«Ναι» από την Κυβέρνηση Μπάιντεν στην πώληση βομβών ακριβείας στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την πιθανή πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ και κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τρεις βοηθοί Αμερικανών κοινοβουλευτικών είπαν ότι το Κογκρέσο ενημερώθηκε επισήμως για την πρόθεση πώλησης των όπλων αυτών στις 5 Μαΐου, όπως συνηθίζεται πριν να δοθεί η τελική έγκριση σε τέτοιες συμφωνίες.

Την πώληση αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Washington Post.

Το Κογκρέσο γνώριζε για τη σχεδιαζόμενη πώληση από τον Απρίλιο και ενημερώθηκε επισήμως στις 5 Μαΐου. Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, μετά την επίσημη ενημέρωση ξεκινά μια περίοδος 15 ημερών κατά την οποία το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί στην πώληση, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η πώληση των βομβών JDAM της εταιρείας Boeing Co είχε θεωρηθεί υπόθεση ρουτίνας εκείνη την περίοδο, πριν ξεκινήσουν, την περασμένη εβδομάδα, οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, οι οποίες εξετάζουν τέτοιου είδους συμφωνίες, δεν έφεραν αντιρρήσεις.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον οποίο ζητήθηκε ένα σχόλιο, είπε ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία δεν επιτρέπει να σχολιάζει ή να επιβεβαιώνει λεπτομέρειες που αφορούν συμφωνίες όπως αυτή που αφορά τα συστήματα JDAM. «Παραμένουμε βαθύτατα ανήσυχοι για τη βία και εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας βιώσιμης ηρεμίας», πρόσθεσε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ο Ρούτε απάντησε για το μήνυμα στον Τραμπ-Χωρίς αυτόν, δεν θα πηγαίναμε σε αύξηση των αμυντικών δαπανών»
Πώς οι ΗΠΑ έβαλαν τις βάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν-Τι ήταν το «Atoms for Peace»
Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία η Ρωσία-Τουλάχιστον 17 νεκροί και πάνω από 200 οι τραυματίες
Χάος για χιλιάδες επιβάτες που έχουν αποκλειστεί στο αεροδρόμιο της Ντόχα
Νέο μήνυμα από τον γιο του Σάχη στους Ιρανούς-Το καθεστώς καταρρέει, μόνο εμείς μπορούμε να το τελειώσουμε
ΒΙΝΤΕΟ: Βρετανός παιδόφιλος διοργάνωσε «γάμο» με 9χρονη Ουκρανή στη Disneyland
Τζιχαντιστική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση αυτοκτονίας σε ορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό
Οι πρώτες ρωγμές στις σχέσεις Τραμπ με Νετανιάχου-Πώς «διαβάζει» η Τεχεράνη τις εξελίξεις
Ο Τραμπ διαβεβαιώνει ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτεθεί ξανά στο Ιράν
Ο Νετανιάχου εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υπό το φως της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν