Οι αναφορές για θρομβώσεις και η προστασία των εμβολίων-Υπό μελέτη το switching

Καθησυχαστικές είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο, σημειώνοντας πως είναι σπάνια τα περιστατικά θρομβώσεων, μετά τη χορήγηση εμβολίου. Στο μικροσκόπιο του ΕΜΑ, βρίσκεται ήδη το ιατρικό ιστορικό της 39χρονης Βρετανίδας, η οποία νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με θρόμβωση, μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες να αναμένουν το πόρισμα που θα καταδείξει εάν υπάρχει συσχέτιση.

Το Υπουργείο Υγείας, μετά την αναφορά που έγινε μέσω της κίτρινης κάρτας, απέστειλε τις εξετάσεις και αναλύσεις, που έγιναν στο νοσοκομείο καιτα απέστειλε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σημειώνεται πως από τις εξετάσεις διαφάνηκε, ότι η 39χρονη δεν είχε ιατρικό ιστορικό και δεν λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες παρουσιάζονται καθησυχαστικές, με την αναπληρώτρια Διευθύντρια τους Έλενα Παναγιωτοπούλου, να τονίζει στον REPORTER πως οι παρενέργειες  είναι μέρος του κύκλου ενός φαρμάκου.

«Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και θα πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει ο εμβολιασμός. Οι παρενέργειες που θα παρατηρούνται, είναι αναμενόμενες. Όταν έχεις να κάνεις με μαζικούς εμβολιασμούς και όταν έχεις να κάνεις με φάρμακο που δίνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων, είναι αναμενόμενο. Η εμφάνιση παρενεργειών δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ξενίσει ούτε και να μας φοβίζει, επειδή όταν έχεις να κάνεις με φάρμακα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι μέρος του φαρμάκου. Το όφελος εξακολουθεί να υπερτερεί του κινδύνου και γι’ αυτό συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και με το συγκεκριμένο εμβόλιο».

Τέσσερα πλέον τα περιστατικά στην Κύπρο

Το περιστατικό με την 39χρονη είναι η τέταρτη καταγεγραμμένη περίπτωση θρόμβωσης, λόγω εμβολίου, που καταγράφεται στην Κύπρο, με το Υπουργείο Υγείας να μελετά όλα τα δεδομένα που έχει ενώπιον του. Οι δυνατότητες να εμφανίσει κάποιος θρόμβωση, μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είναι μία ανά 100,000. 

«Μας ανησυχεί το γεγονός, όσο ανησυχεί και σε παγκόσμια βάση, να βρεθούν παρόμοια περιστατικά. Πλέον το βλέπει ο ΕΜΑ και χειρίζεται το όλο θέμα. Ο ΕΜΑ ξεκάθαρα λέει ότι το όφελος υπερισχύει του κινδύνου και δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα πρέπει να αλλάξει».

Παρενέργειες και από άλλα εμβόλια

Η προσοχή όλων έχει εστιάσει στο εμβόλιο της AstraZeneca, ειδικά μετά και το τελευταίο περιστατικό. Ωστόσο, παρενέργειες υπάρχουν μετά τη χορήγηση όλων των εμβολίων και πρόκειται είτε για σπάνιες, είτε για ήπιες.

«Από τις 181 αναφορές που έχουν γίνει, οι 40 περιπτώσεις αφορούν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι 141 ήπιες με μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, που είναι οι αναμενόμενες. Οι σοβαρές αφορούν όλα τα εμβόλια. Είναι για παράδειγμα η θρόμβωση, η οποία αφορά και τα εμβόλια mRNA και του αδενοϊού, η πάρεση προσώπου, γαστρεντερικές διαταραχές, δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που υπήρξαν αναφορές».

Η κα. Παναγιωτοπούλου κλήθηκε να απαντήσει τι θα γίνει εάν κάποιος δεν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Αυτό σημαίνει παίζω με τα φάρμακα... Πρέπει να δεις τι δεδομένα έχεις μπροστά σου. Δεν συστήνεται επίσημα το λεγόμενο switching (χορήγηση δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο). Υπάρχουν λίγα δεδομένα μέχρι στιγμής, ωστόσο ακόμη να φανεί σε μεγάλο αριθμό ατόμων, που έκαναν το switching, το τι μέλλει γενέσθαι και από την άποψη παρενεργειών και από την άποψη αποτελεσματικότητας. Μπορεί να είναι ο τέλειος συνδυασμός. Όμως, καλύτερα να περιμένουμε, να δούμε πώς θα ανταποκριθούν. Υπάρχουν δεδομένα, υπάρχουν κλινικές δοκιμές, οι οποίες τρέχουν, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει switching, ένεκα του ότι η χώρα τους διέκοψε το ένα εμβόλιο, αλλά αφήστε να δούμε τι θα γίνει και μετά να κάνουμε το switching. Προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει εύκολα, επειδή δεν είναι δοκιμασμένο».

Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει τις τελευταίες ημέρες, είναι κατά πόσον προσφέρουν προστασία τα εμβόλια, απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού. Η κα. Παναγιωτοπούλου ξεκαθάρισε πως και για τα τέσσερα εμβόλια, που χορηγούνται στην Κύπρο, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι παρέχουν προστασία και μειώνουν την σοβαρότητα της νόσου και την νοσηλεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Ορατό το σενάριο να φτάσει στο 100% η πληρότητα του Μακάρειου-Έξαρση και στις λοιμώξεις του δέρματος
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Κολλημένες εδώ και μήνες οι πειθαρχικές για το θανατηφόρο του 2012-Ο πρώην μετατόπισε το βάρος στο νυν Αρχηγό
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας