Βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο της Ντίνας Κατσούρη εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
14:34 - 20 Μαΐου 2021

Βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο της λογοτέχνη και ποιήτριας, Ντίνας Παγιάση - Κατσούρη, εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σημειώνοντας ότι η εκλιπούσα «υπηρέτησε τα κυπριακά γράμματα επί σειρά δεκαετιών και έχει πλούσιο ποιητικό και συγγραφικό έργο».
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι η Ντίνα Παγιάση – Κατσούρη, «εξέδωσε εννέα προσωπικές ποιητικές συλλογές και μία συλλογή διηγημάτων, είχε μεταφράσει επίσης στην ελληνική γλώσσα δύο βιβλία σχετικά με την πεζογραφία ενώ ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Ρουμανικά, Σέρβικα, Βουλγαρικά, Ρώσικα και Ολλανδικά».
Προσθέτει ότι «η Ντίνα Παγιάση – Κατσούρη έλαβε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τρεις φορές, για τις ποιητικές συλλογές της ‘Υπομνήματα’ το 1978, ‘Αντι-θέσεις’ το 1987 και ‘Της Αφροδίτης και του Άδωνη’ το 2006».
Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο του Πανεπιστημίου Κύπρου για την προσφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό.
Από το 2001 ήταν εκδότρια και αρχισυντάκτρια του περιοδικού Λόγου, Τέχνης και Προβληματισμού ΑΝΕΥ το οποίο επιχορηγείτο από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες με τις οποίες είχε στενή συνεργασία.
Η Ντίνα Παγιάση – Κατσούρη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1941, σπούδασε δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε μέχρι το 1962, ενώ με την επιστροφή της στην Κύπρο, εργάστηκε ως λειτουργός Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας και από το 1969 εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως λειτουργός πολιτιστικών και νεανικών προγραμμάτων.
Ταυτόχρονα αρθρογραφούσε σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.
Το 1967 παντρεύτηκε το συγγραφέα Γιάννη Κατσούρη, με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο.
Θλίψη και στο ΑΚΕΛ
Τη θλίψη του για το θάνατο της Ντίνας Κατσούρη, εξέφρασε και το ΑΚΕΛ.
Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «η Ντίνα Κατσούρη, η οποία διακρίθηκε όχι μόνο για το πολυσχιδές και πολύπλευρο έργο της, αλλά και για τους αγώνες της για άνοδο του πνευματικού και μορφωτικού επιπέδου του λαού μας. Παρόλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της ζωής, ποτέ δεν τα παράτησε. Μέχρι το τέλος της ζωής της, έγραφε ποιήματα, εξέδωσε εννιά ποιητικές συλλογές, ενώ από το 2001 ήταν η εκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού «Άνευ», δίνοντας βήμα σε νέους καλλιτέχνες και σχολιάζοντας με αγάπη αλλά και έγνοια την σύγχρονη καλλιτεχνική πραγματικότητα. Ο λόγος της ανθρώπινος, λυρικός, λόγος ευαισθησίας και διαμαρτυρίας. Με έγνοια για τους αδικημένους, την ειρήνη, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Αμμόχωστο, την Κύπρο, τον κόσμο».
Σημειώνει πως, «ώς ενεργός πολίτης η Ντίνα Κατσούρη συμμετείχε ανελλιπώς σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκφράζοντας ενίοτε τη δική της άποψη για πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Η Ντίνα Κατσούρη ήταν αγωνίστρια στον στίβο του Πολιτισμού αλλά και στον στίβο της ζωής κερδίζοντας την καθολική αναγνώριση του λαού μας. Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στους οικείους της Ντίνας Κατσούρη».