«Ο εμβολιασμός δεν είναι το μοναδικό όπλο στη φαρέτρα μας, το κράτος να διασφαλίσει ομαλή επιστροφή»
12:02 - 21 Μαΐου 2021
Το κράτος πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή επιστροφή των πολιτών στην κανονικότητα, προετοιμάζοντας από τώρα το έδαφος για το Φθινόπωρο με μια σειρά μέτρων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ, Κωνσταντίνος Μακρής, ο οποίος σημείωσε πως ακόμα δεν έχουμε δει να εφαρμόζεται μια ομαλή μετάβαση σε μια κανονικότητα και να έχουμε ελπίδες ότι αυτή θα σταθεροποιηθεί.
Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μακρής σημειώνει πως πρέπει να ετοιμαστεί ένας σχεδιασμός από το κράτος και την κοινωνία πολιτών για το προσεχές Φθινόπωρο, ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες από τον εγκλεισμό και τα μέτρα του προηγούμενου διαστήματος.
Δημόσια υγεία δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός
Όπως σημείωσε, «δημόσια υγεία δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, αλλά και όλες οι άλλες ασθένειες», για να προσθέσει ότι «από τη στιγμή που προχωρούν οι εμβολιασμοί, οι σχεδιασμοί για αναβάθμιση του συστήματος υγείας, η αναβάθμιση και ενδυνάμωση των ΜΕΘ, αλλά και των υπηρεσιών παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους πάσχοντες, πρέπει να ετοιμαστεί ένα σχέδιο από κράτος και κοινωνία πολιτών, ώστε να μεταβούμε από την αβεβαιότητα του προηγούμενου διαστήματος σε μια μορφή αισιόδοξης και ρεαλιστικής κανονικότητα».
Υπογραμμίζει ότι ο SARS-CoV-2 πρέπει επιτέλους να ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης μαζί με τα υπόλοιπα νοσήματα, χωρίς να τυγχάνει αποκλειστικής προβολής και προνομιακής παρακολούθησης έναντι άλλων ιών και ασθενειών, εξηγώντας πως αυτό προϋποθέτει μια σειρά μέτρων, με την υιοθέτηση ενός μηχανισμού, ο οποίος θα είναι πάντα σε εγρήγορση και να παρακολουθεί.
Προετοιμασία για τερματισμό αποφάσεων βάσει πρωτοκόλλων επείγουσας κατάστασης
Ερωτηθείς αν οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να είναι σε εγρήγορση και αν θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν σε μια παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στο επόμενο διάστημα, ο κ. Μακρής εξέφρασε την πεποίθηση πως άμεσα η κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για το χρονικό σημείο, που θα αποφασίσει να σταματήσει να λειτουργεί και να αποφασίζει, βάσει πρωτοκόλλων επείγουσας κατάστασης της COVID-19.
«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι γνωρίζουμε πλέον περισσότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και επίσης η επιστημονική κοινότητα παρήγαγε αρκετά δεδομένα, αναφορικά με την κατανόηση παραγόντων διάδοσης της νόσου, τους κραδασμούς στο σύστημα υγείας της κάθε χώρας, την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, αλλά και των παρενεργειών που πιθανόν επιφέρουν στην κοινωνία», είπε.
Επιπλέον, είπε πως πρέπει να δούμε πώς θα ενδυναμωθεί περισσότερο το σύστημα υγείας, να αυξηθεί ο αριθμός κλινών, να αυξηθούν οι επιλογές σε φάρμακα, να υπάρχει αυξημένο προσωπικό σε εγρήγορση και σε επιτήρηση.
Εξάλλου, ο Κ. Μακρής ανέφερε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ενημέρωση των πολιτών για τα ατομικά μέτρα προστασίας και υγιεινής, εξηγώντας ότι ακόμα και μετά τους εμβολιασμούς πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας από εμβολιασμένους και μη.
Πολύ νωρίς να πούμε με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει η πανδημία
Ερωτηθείς πού τοποθετεί χρονικά το τέλος της πανδημίας και αν τα μέτρα για αναχαίτισή της θα μας ακολουθούν και το 2022, ο κ. Μακρής είπε: «Δυστυχώς πιέζονται αρκετοί επιστήμονες να κάνουν προβλέψεις. Έχουμε ένα φυσικό φαινόμενο, μια πανδημία, που είναι απρόβλεπτη. Δεν είναι εύκολο να κάνεις προβλέψεις. Θεωρώ πολύ νωρίς για να πούμε μετά βεβαιότητας πότε θα τελειώσει η πανδημία και δεν νομίζω κάποιος να μπορεί να το πει αυτό».
Ο εμβολιασμός δεν είναι το μοναδικό όπλο στη φαρέτρα μας
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να διασφαλιστεί προετοιμάζοντας από τώρα το έδαφος για το Φθινόπωρο με μια σειρά μέτρων, για να τονίσει πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενδυνάμωση των συστημάτων υγείας και να ξαναγίνει ενημέρωση του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας.
Τόνισε πως «ο εμβολιασμός δεν είναι το μοναδικό όπλο στη φαρέτρα μας», για να προσθέσει πως «ακόμα και να εμβολιαστούμε, πάλι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας».
«Πρέπει ο πολίτης να συνεχίσει την τήρηση μέτρων, κτίζοντας παράλληλα τη δική του ανοσία. Με προσωπικά μέτρα, ώστε να θωρακίσει τον εαυτό του ενάντια στον κορωνοϊό και σε κάθε μικρόβιο», κατέληξε ο κ. Μακρής.