Θέλει πίσω την τέταρτη έδρα ο ΔΗΣΥ, διεκδικούν με αξιώσεις οι μικροί στη Λεμεσό

Μια πραγματική μάχη σε όλα τα επίπεδα διεξάγεται στη Λεμεσό, με τα κόμματα να ανεβάζουν στο φουλ τους των μηχανισμών τους, με στόχο να επιτύχουν τους στόχους που έθεσαν ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ης Μαΐου. Η διεκδίκηση επανεκλογής από όλους τους εν ενεργεία βουλευτές της Επαρχίας πλην του Αδάμου Αδάμου, σε συνδυασμό με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της πόλης σε όλα τα ψηφοδέλτια, καθιστά το βράδυ της 30ης Μαΐου ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε σχέση με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης Επαρχίας.

Σημαντικό ρόλο για το ποιοι θα εκλεγούν τελικά, θα διαδραματίσουν τα τελικά ποσοστά των κομμάτων Παγκύπρια. Πάντως οι ιδιαιτερότητες αυτών των εκλογών και η επιβεβαίωση του σεναρίου που θέλει να εισέρχονται στη Βουλή οκτώ κόμματα, δεν αποκλείεται να φέρει τα πάνω-κάτω στην Επαρχία. Κι αυτό διότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλα τα κόμματα έχουν πιθανότητες να κατακτήσουν μια από τις 12 έδρες της επαρχίας.

Και στις βουλευτικές του 2016 τα κόμματα που πέτυχαν είσοδο στη Βουλή ήταν οκτώ. Στην Επαρχία Λεμεσού, έλαβαν έδρα όλα τα κόμματα πλην των Οικολόγων που εξέλεξαν τους δύο βουλευτές τους στη Λευκωσία και του ΕΛΑΜ, που λόγω του μεγαλύτερου υπολοίπου που είχε στην Αμμόχωστο εξέλεξε εκεί τον δεύτερο βουλευτή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μάχη κομμάτων και υποψηφίων στη Λευκωσία-Διακύβευμα η κατανομή των εδρών

Η άλλη σημαντική ιδιαιτερότητα των εκλογών του 2016, ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 25 χρόνια ο ΔΗΣΥ δεν κατάφερε να εκλέξει τέταρτο βουλευτή στην Επαρχία. Συνεπώς ο βουλευτικός χάρτης της Λεμεσού το 2016, είχε 3 βουλευτές του ΔΗΣΥ, τέσσερις βουλευτές του ΑΚΕΛ, δύο βουλευτές του ΔΗΚΟ, κι από ένα, της ΕΔΕΚ, του Κινήματος Αλληλεγγύη και της Συμμαχίας Πολιτών.

Βέβαια στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν άλλαξαν αρκετά αφού βουλευτές μετακινήθηκαν από το ένα κόμμα στο άλλο. Η Ελένη Θεοχάρους δεν αποδέχθηκε την έδρα με το γνωστό σήριαλ της 56ης να ταλαιπωρεί τη Βουλή και τα Δικαστήρια καθ΄ όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περίοδου που ολοκληρώνεται. Επίσης, ο Παύλος Μυλωνάς μετά τη διαφωνία του με τον Γιώργο Λιλλήκα πριν από τις Προεδρικές Εκλογές του 2018 αποχώρησε από τη Συμμαχία Πολιτών και ένα χρόνο μετά προσχώρησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, ενώ ο Άγγελος Βότσης πριν από μερικούς μήνες αποχώρησε από το ΔΗΚΟ και μαζί με τους άλλους δύο βουλευτές, Γιώργο Προκοπίου και Μαρίνο Μουσιούττα δημιούργησαν την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων που συνεργάζεται στις βουλευτικές με τη Δημοκρατική Παράταξη του Μάριου Καρογιάν.

Στόχος του Δημοκρατικού Συναγερμού σε αυτές τις εκλογές δεν είναι άλλος από την επιστροφή της έδρας που χάθηκε λόγω του εκλογικού συστήματος που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2016. Στόχος, πάντως, ιδιαίτερα δύσκολος, ειδικά από τη στιγμή που το κόμμα δεν παρουσιάζει τη δυναμική που θα ήθελαν στην Πινδάρου στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη στο ΑΚΕΛ ο στόχος δεν είναι άλλος από την διατήρηση των τεσσάρων εδρών της Επαρχίας. Στον ΔΗΣΥ πέραν των τριών βουλευτών που επανδιεκδικούν έχοντας υπέρ τους την παρουσία τους στην πρώτη γραμμή τα τελευταία πέντε χρόνια, στο ψηφοδέλτιο βρίσκονται και άλλα αξιόλογα στελέχη του κόμματος που διεκδικούν με αξιώσεις την εκλογή τους. Το ίδιο ισχύει και για το ΑΚΕΛ, αφού πέραν των τριών που επαναδιεκδικούν, και εάν και εφόσον διατηρηθούν τα κεκτημένα, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα βρίσκεται τουλάχιστον ένα νέο πρόσωπο. Αξίζει να σημειωθεί πως στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται και ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του κόμματος αλλά και πρώην υπουργός επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, Νεοκλής Συλικιώτης που μετά την μη επανεκλογή τους στις βουλευτικές του 2019, θέλει να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή μέσω της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εκλογικός νόμος, ο διαμοιρασμός των εδρών και πώς έκατσε η μπίλια το 2016

Σε ότι αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα και το ψηφοδέλτιο της Λεμεσού τα δεδομένα μοιάζουν ιδιαίτερα σύνθετα, αφού αφενός το κόμμα ενισχύθηκε με την παρουσία του Παύλου Μυλωνά, ο οποίος κατέχει και τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, αφετέρου μετρά την απώλεια του Άγγελου Βότση που αποτελούσε και αποτελεί μια προσωπικότητα ευρείας αποδοχής από την κοινωνία της Επαρχίας. Ο στόχος πάντως της εκπροσώπησης δύο βουλευτών στη Λεμεσό, δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση ακατόρθωτος για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στην ΕΔΕΚ θεωρούν δεδομένη την εκλογή βουλευτή στη Λεμεσό, επαρχία μάλιστα που βρίσκεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος θέλει να αποφύγει την αγωνία του 2016 μέχρι να διασφαλιστεί η εξασφάλιση έδρας από το κόμμα του στη Λεμεσό. Από την άλλη στο ΕΛΑΜ θεωρούν πως το ενισχυμένο ψηφοδέλτιο της Επαρχίας στο οποίο βρίσκονται ένας πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους και ένας πρώην υποψήφιος του ΔΗΚΟ, ο Δημήτρης Σούγλης, θα τους επιστρέψει για πρώτη φορά να εκλέξουν βουλευτή στη Λεμεσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις κάλπες χωρίς rapid test και με ανοιχτές κουρτίνες-Κλειδώνει το γενικό πλάνο

Με την ίδια φιλοδοξία δίνουν τη μάχη στη Λεμεσό και οι Οικολόγοι, οι οποίοι θεωρούν πως τα αυξημένα ποσοστά του κόμματος, όπως καταγράφονται από τις δημοσκοπήσεις, θα τους δώσει το δικαίωμα να πανηγυρίζουν το βράδυ της 30ης Μαΐου την εκλογή βουλευτών και σε άλλες επαρχίες πέραν της Λευκωσίας στην οποία εκπροσωπούνται για 25 χρόνια. Την ίδια ώρα τη δική της μάχη δίνει και η Δημοκρατική Παράταξη που φιλοδοξεί πως μέχρι την ημέρα των εκλογών θα επιτύχει τη μέγιστη δυνατή δυναμική που θα της επιστρέψει πλουραλιστική εκπροσώπηση σε τουλάχιστον τρεις επαρχίες.  

Ένα μεγάλο ερωτηματικό, αποτελεί το κόμμα της Άννας Θεολόγου που μένει να φανεί αν η δυναμική που διαφάνηκε μέσα από τις δημοσκοπήσεις του προηγούμενου μήνα παραμένει, μετά τις σημαντικές διαφοροποιήσεις και το διαζύγιο με τους κυνηγούς. Αν το νεοϊδρυθέν κόμμα διατηρήσει την ίδια δυναμική δεν αποκλείεται η Λεμεσός να είναι μια από τις Επαρχίες που θα διεκδικήσει με αξιώσεις έδρα, κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα για όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Αβέρωφ Κυπριανού, ο Άντρος Νεοφύτου και οι... παρενέργειες

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο