Ο απολογισμός της Γενεύης, η επόμενη ημέρα και το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμα του με αφορμή το Πάσχα, προχωρώντας την ίδια ώρα σε ένα απολογισμό, σε σχέση με την άτυπη πενταμερή της Γενεύης και πως αυτή εξελίχθηκε, καλώντας, μάλιστα τους Τουρκοκύπριους, «ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη για τη δική μας πατρίδα, την Κύπρο, που αγαπήσαμε και αγαπούμε. 

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της άτυπης πενταμερούς, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευχή να ήταν σε θέση να εξέφραζε ικανοποίησή για τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου, ωστόσο όπως σημειώνει δυστυχώς, η τουρκοκυπριακή ηγεσία, καθοδηγούμενη από την Τουρκία δεν το επέτρεψε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε πως για ακόμα μια φορά βιώσαμε την τουρκική αδιαλλαξία και γίναμε μάρτυρες της υπεροψίας όσων οραματίζονται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία. Μάλιστα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζει τον χαρακτηρισμό «ιστορική, που οι Τούρκοι απέδωσαν στη πενταμερή αφού κατέθεσαν το αίτημα για δύο κράτη Μόλις προ μερικών 24ώρων βιώσαμε για άλλη μια φορά την τουρκική αδιαλλαξία. Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες της υπεροψίας όσων οραματίζονται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αναμενόμενο αδιέξοδο, η στάση Γκουτέρες και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

«Περιφρονώντας τον Καταστατικό Χάρτη, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, περιφρονώντας την ΕΕ ζήτησαν από τον ΓΓ των ΗΕ να γίνει συνεργός στις δικές τους έκνομες ενέργειες αξιώνοντας αναγνώριση κυριαρχίας του υποτελούς στην Τουρκία μορφώματος. Μια αξίωση που δεν είναι μόνο ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους όρους εντολής του ΓΓ, αλλά και ξεκάθαρα αντίθετη στη βούληση της πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», υπέδειξε ο Πρόεδρος.

«Με αποφασιστικότητα και τεκμηρίωση», συνέχισε ο Νίκος Αναστασιάδης, «απαντήσαμε στα όσα διαστρεβλωτικά επιχείρησε να παρουσιάσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, αποδεικνύοντας πως διαθέτουμε όχι μόνο την πολιτική βούληση, αλλά και τη θέληση να εργαστούμε προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα φέρει, επιτέλους, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στα επιχειρήματα που ο ίδιος χρησιμοποίησε ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες. «Με επίκληση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των αμετάθετων θέσεων της ΕΕ, της σωρείας καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και των όσων κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών, αποδείξαμε τη δική μας ταύτιση με το διεθνές δίκαιο και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Σχολιάζοντας της παρεμβάσεις από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ΕΕ, σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο αποτράπηκε η επιδιωκόμενη εκτροπή και το ναυάγιο της νέας διερευνητικής πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ.

«Μετά το τέλος της διάσκεψης δήλωσα ικανοποίηση για την επιτυχή διαχείριση της νέας κρίσης. Θα ευχόμουν να ήμουν σε θέση να εξέφραζα ικανοποίησή για τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου. Δυστυχώς, η τουρκοκυπριακή ηγεσία, καθοδηγούμενη από την Τουρκία δεν το επέτρεψε».

Σχολιάζοντας το δισέλιδο έγγραφο-πρόταση που κατέθεσε ο Ερσίν Τατάρ, το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο, επεσήμανε πως αποδεικνύει για άλλη μια φορά τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας, στόχοι που είναι διαχρονικοί και σκοπό έχουν είτε τη διχοτόμηση της Κύπρου είτε τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως «με έμφαση θέλω να καταστήσω σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως όσο επιθυμούμε ένα έντιμο συμβιβασμό, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να απορρίψουμε κάθε πρόταση ή προσπάθεια νομιμοποίησης των νέων εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας».

«Δεν παραγνωρίζω τις προκλήσεις και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όπως, όμως, και δεν αγνοώ τι το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο προσφέρουν ως ασπίδα προστασίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του ιδίου και του υπουργού Εξωτερικών, σημείωσε πως, «προς ενεργοποίηση της ειρηνικής επιλογής που μας προσφέρεται θα αξιοποιήσουμε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές βήμα, θα κινητοποιήσουμε κάθε φιλική χώρα. Πέραν των διαβημάτων που προβήκαμε ευρισκόμενοι στη Γενεύη, την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, συμμετέχοντας στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιείται στην Πορτογαλία, θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις νέες τουρκικές προκλήσεις».

«Τις επόμενες των εβδομάδων», πρόσθεσε, «θα επιδοθούμε σε διεθνή εκστρατεία για την ανάγκη σεβασμού και υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε βέβαιος πως, «αυτές τις δύσκολες ώρες που η πατρίδα μας περνά, θα έχω την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων, με τις οποίες θα βρίσκομαι σε συνεχή διαβούλευση».

Παράλληλα διαβεβαίωσε, «πως αμετάθετος στόχος και όραμα μου παραμένει η εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα παρεκκλίνει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των ευρωπαϊκών αρχών, που θα οδηγεί σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί, μακριά από ξένες εξαρτήσεις και στρατούς κατοχής».

«Ένα κράτος που οι πρόνοιες λειτουργίας του θα το καθιστούν βιώσιμο, με πλήρη διασφάλιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», εξήγησε.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπέδειξε πως, το στάτους κβο δεν είναι μόνο απαράδεκτο, και για τις δύο κοινότητες. «Το χείριστο είναι πως δεν οδηγεί σε μια λύση, που όλοι μαζί, ως Ευρωπαίοι πολίτες, θα μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαθά της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας».

Την ίδια ώρα τους κάλεσε  ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη για τη δική μας πατρίδα, την Κύπρο, που αγαπήσαμε και αγαπούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Επιθυμεί θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά το Βερολίνο
Συζήτησαν τη συμμετοχή στο ΕΛΚ Πρόεδρος και ΔΗΣΥ-Δεν εκφράστηκε παράπονο για απόρριψη νομοσχεδίων
Αννίτα Δημητρίου: Χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ να το προστατεύσουμε
Άλλα ο υπουργός Ενέργειας, άλλα η New Med Energy για την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη»
Ολοκληρώνει το πόθεν έσχες η Βουλή-Συνεχίζουν να εξαιρούνται δικαστές και Εισαγγελείς
Ενέκρινε νομοσχέδιο για φορολογικές εκπτώσεις σε επιχειρήσεις το Υπουργικό
Άλλαξαν ξενοδοχείο οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη μετά το σάλο με τα τρωκτικά στα δωμάτια
Φήμες για διορισμό του επικεφαλής της ΜΙΤ ως υπεύθυνου για το Κυπριακό
Καταζητείται η 35χρονη Αλεξία Αλεξάνδρου (pic)
Στην Άγκυρα ο Τατάρ για την ορκωμοσία του Ερντογάν