Νέα Κύπρος μέσα από έναν οδικό χάρτη
13:10 - 25 Μαΐου 2021
Νέα Κύπρος μέσα από έναν οδικό χάρτη
Η έξοδος από το τούνελ της πανδημίας είναι πλέον κάτι παραπάνω από φανερή, μα οι πολίτες είναι ταλαιπωρημένοι και οι οικονομίες πληγωμένες. Η Ευρώπη χρειάζεται μια γερή «σπρωξιά». Η Κύπρος μας το ίδιο.
Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι η εποχή στην οποία ζούμε είναι συνυφασμένη με αλματώδεις ρυθμούς. Συνεπώς, οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, είναι πολυσύνθετες και πολυδιάστατες, ωστόσο μέσα από αυτές διαφαίνονται σημαντικές προοπτικές.
Η οικονομία της Κύπρου εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης και εκσυγχρονισμού, με το 2021 να λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλά επίπεδα. Οι ραγδαίες και ανατρεπτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, καθώς και οι συνεχείς εξελίξεις, μας υποδεικνύουν πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, προκειμένου να συμβαδίζουμε με το νέο κλίμα που διαμορφώνεται, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Μέσα σε αυτό το απαιτητικό κλίμα, καλούμαστε να θέσουμε τις βάσεις ενός νέου πλαισίου οικονομικής δραστηριότητας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου σε τομείς που προσδίδουν κύρος και αξιοπιστία στην κυπριακή οικονομία. Εντός αυτού του πλαισίου οικονομικής ανάπτυξης, είναι φυσικό να διαφανούν κίνδυνοι, τους οποίους πρέπει να ξεπεράσουμε μέσω στοχευμένης στρατηγικής.
Τώρα, είναι η ώρα που η Κύπρος πρέπει να αδράξει τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί τη γενναία τομή, το νέο αναγκαίο μοντέλο ανάπτυξης της επόμενης ημέρας. Είναι ο οδικός χάρτης για την μετά πανδημίας εποχή και ό,τι αφορά τη νέα εκδοχή της χώρας. Είναι ένα Σχέδιο μεταρρυθμίσεων, αναπτυξιακών επενδύσεων που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη.
Το συνολικό ποσό για υλοποίηση του Προγράμματος για την περίοδο 2021-2026, ανέρχεται στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσω αυτών των κονδυλίων, θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε, να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε τη Δημόσια Υγεία και την Πολιτική Προστασία.
Μας δίνεται η δυνατότητα προώθησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που αφορούν τους τομείς του κλίματος και της ενέργειας, των βιώσιμων μεταφορών, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων αλλά και του περιβάλλοντος ευρύτερα.
Είμαστε σε θέση να προβούμε στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσα από τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την επίσπευση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την παροχή κινήτρων.
Η Ευρώπη οδηγείται προς μια Ψηφιακή Εποχή και η Κύπρος δεν θα μπορούσε να λείπει από την αλλαγή που συντελείται. Υιοθετούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, μέσω
πρόσβασης σε υποδομές επικοινωνίας για όλους τους πολίτες. Προωθούμε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που αφορούν την αναβάθμιση της υποδομής για συνδεσιμότητα, ως επίσης και την προαγωγή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Στην Παιδεία αντιμετωπίζουμε την αναντιστοιχία δεξιοτήτων μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας και θεσπίζουμε νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου και εκπαιδευτικών. Επιπλέον, επεκτείνουμε τη δωρεάν υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από την ηλικία των 4 ετών.
Όσον αφορά τον τομέα της Αγοράς Εργασίας και Κοινωνικής Ευημερίας, προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με σκοπό τη βελτίωση συντάξεων, περιλαμβανομένης της διασφάλισης της κατώτατης σύνταξης, δικαιωμάτων αυτοεργοδοτουμένων, επιδομάτων και άλλων στρεβλώσεων που σήμερα παρατηρούνται. Πέραν αυτού, δημιουργούμε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, περιλαμβανομένης της τηλεργασίας.
Τίποτα δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί από όλα αυτά. Όμως, οι πολίτες του τόπου μας έχουν ανάγκες και συμφέροντα, τα οποία εμείς έχουμε υποχρέωση να διαφυλάττουμε και να προσπαθούμε να βελτιώνουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό.