Άρχισαν συλλογή διαδικτυακών υπογραφών για την προστασία της χερσονήσου του Ακάμα
09:50 - 24 Μαΐου 2021

Νέα εκστρατεία έχει ξεκινήσει μέσω διαδικτύου, όσον αφορά στην προστασία της χερσονήσου του Ακάμα. Μάλιστα, μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί σχεδόν 10,000 υπογραφές.
Η εκστρατεία αποτελεί πρωτοβουλία ομάδας πολιτών και ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την «Κοινή Διακήρυξη για την προστασία της Χερσονήσου του Ακάμα», αυτό που ζητούν από την πολιτεία οι πολίτες, μέσω από αυτή την εκστρατεία, είναι η κήρυξη ολόκληρης της Χερσονήσου του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο, απόθεμα βιόσφαιρας ή προστατευόμενη περιοχή με αντίστοιχο διεθνές καθεστώς.
Συγκεκριμένα, η διακήρυξη αναφέρει πως η Χερσόνησος Ακάμα αποτελεί μία από τις τελευταίες παράκτιες περιοχές προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας στην Κύπρο. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινής μας, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Mε βάση τις Συστάσεις της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ολόκληρη η Χερσόνησος Ακάμα πρέπει να κηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο, Απόθεμα Βιόσφαιρας ή προστατευόμενη περιοχή με αντίστοιχο διεθνές καθεστώς προστασίας.
Προστίθεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη άμεσης και επαρκούς αντιπροσώπευσης σημαντικών τύπων φυσικών οικοτόπων, καθώς και ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας, στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Ωστόσο, οι σχεδιασμοί που προωθούνται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, καθώς και από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα Τοπικά Σχέδια Ακάμα και Πέγειας, δεν συνάδουν με το στόχο της ολοκληρωμένης, αποτελεσματικής και μακροπρόθεσμης προστασίας της Χερσονήσου Ακάμα, καθώς και της αειφόρου ανάπτυξης, ευημερίας και ανάδειξης των τοπικών κοινοτήτων.
«Ως εκ τούτου, ενώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε την προστασία της Χερσονήσου Ακάμα, μέσω συγκεκριμένων αποφάσεων, πολιτικών και δράσεων από την πολιτεία:
1. Κήρυξη ολόκληρης της Χερσονήσου Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο, Απόθεμα Βιόσφαιρας ή προστατευόμενη περιοχή με αντίστοιχο διεθνές καθεστώς προστασίας.
2. Αποτροπή της ανέγερσης διάσπαρτων αναπτύξεων και ασύμβατων έργων στην Χερσόνησο Ακάμα. Οποιεσδήποτε υποδομές εστίασης, αναψυχής και διανυκτέρευσης πρέπει να χωροθετούνται εντός των καθορισμένων ορίων ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, έτσι ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να είναι οι βασικοί αποδέκτες των πολλαπλών ωφελημάτων που θα προκύψουν από την αειφόρο ανάπτυξη της Χερσονήσου Ακάμα.
3. Άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων και τερματισμός των επιβλαβών δραστηριοτήτων, κατεδάφιση παράνομων κατασκευών και αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς, εντός ή/και πλησίον του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα.
4. Υλοποίηση της στρατηγικής και του συνόλου των κοινωφελών έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Κοινοτήτων Ακάμα και του Δήμου Πέγειας.
5. Θεσμοθέτηση ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης ολόκληρης της περιοχής που εμπίπτει στα όρια του Δικτύου Natura 2000, στο πλαίσιο των νομικών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι σχετικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την αποτελεσματική διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών και δράσεων για τη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, την προστασία του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αειφόρο ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων και τη βέλτιστη διαχείριση της περιοχής, όπως καθορίζεται από τα Διαχειριστικά Σχέδια των περιοχών Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα, καθώς και την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη Διαχείριση της Χερσονήσου Ακάμα, ημερομηνίας 11.01.2016.
6. Απαλλοτρίωση των περίκλειστων ιδιωτικών περιουσιών που εμπίπτουν εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, κήρυξη τους σε κρατική δασική γη και ένταξη τους στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
7. Άμεσος καθορισμός των αναγκαίων μέτρων διατήρησης που προβλέπονται από τα ενδεδειγμένα σχέδια διαχείρισης, έτσι ώστε να αποκτήσουν νομικά δεσμευτική ισχύ, μέσω της έκδοσης Διαταγμάτων κήρυξης της περιοχής Τόπος Κοινοτικής Σημασίας Χερσόνησος Ακάμα σε Ειδική Ζώνη Διατήρησης και τον καθορισμό μέτρων προτεραιότητας για την Ειδική Ζώνη Διατήρησης. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εκδόσουν τα αναγκαία Διατάγματα Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και Άγριας Ζωής για την Ειδική Ζώνη Διατήρησης Χερσόνησος Ακάμα, καθώς και Προστασίας και Διαχείρισης των Αγρίων Πτηνών για την Ζώνη Ειδική Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα.
8. Υλοποίηση εργασιών συντήρησης και βελτίωσης του υφιστάμενου οδικού δικτύου, στη βάση των διαχειριστικών μέτρων και των προβλεπόμενων ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στα Διαχειριστικά Σχέδια των περιοχών Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα (π.χ. απαγόρευση ασφαλτόστρωσης, μη υλοποίηση άλλων έργων δημόσιας υποδομής, όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και αποχέτευση, μη εγγραφή υφιστάμενων δρόμων στο δημόσιο οδικό δίκτυο, απαγόρευση ανοίγματος νέων δρόμων, απαγόρευση εγγραφής μη εγγεγραμμένων οδικών προσβάσεων, κτλ).
9. Υποβολή του Σχεδίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, καθώς και των Τοπικών Σχεδίων Ακάμα και Πέγειας, σε Στρατηγική και Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση), με βάση το περιβαλλοντικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εναρμονιστική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς τη δημιουργία τετελεσμένων, μέσω προειλημμένων Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.
10. Συναξιολόγηση των συνεργιστικών και συσσωρευτικών επιπτώσεων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και των υπό εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Ακάμα και Πέγειας».
Καταλήγοντας, οι πολίτες καλούν τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα πολιτικά κόμματα και την ευρύτερη κοινωνία «να απαιτήσουμε από κοινού την προστασία της Χερσονήσου Ακάμα και τη λήψη όλων των αναγκαίων και νόμιμων μέτρων για τη διασφάλιση των αιτημάτων μας. Τέλος, καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της και να αντιμετωπίσει την Χερσόνησο Ακάμα ως μία ενιαία περιοχή, ιδιαίτερης οικολογικής και πολιτιστικής αξίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη, ευημερία και ανάδειξη των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής».
Δείτε την διακήρυξη με τις υπογραφές εδώ
