Τα τεστ και η καθοριστική συμβολή τους στο δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα

Καθοριστική είναι η συμβολή των μαζικών τεστ στη στρατηγική της Κύπρου για επιστροφή στην κανονικότητα, που θεωρείται από τις πιο πετυχημένες διεθνώς. Τα πλεονεκτήματα από αυτήν την πρακτική, που αποτελεί σύσταση και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), είναι πολλά με τη χώρα μας να είναι η πρώτη ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ στη διενέργεια τεστ.

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα, είναι ότι η διενέργεια πολλών τεστ καθημερινά, μπορεί να αποτυπώσει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση στην κοινότητα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες, να γνωρίζουν με ακρίβεια το μέγεθος της διασποράς. Αυτή η γνώση, όπως έδειξε η πορεία της πανδημίας τον τελευταίο χρόνο, είναι πολύτιμη αφού η κατάσταση με τον ιό μπορεί να καταστεί σε χρόνο ρεκόρ, πολύ δυναμική.

Παράλληλα βοηθά στο σχεδιασμό στοχευμένων παρεμβάσεων, ώστε ο οικονομικός και ο κοινωνικός αντίκτυπος, να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι η χώρα μας αναγκάστηκε να «κλείσει» την οικονομία της, για πιο λίγο χρόνο σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που αναγκάστηκαν να επιβάλουν μακρά lockdown (πολύμηνα σε κάποιες περιπτώσεις), προκειμένου να περιορίσουν την διασπορά και να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.  

Επιπρόσθετα, μέσω των τεστ που πρέπει να διενεργούνται κάθε 72 ώρες για όσους θέλουν να επισκεφτούν χώρους όπου χρειάζεται SafePass και εβδομαδιαία για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, εντοπίζονται έγκαιρα θετικά κρούσματα, ακόμη και ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, που είναι μεταδοτικοί. Αυτό οδηγεί σε έγκαιρο αυτοπεριορισμό τους και μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας νέων εστιών μετάδοσης σε χώρους εργασίας, σχολεία, αλλά και ενδοοικογενειακά.

Τα μαζικά τεστ, λειτουργούν ουσιαστικά ως ένας φραγμός στις μεγάλες διαστάσεις που μπορεί να προσλάβει ο ιός, ενώ κερδίζουν χρόνο μέχρι να προχωρήσει περαιτέρω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να «κτιστεί» το απαραίτητο τείχος προστασίας, μέσω της ανοσίας του πληθυσμού. Η ανοσία της αγέλης, θα δημιουργηθεί εφόσον εμβολιαστεί πάνω από το 65% του πληθυσμού, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ενέργειες που έφεραν τα ζηλευτά αποτελέσματα της Κύπρου στους εμβολιασμούς

Οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη εγκατάλειψη του μέτρου

Ενδεχόμενη πρόωρη εγκατάλειψη αυτού του πολύτιμου όπλου, στη μάχη ενάντια στην πανδημία ενέχει πολλούς κινδύνους, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα και καθυστέρηση της πορείας για επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στο καλοκαίρι. Η δημιουργία πολλαπλών εστιών μετάδοσης, λόγω μη έγκαιρου εντοπισμού κάποιων κρουσμάτων, οι μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης σε χώρους εργασίας και σχολεία με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων και την αύξηση των νοσηλειών, είναι μερικοί μόνο από αυτούς. Εάν κάτι έχει δείξει η πολύμηνη μάχη με την πανδημία, είναι πως όσο αυξάνεται το μέγεθος της διασποράς της κοινότητας, τόσο αυξάνονται όχι μόνο οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι από τον ιό.

Εάν σταματήσει αυτό το μέτρο, στην ουσία το αποτέλεσμα θα ήταν να κρυφτεί για λίγο το πρόβλημα κάτω από το χαλί, δημιουργώντας ενδεχομένως μια ψευδεπίγραφη εικόνα το μέγεθος της διασποράς στην κοινότητα και τις εστίες μετάδοσης. Δεδομένα που πλήρωσαν ακριβά άλλες χώρες, που βρέθηκαν εξ απροόπτου όταν ήταν ήδη αργά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ή ακόμη και να καταρρεύσει το σύστημα υγείας τους και να καταγραφούν πολλοί θάνατοι, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτραπούν.

Το μέτρο των μαζικών τεστ καθώς και οι γοργοί ρυθμοί που κινούνται οι εμβολιασμοί, αποτελούν αυτή τη στιγμή τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, σε σχέση με τα πλείστα κράτη διεθνώς. Πλεονεκτήματα που λόγω και του μεγέθους της χώρας μας, αποτελούν εισιτήρια για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
ΒΙΝΤΕΟ: Ψάχνουν σημάδια ζωής στα συντρίμμια πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Μετά από ημέρες κλιμάκωσης, ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν
Έβαλε τα ναρκωτικά σε βαλίτσα και τα μετέφερε στη Λεμεσό-Πώς χάλασε το κοντραμπάντο η ΥΚΑΝ (pics)
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης