Οι πιθανότητες για να σπάσει η παράδοση 40 χρόνων και το ποσοστό της ανανέωσης

Ανανεωμένη κατά τουλάχιστον 50% θα είναι η εκπροσώπηση της Επαρχίας Πάφου μετά τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου, αφού δύο εκ των τεσσάρων βουλευτών που εκλέχθηκαν το 2016 δεν επαναδιεκδικούν.

Δύο από τους πλέουν έμπειρους βουλευτές του κοινοβουλίου, αποφάσισαν για διαφορετικούς λόγους να αφήσουν τα έδρανα και να επιστρέψουν στην Επαρχία τους. Από τη μία ο Κώστας Κωνσταντίνου του Δημοκρατικού Συναγερμού, υπηρέτησε από το αξίωμα του βουλευτή για 20 ολόκληρα χρόνια, ενώ ο Αντρέας Φακοντής του ΑΚΕΛ, αποχωρεί μετά από τρεις θητείες. Βέβαια ο κ. Κωνσταντίνου δεν αποχωρεί από την πολιτική αφού όπως και ο ίδιος έχει εξαγγείλει θα διεκδικήσει τη Δημαρχία της πόλης στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, απέναντι στον επίσης προερχόμενο από τον ΔΗΣΥ, Φαίδωνα Φαίδωνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ρεκόρ συμμετοχών στον μαραθώνιο των βουλευτικών τα κόμματα-659 υποψήφιοι

Στην Επαρχία Πάφου, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες, η παράδοση που κρατά 40 ολόκληρα χρόνια δεν έχει σπάσει και δεν αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να σπάσει ούτε στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για τη μοναδική Επαρχία που από τις βουλευτικές εκλογές του 1981 μέχρι σήμερα, τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ εκλέγουν από ένα βουλευτή. Αυτό αφενός οφείλεται στη μεγαλύτερη δυναμική που έχουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και αφετέρου στο εκλογικό σύστημα που αν και άλλαξε το 2016 δεν επηρέασε τις ισορροπίες.

Σε ότι αφορά τον Δημοκρατικό Συναγερμό, η απουσία του μεγάλου ονόματος από το ψηφοδέλτιο, μετά την απόφαση του Κώστα Κωνσταντίνου, ανοίγει τον δρόμο στη νέα γενιά για να διεκδικήσει με αξιώσεις μια θέση στη Βουλή. Για αυτό το λόγο τέσσερα πρόσωπα της νέας γενιάς κάτω των πενήντα και με κοινό χαρακτηριστικό, ότι κατέχουν θέση δημοτικού συμβούλου στην στον Δήμο Πάφου, ρίχθηκαν στη μάχη του σταυρού. Εκ των τεσσάρων, μόνο ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έχει την προϋπηρεσία τέτοιων εκλογικών αναμετρήσεων, αφού ήταν υποψήφιος και στις βουλευτικές του 2016, όπου εξασφάλισε 1666 ψήφους και κατετάγη δεύτερος πίσω από τον Κώστα Κωνσταντίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εκλογικός νόμος, ο διαμοιρασμός των εδρών και πώς έκατσε η μπίλια το 2016

Και στο ΑΚΕΛ το κόμμα θα εκπροσωπείται στην Επαρχία Πάφου από νέο πρόσωπο αφού ο Αντρέας Φακοντής μετά από τρεις κοινοβουλευτικές θητείες δεν επαναδιεκδικεί. Βέβαια δεν αποκλείεται και ο νέος εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ στην Πάφο να είναι Φακοντής, αφού ο δημοτικός σύμβουλος Γεροσκήπου, Βαλεντίνος Φακοντής, βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι του ΑΚΕΛ στην Πάφο είναι ο γιατρός Κώστας Μαυρομμάτης ο κοινοτάρχης Πωμού Ευάγγελος Στυλιανού και η δημοσιογράφος και κόρη της ιστορικής φυσιογνωμίας της αριστεράς Παπαλάζαρου, Μαρία Παπαλαζάρου Φράγκου. Εκ των τεσσάρων υποψηφίων, κανένας δεν ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές του 2016.

Σε ότι αφορά στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο μεγάλος στόχος δεν είναι άλλος από την διατήρηση των κεκτημένων του 2016, όταν κατάφερε να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στην Επαρχία Πάφου. Ο Πάμπος Πιττοκοπίτης επαναδιεκδικεί την έδρα του πλαισιωμένος, όπως το 2016 από τον Χρύσανθο Σαββίδη. Το 2016 ο κ. Πιττοκοπίτης έλαβε 2783 ψήφους και ο κ. Σαββίδης 1611. Την τετράδα της Πάφου συμπληρώνουν η νεαρή πολιτικός επιστήμονας Γρηγορία Ευριπίδου και ο δικηγόρος Γιαννάκης Παπαζαχαρίας.

Στην ΕΔΕΚ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να σκέφτονται το ενδεχόμενο να χάσουν την έδρα του κόμματος στην Πάφο και για αυτό το λόγο ο κομματικός μηχανισμός εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε να διατηρηθούν τα κεκτημένα που χρονολογούνται από το μακρινό 1981. Πάντως σε περίπτωση που η ΕΔΕΚ καταφέρει να διατηρήσει τρεις βουλευτές στη Βουλή, είναι σχεδόν σίγουρο πως ο ένας εξ αυτών θα είναι στην Πάφο λόγω του μεγάλου υπολοίπου που η συγκεκριμένη Επαρχία θα έχει σε σχέση με τις υπόλοιπες. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτής της ΕΔΕΚ στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο, είναι ο Ηλίας Μυριάνθους, τον οποίο πλαισιώνουν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Βορκάς και Βάσος Δημητρίου και ο επιχειρηματίας Δώρος Παφίτης που προέρχεται από τη Συμμαχία Πολιτών. Σημειώνεται πως ο Βάσος Δημητρίου ήταν ανθυποψήφιος με τον κ. Μυριάνθους και το 2016, εξασφαλίζοντας 700 ψήφους λιγότερους από τον βουλευτή του κόμματος. Επίσης ο Δώρος Παφίτης κατετάγη πρώτος ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους της Συμμαχίας Πολιτών εξασφαλίζοντας 851 ψήφους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις κάλπες χωρίς rapid test και με ανοιχτές κουρτίνες-Κλειδώνει το γενικό πλάνο

Πάντως ΕΛΑΜ και Οικολόγοι, κυρίως, καραδοκούν ώστε να ανατρέψουν τα δεδομένα και να καταφέρουν για πρώτη φορά να σπάσουν την τετράδα της Πάφου και να εκλέξουν δικό τους βουλευτή. Αν και τα δεδομένα, αλλά και ο εκλογικός Νόμος δεν λειτουργούν υπέρ τους, τα δύο κόμματα, όπως και η ΔΗΠΑ που θεωρεί πως μπορεί να επηρεάσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ στη συγκεκριμένη Επαρχία, δίνουν τον δικό τους αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επαρχία Πάφου είναι η μοναδική Επαρχία που από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσωπείται από τέσσερις βουλευτές στη Βουλή, (σ.σ. στις υπόλοιπες Επαρχίες αυξήθηκε ο αριθμός των βουλευτών), ενώ με την Κερύνεια είναι και οι μοναδικές Επαρχίες που οι ψηφοφόροι δικαιούνται να δώσουν σταυρό προτίμησης μόλις σε ένα υποψήφιο.

Ενόψει των βουλευτικών στην Πάφο έχουν κατατεθεί συνολικά 45 υποψηφιότητες με οκτώ πλήρεις συνδυασμούς. Ειδικότερα δύο συνδυασμοί κομμάτων κατεβαίνουν με έναν υποψήφιο, ένα κόμμα με δύο υποψήφιους, τρία κόμματα από τρεις υποψήφιους και τα υπόλοιπα οκτώ κόμματα από τέσσερις υποψήφιους. Στην Πάφο, εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 52.074  εκλογείς, με τους αυτόχθονες να είναι 44. 817 και τους εκτοπισμένους 7.496.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Για «πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων» κάνει λόγο το τ/κ μέλος ΔΕΑ
Γεραπετρίτης: Σκοπός της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος ΣΑ να διατηρήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα ΟΗΕ
Στο λιμάνι Λεμεσού το αμερικανικό υποβρύχιο USS Indiana
Φαντάζονται δικαιοδοσία στο FIR Λευκωσίας στα κατεχόμενα-Συνεχίζουν να φωνάζουν για τα γαλλικά μαχητικά
Χωρίς λύση του Κυπριακού οι στόχοι για το 2025 που ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Δόθηκαν 4431 νέες «υπηκοότητες» στα κατεχόμενα το 2024
Με αδιευκρίνιστα «μέτρα» απειλεί το λεγόμενο «υπεξ» για τις νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Πολύ πλούσιο αναμένεται το πολιτιστικό πρόγραμμα Κυπριακής Προεδρίας
Σταθερή πορεία για αντιμετώπιση όλων των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων θέλει η ΕΔΕΚ για το 2025
Άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου ζητά η Ελληνική Λύση