Οι παρενέργειες των εμβολίων και η χρήση αναλγητικών-Πότε ενημερώνουν οι πολίτες

Με αμείωτους ρυθμούς προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που στόχο έχει να χτιστεί τείχος ανοσίας, κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας, την άνοιξη του 2020. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ρίξει όλο το βάρος τους στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, με το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι ιδιαίτερα αυξημένο τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες. Οι πιο συχνές παρενέργειες που καταγράφονται, για όλα τα εμβόλια, είναι πόνος στο χέρι, στο σημείο που έγινε η ένεση, πονοκέφαλος, αδυναμία, μυαλγίες, ρίγος και πυρετός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, η παρενέργεια που είναι συχνότερη είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, με το ποσοστό να ξεπερνά το 60%.

Οι εν λόγω παρενέργειες καταγράφονται και στα δεδομένα, που έχουν ενώπιόν τους οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες της Κύπρου, με την αναπληρώτρια Διευθύντρια τους Έλενα Παναγιωτοπούλου, να τονίζει στον REPORTER πως στις πλείστες των περιπτώσεων αυτές είναι οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί.

Οι σπάνιες παρενέργειες 

Όπως ανέφερε η κ. Παναγιωτοπούλου, υπάρχουν και πιο σπάνιες παρενέργειες, που συμβαίνουν σε μία περίπτωση ανά 10,000 άτομα. «Για παράδειγμα η πάρεση προσώπου, γαστρεντερικές διαταραχές και διάρροια καθώς και δερματικά εξανθήματα. Είχαμε και τρεις περιπτώσεις θρομβώσεων. Ο κόσμος, όμως, δεν πρέπει να ανησυχεί. Το εμβόλιο δεν έχει μακροπρόθεσμες παρενέργειες».

Η χρήση αναλγητικών μετά τον εμβολιασμό

Μία άλλη παράμετρος, όσον αφορά στα εμβόλια και τις παρενέργειες, είναι η χρήση αναλγητικών φαρμάκων, σε περίπτωση που εμφανιστεί έντονος πονοκέφαλος ή άλλοι πόνοι. Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει στις οδηγίες του προς τους εμβολιασμένους, ότι δεν συστήνεται διαφοροποίηση του συνήθους τρόπου αντιμετώπισης του πονοκέφαλου. 

Η κ. Παναγιωτοπούλου υπέδειξε πως «κάποιος μπορεί να πιει Panadol και παρακεταμόλη και αναλγητικά. Τα συνήθη αναλγητικά που παίρνει ο καθένας σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να γίνει καλά. Δεν θα αφήσει τον οργανισμό του να πονά. Δεν υπάρχει σύσταση για απαγόρευση κάποιων φαρμάκων».

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας παροτρύνει τους πολίτες να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους ιατρό, ώστε να τους δώσει σαφείς οδηγίες, σε περίπτωση που παρουσιάσουν κάποιες από τις συχνές παρενέργειες.

Ενημέρωση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για τις παρενέργειες

Εν τω μεταξύ, το κοινό μπορεί να ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσον αφορά στις παρενέργειες που εμφανίζει, μέσω του ειδικού έντυπου που υπάρχει στο διαδίκτυο. Πρόκειται για την κίτρινη κάρτα, όπως αποκαλείται και είναι ένα έντυπο, το οποίο μόλις συμπληρωθεί, πρέπει να σταλεί στην Υπηρεσία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Όπως υπέδειξε η αναπληρώτρια διευθύντρια των Υπηρεσιών Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, το κοινό μπορεί να κατεβάσει αυτό το έντυπο, να το συμπληρώσει χειρόγραφα και να το στείλει με φαξ στους αρμόδιους. Το ίδιο έντυπο μπορεί να συμπληρωθεί και διαδικτυακά.

Αυτό που τονίζουν οι αρμόδιοι είναι πως πρέπει να συμπληρωθεί σωστά το εν λόγω έντυπο, για να υπάρχουν σωστές οι αναφορές, με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που πρέπει να δοθούν και να γίνει αναφορά στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έτσι θα συλλεχθούν εκεί όλα τα δεδομένα, από όλες τις χώρες, εφόσον υπάρχουν και άλλα παρόμοια δεδομένα, θα τα δουν, θα τα αξιολογήσουν και θα προβούν σε συμπεράσματα, για να υπάρξουν οι ενέργειες, που θα γίνουν από κοινού, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι γίνεται η αξιολόγηση των παρενεργειών. Δεν καθόμαστε στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και βγάζουμε συμπεράσματα ότι αυτό το εμβόλιο έχει αυτή την παρενέργεια. Η Κύπρος είναι πάρα πολύ μικρή, για να βγουν αυτές οι παρενέργειες. Επομένως, γίνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι νομοθεσία. Δεν είναι μόνο τα εμβόλια, αυτό γίνεται για όλα τα φάρμακα. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εμβολίων, που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η κ. Παναγιωτοπούλου ξεκαθάρισε πως όταν η παρενέργεια είναι γνωστή και μικρή, δεν υπάρχει λόγος ο κόσμος να τους ενημερώσει, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων είναι αναμενόμενο να παρουσιαστούν παρενέργειες, ενώ υπάρχουν και οργανισμοί που δεν παρουσιάζουν καμία παρενέργεια. «Αν νιώθει, όμως, το κοινό ότι πρέπει να το αναφέρει, επειδή νιώθει ότι αξίζει τον κόπο να το κάνει».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης
Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας