μετά την πανδημία, τα κοινοβούλια πρέπει να επαγρυπνούν και να διαφυλάττουν τις δημοκρατικές αρχές και αξίες, παρεμβαίνοντας όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο, κατέληξε η κα Κουκουμά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Tεκμηρίωσης ο Δαμιανός-Βρίσκεται στο τελικό στάδιο
Τυχόν αλλαγές στο δρόμο Λευκωσίας Τρόοδους θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση 10 χρόνων-Προειδοποιεί ο Βαφέαδης
Πάνω από δύο χιλιάδες πολίτες επισκέφθηκαν το Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης του Νοσοκομείου Λευκωσίας,
Επανεξελέγη πρόεδρος ΔΣ ΠΑΣΥΚΙ ο Σωτήρης Κούμας
Νέα κίτρινη προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος την Τρίτη
Άκουσε τις ανησυχίες των βιομηχανιών Λεμεσού ο Παπαναστασίου-Μεγαλύτερα το κόστος ενέργειας και η γραφειοκρατία
Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία αιτήσεων για κρατική φοιτητική μέριμνα
Διαβεβαιώσεις ΔΕΑ για συνέχιση προσπαθειών για τους αγνοούμενους-Καμία πληροφορία για κρατούμενους στην Τουρκία
Από Σεπτέμβρη αρχίζει η κατ' άρθρον του νομοσχεδίου για την ευθανασία-«Πρώιμη η συζήτηση»
Συνεχίζεται η απεργία μεταφορέων-Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα