Οι δείκτες και τα δεδομένα που ξεχώρισαν την Κύπρο στην διαχείριση της πανδημίας
06:54 - 22 Μαΐου 2021

Ένα και πλέον χρόνο μετά την έναρξη πανδημίας, τα στοιχεία άρχισαν να δίνουν απαντήσεις σε παγκόσμια κλίμακα, ως προς την διαχείρισή της από τα διάφορα κράτη. Αυτά τα στοιχεία, κατατάσσουν τη χώρα μας ψηλά στον χάρτη με τις χώρες που διαχειρίστηκαν με επιτυχία τον αόρατο εχθρό, ο οποίος άλλαξε τις ζωές των κατοίκων ολόκληρου του πλανήτη.
Τόσο σ’ ότι αφορά στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας, όσο και σε αυτούς που έχουν σχέση με το «κλείσιμο» της οικονομίας, η Κύπρος έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Δεύτερο πιο χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας στην ΕΕ
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πιο σημαντικός δείκτης, είναι αυτός που έχει σχέση με τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Σύμφωνα την τελευταία Εθνική Αναφορά για την πορεία της πανδημίας, που δόθηκε χθες Παρασκευή 21 Μαΐου στη δημοσιότητα, από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν 350 θάνατοι συνεπεία της COVID-19.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της θνησιμότητας, καταγράφηκαν μέχρι στιγμής 39,4 θάνατοι ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Αυτά τα στοιχεία καθιστούν την Κύπρο, τη δεύτερη χώρα με τους λιγότερους θανάτους, ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, πίσω από την Φινλανδία. Ενδεικτικά είναι τα δεδομένα από τους Financial Times, όπου φαίνεται και η μεγάλη διαφορά με το μέσο όρο θνησιμότητας της ΕΕ που είναι 160 θάνατοι ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.
Το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, οφείλεται από τη μία στα έγκαιρα μέτρα που λήφθηκαν, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά και από την άλλη στην εμπειρία που απέκτησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που έδωσε τεράστιες μάχες. Ο οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, εκπόνησαν παράλληλα, έγκαιρα σχέδια ανάπτυξης κλινών, προμήθειας αναπνευστήρων και δημιουργίας υποδομών για αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ουδείς μπορεί ακόμη να αμφισβητήσει, την μεγάλη συμβολή του ΓεΣΥ στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχεδόν το 50% έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου-Στις πρώτες θέσεις η Κύπρος
Στην πρώτη τετράδα στους εμβολιασμούς
Ιδανικά είναι για τη χώρα μας και τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς, που θα έχουν καθοριστική συμβολή στην επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι και μετά. Η Κύπρος άγγιξε χθες τους 500,000 εμβολιασμούς και χωρίς να έχουν ακόμη προστεθεί να νέα στοιχεία, βρίσκεται στην τέταρτη θέση της ΕΕ, στη χορήγηση της πρώτης δόσης πίσω από τη Μάλτα, την Ουγγαρία και την Φινλανδία.
Σ’ ότι αφορά τους εμβολιασμούς παγκόσμια η χώρα μας βρίσκεται σύμφωνα του τους Financial Times, στη 18η θέση στη χορήγηση δόσεων ανά 100 κατοίκους.
Είναι φανερό πως οι ενέργειες που έγιναν από το Υπουργείο Υγείας, για επιτάχυνση του εμβολιαστικού μας προγράμματος, έπιασαν τόπο. Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι ορατά, αφού παρατηρείται μείωση κρουσμάτων, ειδικά στις ηλικίες που έχουν την πιο μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη.
Πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι πως η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες παγκόσμια που έκαναν ήδη ένα κύκλο εμβολιασμού, φτάνοντας μέχρι τους νέους 18 ετών, καλύπτοντας έτσι ομάδες, που έχουν πολλές επαφές και μεγαλύτερη συμβολή στη διασπορά.
Επιπρόσθετα, η χώρα μας είναι η μοναδική στην ΕΕ, που έδωσε επιλογή εμβολίου στους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ταυτόχρονα πού θα τους χορηγηθεί καθώς και την ώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τεστ και η καθοριστική συμβολή τους στο δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα
Στις πρώτες θέσεις στα τεστ
Ένα από τα πιο σημαντικά όπλα στη μάχη κατά της πανδημίας είναι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η διενέργεια τεστ στον πληθυσμό. Και σε αυτό το δείκτη η Κύπρος, παραμένει στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ με βάση τα τελευταία δεδομένα του ECDC (μέσος όρος 43,417 τεστ ανά 100,000 κατοίκους).
Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα αυτής της πρακτικής, είναι ότι υπάρχει αποτύπωση ακριβούς εικόνας της κατάστασης στην κοινότητα σε πραγματικό χρόνο. Αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να γνωρίζουν με ακρίβεια το μέγεθος της διασποράς και να διαπιστώσουν εάν χρειάζονται παρεμβάσεις, αφού η κατάσταση με τον ιό μπορεί να καταστεί, σε χρόνο ρεκόρ, πολύ δυναμική.
Επιπρόσθετα, μέσω των τεστ που προσωρινά πρέπει να διενεργούνται κάθε 72 ώρες για όσους θέλουν να επισκεφτούν χώρους όπου χρειάζεται SafePass και εβδομαδιαία για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, εντοπίζονται έγκαιρα θετικά κρούσματα, ακόμη και ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, που είναι μεταδοτικοί.
Τα μαζικά τεστ, λειτουργούν ουσιαστικά ως μέσο «πυρόσβεσης», στις μεγάλες διαστάσεις που μπορεί να προσλάβει η COVID-19. Ενδεχόμενη πρόωρη εγκατάλειψη αυτού του πολύτιμου όπλου, στη μάχη ενάντια στην πανδημία ενέχει πολλούς κινδύνους, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα και καθυστέρηση της πορείας για επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στο καλοκαίρι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ενέργειες που έφεραν τα ζηλευτά αποτελέσματα της Κύπρου στους εμβολιασμούς
Από τα πιο μικρά σε διάρκεια lockdown
Κι όλα αυτά η χώρα μας τα πέτυχε, έχοντας «κλείσει» την οικονομία της για πιο λίγο χρόνο σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ. Με εξαίρεση τρία κράτη, την Φινλανδία, την Ισπανία και την Κροατία, η χώρα μας έχει τον πιο μικρό χρόνο σε lockdown στα δύο τελευταία κύματα της πανδημίας. Συνολικά τα δύο ολικά απαγορευτικά που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2021, είχαν διάρκεια πέντε εβδομάδων.
Παρατίθενται ενδεικτικά παραδείγματα άλλων χωρών:
- Τσεχία: 2 lockdown διάρκειας 23 εβδομάδων (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2021 και Ιανουάριος μέχρι Μάιος 2021)
- Πολωνία: 2 lockdown διάρκειας 16 εβδομάδων (Νοέμβριος με Ιανουάριος και Απρίλιος 2021)
- Γερμανία: 1 lockdown διάρκειας 10 εβδομάδων (Δεκέμβριος 2020-Μάρτιος 2021)
- Βουλγαρία: 2 lockdown διάρκειας 10 εβδομάδων (Δεκέμβριος-Ιανουάριος και Μάρτιος 2021)
- Δανία: 2 lockdown διάρκειας 9 εβδομάδων(Δεκέμβριος-Φεβρουάριος και Απρίλιος 2021)
- Ελλάδα: 1 lockdown διάρκειας 8 εβδομάδων (Νοέμβριος 2020 με Ιανουάριο του 2021)
- Αυστρία: 2 lockdown διάρκειας 8 εβδομάδων (Νοέμβριος και Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2021)
- Μάλτα: 1 lockdown διάρκειας 8 εβδομάδων (Μάρτιος-Απρίλιος 2021)
- Ολλανδία: 1 lockdown διάρκειας 8 εβδομάδων (Ιανουάριος- Φεβρουάριο)
- Εσθονία: 1 lockdown διάρκειας 8 εβδομάδων (Μάρτιος-Απρίλιος 2021)
Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η χώρα μας κατάφερε να ανταπεξέλθει με επιτυχία, μέχρι στιγμής, στη δίνη της πανδημίας, την ώρα που χώρες με πολύ ισχυρά συστήματα υγείας, τα είδαν είτε να καταρρέουν είτε να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, σε λίγες ώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν τo Σάββατο
- Η αποδοτικότητα των εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις και οι πυλώνες προστασίας
