Όλα του γάμου δύσκολα… Οι ακυρώσεις, οι τελετές σε αναμονή και η νεκρή περίοδος

Το πράσινο φως για το restart των γάμων στην παρουσία καλεσμένων, δεν φαίνεται τουλάχιστον για φέτος, να αλλάζει γνώμη στα πλείστα ζευγάρια που θέλουν να παντρεύουν και επιθυμούν η τελετή να γίνει με τον παραδοσιακό κυπριακό τρόπο, στην παρουσία πολλών καλεσμένων. Η πανδημία, συνεχίζει να βάζει φρένο στα σχέδια πολλών ζευγαριών, που διστάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα και έχουν τις τελετές των γάμων τους σε αναμονή.

Κάποιοι περιμένουν να δουν εάν θα ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση για να παντρευτούν τέλος του χρόνου, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν πιο αποφασιστικοί και μετέθεσαν τους γάμους τους για τα επόμενα χρόνια. Παρόλο που ανακοινώθηκε πριν από έναν μήνα το χρονοδιάγραμμα επανέναρξης των εκδηλώσεων όπως είναι οι γάμοι και οι βαπτίσεις γάμων και βαφτίσεων τα δεδομένα δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει ιδιαίτερα.

Το χρονοδιάγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις, με την πρώτη να ξεκινάει την Δευτέρα 17 Μαΐου, τη δεύτερη την 1η Ιουνίου, την τρίτη στις 15 Ιουνίου και την τέταρτη φάση από 1η Ιουλίου. Η κάθε φάση τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Από τη Δευτέρα θα επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων ή δείπνων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τους καλεσμένους να είναι καθήμενοι και μέχρι 200, με απαραίτητη προσκόμιση Safe pass. Τα κοκτέιλ, απαγορεύονται. Από 1η Ιουνίου 2021, επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων ή δείπνων και σε εσωτερικούς χώρους στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί, με απαραίτητη προσκόμιση Safepass.

Οι περισσότεροι που είχαν προγραμματισμένο τον γάμο τους για τον Μάιο, έχουν προχωρήσει είτε σε ακύρωσή του, είτε μετακίνησαν την ημερομηνία για αργότερα. Με δεδομένο ότι τον Αύγουστο λόγω των διακοπών δεν προγραμματίζονται γάμοι, όσοι επέλεξαν να παντρευτούν φέτος επιλέγουν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. 

Η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΥΕΠΕΚ, Γιώτα Καπαρή, ανέφερε ότι για τον Μάιο οι πλείστοι γάμοι έχουν ακυρωθεί, αφού «λόγω του ότι δεν υπήρχαν πρωτόκολλα, ο κόσμος προτίμησε να αναβάλει».

Η δουλειά των επαγγελματιών εκδηλώσεων, ουσιαστικά ξεκινάει από τον Ιούνιο με τον μήνα Ιούλιο να είναι ο περισσότερο πιεσμένος, αφού δεν παρατηρούνται μετακινήσεις στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους μήνες.

Μεταθέσεις μέχρι και το 2025

Κάποια ζευγάρια βλέποντας την πορεία της πανδημίας, δεν δίστασαν να μεταθέσουν το γάμο τους ακόμα και τέσσερα χρόνια αργότερα, προκειμένου να είναι βέβαια ότι θα τελεστεί όπως τον ονειρεύτηκαν, χωρίς μέτρα και περιορισμούς. 

Όπως ανέφερε ο πατέρας Ηρακλείδιος από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, υπήρξαν πολλές μετακινήσεις τελετών το 2022 μέχρι και το 2025. 

«Οι περισσότεροι βλέπουν συνήθως την δεξίωση και μετακινούν τους γάμους τους αναλόγως, διότι κάνουν γάμους με πολλές χιλιάδες καλεσμένους και οι χώροι δεξιώσεων που μπορούν να φιλοξενήσουν αυτούς τους αριθμούς, είναι περιορισμένοι. Φέτος θα τελεστούν λίγοι και κλειστοί γάμοι μέχρι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ».

Αντίστοιχη εικόνα και στη Μητρόπολη Πάφου, όπου γίνονται συνεχώς αλλαγές στις ημερομηνίες ενώ αναμένονται περισσότερες, αφού τα νέα μέτρα δεν ικανοποιούν τα ζευγάρια. 

«Είμαστε όλοι στον… αναπνευστήρα»

Οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται σε αναμονή, αφού δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να ακολουθούνται. Αυτό επηρεάζει σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΥΕΠΕΚ και τα ζευγάρια, τα οποία αναμένεται να παντρευτούν τον επόμενο μήνα, τα οποία ενδεχομένως να μην προχωρήσουν τελικά στον γάμο τους.

«Είμαστε όλοι στον αναπνευστήρα και περιμένουμε. Υπήρχαν αναβολές από άτομα που δεν μπορούσαν να περιμένουν και να είναι αβέβαια».

Την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται για το restart, οι επαγγελματίες εκδηλώσεων μετρούν και τις πληγές τους, αφού καλούνται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες των πελατών τους, παρόλη την ζημιά που υπέστησαν τον τελευταίο καιρό. 

«Ο χώρος ζημιώθηκε πάρα πολύ», ανέφερε η κ.Καπαρή σημειώνοντας ότι ουσιαστικά είναι στον πάγο από τον Οκτώβριο του 2019, με μια μικρή παρένθεση τον Σεπτέβρη-Οκτώβριο του 2020. «Μόνο για να γεμίσουν τα ψυγεία μας με προμήθειες, αντιλαμβάνεστε για τι κόστος μιλάμε. Έχει δοθεί μια εφάπαξ χορηγία, η οποία όμως ήταν ελάχιστη σε σχέση με τον τζίρο που παράγουμε και τις φορολογίες που πληρώνουμε. Για να ξεκινήσουμε τώρα, εννοείται ότι χρειάζεται να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Λεφτά που δεν υπάρχουν στην ουσία. Όσο εύρωστη και να είναι μια επιχείρηση, όταν είναι εκτός λειτουργίας για σχεδόν 18 μήνες, αντιλαμβάνεστε ότι τα περιθώρια είναι πολύ μικρά πλέον».

Οι συνεχείς αλλαγές και το αβέβαιο μέλλον της πανδημίας, επηρεάζει όλο τον κλάδο, από τα ανθοπωλεία που ασχολούνται με την διακόσμηση μέχρι τους οίκους νυφικών, τα catering και τα συστήματα ήχου.

Από το 2019 μέχρι και σήμερα, σε αποθήκες σκονίζονται αμέτρητα νυφικά, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, ενώ οι οίκοι συνεχίζουν να καλούνται να φέρουν τις καινούργιες συλλογές 2021-2022.

Αντίστοιχη εικόνα και στα ανθοπωλεία, τα οποία αναγκάστηκαν να πετάξουν πάρα πολύ από το εμπόρευμά τους, λόγω των ακυρώσεων. Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει με τα ανθοπωλεία, είναι το γεγονός ότι έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένο αριθμό πελατών την ημέρα. Λόγω των μετακινήσεων, όπως εξηγεί η κ. Καπαρή, αρκετές φορές «μπορεί και να συμπέσουν πάνω από δύο γάμοι την ημέρα τους, οποίους δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε».

Παρόλες τις αντιξοότητες, οι επαγγελματίες δηλώνουν έτοιμοι για το restart, ενώ όσο αυξάνονται οι πτήσεις και η συνδεσιμότητα της Κύπρου με άλλες χώρες, τόσο πιο εύκολο είναι για τους ίδιους να λαμβάνουν τα προϊόντα τους.

Κανονικά οι τελετές για βαφτίσεις

Διαφορετική είναι η εικόνα για τις βαφτίσεις, που συνεχίζουν να τελούνται κανονικά, με πολύ λίγες ακυρώσεις και μετακινήσεις στις ημερομηνίες.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι εκ των πραγμάτων, η βάφτιση γίνεται σε πιο στενό οικογενειακό κύκλο, με λιγότερους καλεσμένους, αλλά κυρίως επειδή τα παιδιά πρέπει να έχουν συγκεκριμένη ηλικία.

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου