Άνοιξε αλλά παραμένει άδεια η Λήδρας-«O κόσμος είναι φοβισμένος και διστακτικός»

Τα ρολά τους ανέβασαν από το πρωί της Δευτέρας τα καφεστιατόρια για υποδεχθούν ξανά τους πελάτες τους, έπειτα από δυο εβδομάδες κλεισίματος, λόγω και των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Έπειτα από λίγα εικοσιτετράωρα από το άνοιγμα των διαφόρων επιχειρήσεων που έσφυζαν από ζωή κάποτε, σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική... Άδειες καρέκλες και άδεια τραπέζια, με τους ιδιοκτήτες και τα γκαρσόνια να περιμένουν τους λιγοστούς πελάτες τους στην πόρτα για να τους εξυπηρετήσουν. 

Εμφανώς απογοητευμένοι υπάλληλοι και ιδιοκτήτες καφεστιατορίων που βρίσκονται για χρόνια στη Λήδρας, μίλησαν στον REPORTER, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση και την εικόνα που επικρατεί, καθώς όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά, ο κόσμος είναι φοβισμένος και διστακτικός για να πάει κάπου πλέον. 

«Είναι αναμενόμενη η κίνηση γιατί ο κόσμος ακόμη προσπαθεί να δει τι γίνεται με τα safe pass και με τα rapid test. Δεν είναι ακόμα η κίνηση αυτή που έπρεπε να ήταν, ούτε κατά το ήμισυ. Ούτε τα πρωινά, ούτε τις νυχτερινές ώρες. Μετά από κάθε lockdown χρειάζεται χρόνο προσαρμογής ο κόσμος και θέλει καμία βδομάδα για να ξεθαρρέψει και να επιστρέψει στην κανονικότητά του. Για να δούμε το μαγαζί γεμάτο, πάει πάνω από ένας χρόνος. Και αυτός ο μήνας προβλέπω θα συνεχίσει έτσι γιατί ο κόσμος είναι φοβισμένος και διστακτικός. Ίσως από τον Ιούνιο και μετά να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να επιστρέφουμε στην καθημερινότητα», ανέφερε ο κ. Δήμος που εργάζεται στη Γιαγιά Βικτωρία.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της παγωταρίας, Ηράκλης, Κώστας Βρόντης, παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το επόμενο διάστημα και την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ την ίδια ώρα επεσήμανε πως αυτή την εποχή διαχρονικά, είναι λιγοστή η κίνηση του κόσμου. 

«Σήμερα είναι σαν τη γιορτή, σαν το Πάσχα, γιατί καλωσορίζουμε τους φίλους μας, από τους οποίους μερικοί έκαναν τέσσερις με πέντε μήνες να έρθουν εδώ. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις ανθρώπους που δεν είχες κοντά σου τόσους μήνες, να επιστρέφουν. Και ο κόσμος όμως την ίδια ώρα είναι χαρούμενος, νιώθει σαν να ελευθερώθηκε. Έρχονται να πιούν τον καφέ τους, ξέγνοιαστοι, ανέμελοι για την ώρα που θα καθίσουν, δεν είναι όπως πρώτα που βιάζονταν με ένα μήνυμα. Έχουμε ελπίδες ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να ξανά μαζέψουμε τους πελάτες μας. 

Με την πείρα μου ξέρω πότε είναι η εποχή της δουλειάς. Σαν αυτή η εποχή, δεν είναι εποχή για τις καθημερινές να έχει πολλή κόσμο. Χιλιάδες κόσμος εργάζεται τώρα. Δεν περίμενω να έρθουν 500 και έρχονται 100 για παράδειγμα και να απογοητευτώ… Έξω ξέρω περίπου πόσοι θα έρθουν και δεν βρέθηκα χθες προ εκπλήξεως… Αυτοί που ήρθαν ήταν αρκετοί για τα δεδομένα μας και είμαστε ευχαριστημένοι. Ζω σε αυτό το κατάστημα πενήντα χρόνια, εδώ έρχονται πελάτες που θυμάμαι πριν πενήντα χρόνια. Άρα καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα αίσθημα φιλίας μεταξύ μας. Είμαι αισιόδοξος όμως ότι θα καλυτερεύσουν τα πράγματα και θα είναι συνεχώς κοντά μας».

Δυσαρεστημένος από τις κρατήσεις του κόσμου γι' αυτή τη βδομάδα είναι παράλληλα, ο ιδιοκτήτης της Ταβέρνας Καθοδόν, κ. Σάκης, ο οποίος δήλωσε ότι, «η κίνηση όπως και σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου φυσικά, είναι μουδιασμένη και οι κρατήσεις δεν είναι όπως την προηγούμενη φορά που ανοίξαμε μετά από lockdown. Τώρα οι κρατήσεις είναι μετρημένες και υπάρχει μια ανησυχία ανάμεσα στον κόσμο. Παράλληλα, είναι και το safe pass το οποίο πρέπει να έχει υπόψη ο κόσμος και είναι κάτι που τον φοβίζει. Την προηγούμενη φορά ήταν όλα τα μαγαζιά μας γεμάτα από ημέρες πριν, ενώ τώρα υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες. Όσο υπάρχει το safe pass, θα υπάρχει τεράστια ζημιά στα μαγαζιά. Δεύτερο, εμείς αυτό που ζητάμε μια ώρα παράταση στο κέρφιου, τουλάχιστον μέχρι τις 12 η ώρα». 

Δυο κορίτσια που εργάζονται σε καφετέρια της Φανερωμένης, η Ελπίδα και η Χάρις, άρχισαν δουλειά τη Δευτέρα. Ωστόσο, η εικόνα που ανέμεναν να δουν, ήταν εντελώς αντίθετη με αυτή που αντίκρισαν... 

«Τη Δευτέρα ήρθα δουλειά και περίμενα να είναι χαμός, αλλά τελικά δεν υπήρχε τίποτα. Ίσως να επηρέασε και η φιέστα της Ομόνοιας αλλά σίγουρα ο κόσμος δεν μπήκε σε κανονικούς ρυθμούς. Τα πρωινά του Σαββατοκύριακου επίσης δεν αναμένουμε ιδιαίτερο κόσμο γιατί οι πλείστοι θα επιλέξουν να πάνε θάλασσα. Γενικά δεν υπάρχει και ιδιαίτερη κίνηση και σίγουρα δεν είναι η ίδια εικόνα με αυτή που ανοίξαμε μετά το δεύτερο lockdown. Ειδικά τώρα όμως που οι πλείστοι επέστρεψαν στις δουλειές τους και οι μαθητές στα σχολεία, είναι πολύ πεσμένη η κίνηση τις καθημερινές. Είμαστε αισιόδοξες όμως ότι το καλοκαίρι θα επιστρέψει ο κόσμος…».

Παρόμοια συναισθήματα διακατείχαν και την κ. Χριστίνα που εργάζεται σε παγωταρία στη Λήδρας, η οποία χαρακτήρισε ως ζόρικη την κατάσταση που επικρατεί. 

«Τις καθημερινές δεν έχουμε καθόλου κόσμο, ο περισσότερος είναι τα Σαββατοκύριακα. Λόγω και της ζέστης και των διάφορων περιορισμών, δεν βγαίνει ο κόσμος. Τη Δευτέρα που ανοίξαμε για πρώτη φορά, δεν είδαμε διαφορά και δεν είχαμε δουλειά. Θα δείξουν οι επόμενες ημέρες και περιμένουμε περισσότερους. Κάποιοι φοβούνται, άλλοι συγκρατιούνται και κάνουν τα απαραίτητά τους έξοδα. Λίγο ζόρικη η κατάσταση…». 

Ιδιαίτερα προβληματισμένος ήταν επίσης και ο κ. Ανδρέας, ιδιοκτήτης καφετέριας με ναργιλέ, ο οποίος αναμένει την άρση του μέτρου για τη χρήση ναργιλέ, ώστε να επιστρέψει και ο κόσμος στην καφετέριά του. «Μηδέν η κίνηση… Εμείς περιμένουμε να επιτρέψουν τον ναργιλέ, να μπορεί ο κόσμος να βγαίνει ελεύθερα. Έχουμε μηδέν κρατήσεις για το Σαββατοκύριακο, δεν θα ρθει κανένας, ενώ προηγουμένως ήταν κρατημένα όλα τα τραπέζια μια βδομάδα πριν. Ήταν χαμός παλιά και για να προκρατούσες ναργιλέ έπρεπε να κλείσεις μια βδομάδα προηγουμένως…».

 

Δειτε Επισης

Ετοιμάζεται εγχειρίδιο καλής πρακτικής για ΜΜΕ με λεξιλόγιο για χρόνιες παθήσεις
Σε εφαρμογή η διαλειτουργικότητα του «Ψηφιακού Πολίτη» και του «Gov.gr Wallet»
Ασυνεννοησία μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών, Δήμων και Βάσεων για τις δειγματοληψίες στο Lady’s Mile
Παρουσιάστηκε η πρόταση νόμου για φορολόγηση υπερκερδών από ΑΠΕ-«Θα συνεχίσουν οι υψηλές τιμές στο ρεύμα»
Αναδείχθηκε η ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ-Δέσμευση για στήριξη προσπαθειών στο Κυπριακό
Επανέρχονται οι Οικολόγοι για το Νοσοκομείο Λευκωσίας-«Οι ευθύνες είναι του Υπ. Υγείας και του ΟΚΥπΥ που αδιαφορούν»
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Κύπρο για αξιολόγηση του «ΘΑλΕΙΑ2021-2027»
Γ. Παπαναστασίου: Συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στους επόμενους 16 μήνες
Οι νέες περιοχές στη Λάρνακα που θα εγκατασταθούν έξυπνοι μετρητές
Στο Υπουργικό η πρόταση για το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών-«Δεν έχουμε άλλο χρόνο»