Η μάχη της εκτύπωσης ψηφοδελτίων-Το «σεντόνι» της Λευκωσίας και η… μινιατούρα
06:45 - 20 Μαΐου 2021
Η αντίστροφη μέτρηση για τις 30 Μαΐου να έχει ξεκινήσει και το Κυβερνητικό Τυπογραφείο έχει φουλάρει τις μηχανές του, ώστε να εκτυπωθούν τα ψηφοδέλτια που θα αποσταλούν στα εκλογικά κέντρα. Οι εκλογές όπου η συμμετοχή υποψηφίων κτύπησε ρεκόρ, όπως είναι φυσικό φέρνουν και αλλαγές στα... μεγέθη των ψηφοδελτίων.
Με «σεντόνι» μοιάζει το ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας, το οποίο αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, αφού πρέπει να χωρέσει πάνω από 240 υποψήφιους από δεκαπέντε κόμματα.
Το ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας αποτέλεσε πρόκληση για τους αρμόδιους, αφού συγκριτικά με τα άλλα είναι το μεγαλύτερο σε ύψος. Από μία απλή ματιά στα δείγματα των ψηφοδελτίων, φαίνεται ότι αυτό της Λευκωσίας είναι τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο από αυτό της Λεμεσού, ενώ το ψηφοδέλτιο της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας είναι «μινιατούρα» μπροστά του. Αυτό φαίνεται και από τις εικόνες, που εξασφάλισε ο REPORTER, μετά από επίσκεψή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο, όπου καταγράφηκε η διαδικασία της εκτύπωσης.
Η διαφορά στο μέγεθος των ψηφοδελτίων φαίνεται και από τον τρόπο εκτύπωσής τους. Συγκεκριμένα, σε ένα χαρτί τυπώνονται δύο ψηφοδέλτια για τη Λευκωσία και στη συνέχεια μοιράζονται, ενώ στο ίδιο μέγεθος χαρτιού μπορούν να τυπωθούν τρία ή ακόμη και τέσσερα ψηφοδέλτια για άλλες εκλογικές περιφέρειες. Είναι, όμως, το ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής, σε μέγεθος, που υπήρξε σε εκλογική αναμέτρηση;
«Το ψηφοδέλτιο του 2021 είναι στο ίδιο μέγεθος, με το ψηφοδέλτιο του 2016, απλά έχει περισσότερες στήλες. Το 2016 υπήρχαν 14 στήλες, τώρα υπάρχουν 16 στήλες, επειδή είναι και ξεχωριστά οι ανεξάρτητοι. Το ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας είναι πιο μεγάλο, σε σύγκριση με της Λεμεσού και άλλων επαρχιών, επειδή έχει περισσότερους υποψηφίους», επεσήμανε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κυβερνητικού Τυπογραφείου, Πέτρος Ξενοφώντος.
Πόσα ψηφοδέλτια πρέπει να αποσταλούν στις επαρχίες
Το στοίχημα για το Κυβερνητικό Τυπογραφείο είναι μέχρι τη ερχόμενη Δευτέρα, να εκτυπωθούν, να κοπούν, να διπλωθούν και να πακεταριστούν συνολικά 597,570 ψηφοδέλτια, τα οποία θα σταλούν στην αντίστοιχη επαρχία. Τα περισσότερα πρέπει να σταλούν στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, με την εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου να έρχεται δεύτερη. Συγκεκριμένα, στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας πρέπει να αποσταλούν συνολικά 207,800 ψηφοδέλτια, στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου 121,600 ψηφοδέλτια, στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού 121,200, στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας 62,250, στην εκλογική περιφέρεια Πάφου 47,650, στην εκλογική περιφέρεια της Κερύνειας 30,950, στην εκλογική περιφέρεια των Μαρωνιτών 5,200 και στην εκλογική περιφέρεια των Λατίνων 920 ψηφοδέλτια.
Η διαδικασία ετοιμασίας του ψηφοδελτίου
Η διαδικασία προετοιμασίας των ψηφοδελτίων, δεν είναι κάτι που αρχίζει λίγο πριν τις βουλευτικές. Χρειάζεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις, με τα κόμματα, για να καταλήξουν στην τελική του μορφή.
Όπως εξήγησε ο κ. Ξενοφώντος ο Έφορος εκλογών, μέσω επιστολής προς το τυπογραφείο, παραγγέλλει τα ψηφοδέλτια και σε συνεργασία καταλήγουν στην ετοιμασία ενός δείγματος. Το εν λόγω δείγμα, στη συνέχεια παρουσιάζεται στα κόμματα και μετά από διαβουλεύσεις, καταλήγουν στην τελική εικόνα, ώστε να εγκριθεί από τον Έφορο. Ακόμη κι όταν καταλήξουν, δεν προχωρά όμως το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, απευθείας στην εκτύπωσή τους.
«Όταν είναι έτοιμο και πριν την διαδικασία της εκτύπωσης, καλείται ο Έφορος να το εγκρίνει. Συνήθως έρχεται εδώ και το εγκρίνει, λίγο πριν να μπει στην πρέσα. Τότε ξεκινούν να τυπώνονται τα δείγματα που ζητά ο Έφορος για κάθε επαρχία. Εκτυπώνονται χιλιάδες δείγματα, που είναι πάνω σε χαρτί και δεν είναι το χαρτί ασφαλείας που τυπώνονται τα τελικά ψηφοδέλτια».
Το τελικό ψηφοδέλτιο, αυτό που λαμβάνουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, διαφέρει από το δείγμα. Κι αυτό επειδή τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιούνται στην εκλογική διαδικασία, τυπώνονται σε ειδικό χαρτί ασφαλείας.
«Το χαρτί ασφαλείας είναι ένα συγκεκριμένο είδος, που έχει μέσα ίνες με διάφορα ακανόνιστα σχέδια και εσωτερικά υπάρχουν watermarks. Είναι χαρτί που παραγγέλλεται μόνο από το τυπογραφείο και μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ένα πλαίσιο ασφάλειας. Η διαχείριση ενός χαρτιού ασφαλείας έχει κάποιες διαδικασίες, ξεκινά από την αποθήκη, καταμετρείται, παραδίδεται στους μετρητές, ελέγχεται η ποσότητα κλπ».
Μετά την εκτύπωση, τα ψηφοδέλτια παραδίδονται στον κόπτη και στην συνέχεια μπαίνουν στις διπλωτικές μηχανές. Μία μηχανή κόβει στη μέση την σελίδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια και μετά τα διπλώνει. Στη συνέχεια, γίνεται το πακετάρισμά τους, ανά επαρχία και ακολουθεί ο τελικός έλεγχος ότι όλα έγιναν σωστά. Συγκεκριμένα, τα ψηφοδέλτια γίνονται δέσμες, ανά 25 τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλή κουτιά, μέχρι την ημέρα παράδοσής τους στον Έφορο εκλογών.
Με αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι
Η σειρά με την οποία παρουσιάζονται στα ψηφοδέλτια οι υποψήφιοι, δεν είναι τυχαία. Υπάρχει σχετική πρόνοια του νόμου, βάσει της οποίας οι υποψήφιοι πρέπει να είναι γραμμένοι με αλφαβητική σειρά, εκτός από τον αρχηγό του εκάστοτε κόμματος.
«Υπάρχουν εξαιρέσεις, όπου ο πρόεδρος του κόμματος θα μπει με αλφαβητική σειρά και με σταυρούς προτίμησης, όμως εμείς έχουμε εντολές από τον Έφορο εκλογών να μην έχουμε σταυρό προτίμησης για κάποιους αρχηγούς κομμάτων. Πριν την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων, γίνεται συζήτηση με τα κόμματα και για τον τρόπο που θα μπει το όνομα και το λογότυπό τους και καταλήγουμε. Νομίζω έχει βγει μία καλή δουλειά. Προς το παρόν είμαστε ικανοποιημένοι, μέχρι τη Δευτέρα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και την Τρίτη να παραδοθεί στον Έφορο και από εκεί στις επαρχίες».
Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που δεν μείνουν ικανοποιημένα τα κόμματα, μετά την τελική εκτύπωση; Μπορούν να κάνουν παρατήρηση και να εκτυπωθούν ξανά τα ψηφοδέλτια;
«Μετά που θα αποσταλούν τα τελικά ψηφοδέλτια, δεν μπορούν να αλλάξουν. Έγινε συζήτηση με τα κόμματα από πριν και δεν μπορούν να έρθουν μετά να κάνουν αλλαγές. Η διαδικασία της έγκρισης έγινε από πριν, για να μην υπάρχουν αλλαγές μετά και να προλάβουμε να τα παραδώσουμε στην ώρα τους».
Μέχρι στιγμής έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εκτυπώσεις για τα ψηφοδέλτια της Λευκωσίας, ενώ σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται και τα ψηφοδέλτια της Λεμεσού. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα ψηφοδέλτια θα αποσταλούν στον Έφορο εκλογών, ο οποίος στη συνέχεια θα τα αποστείλει στους έπαρχους, όπου θα ξαναγίνει καταμέτρηση για να κατανεμηθούν στις κάλπες. Εξάλλου, στα εκλογικά κέντρα αποστέλλονται επιπλέον ψηφοδέλτια, έτσι σε περίπτωση λάθους, να υπάρχουν αποθέματα.
Με βάση τον σχεδιασμό, μέχρι την Τρίτη αναμένεται να αποσταλούν στον Έφορο τα ψηφοδέλτια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Με καθήμενους υποστηρικτές, SafePass και χωρίς… cocktail οι προεκλογικές συγκεντρώσεις
- Αυτό είναι το πρωτόκολλο για τις εκλογές-Χωρίς safepass, ανοικτό το παραβάν
- Η μάχη εντυπώσεων στα social media, η εκμετάλλευση της ίντριγκας και το… ρεύμα
- Οι πιθανότητες για να σπάσει η παράδοση 40 χρόνων και το ποσοστό της ανανέωσης
- Η ανανέωση, οι στόχοι των μεγάλων και ο αστάθμητος παράγοντας των νέων κομμάτων
- Η παράδοση της τρικομματικής εκπροσώπησης και τα σενάρια που τη θέλουν να σπάει