Πιθανόν παράταση ερευνών για τα επεισόδια στην πορεία των «Ως Δαμέ»

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση από τους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, που διερευνούν το ενδεχόμενο άσκησης υπέρμετρης βίας από την Αστυνομία στην πορεία των «Ως Δαμέ», που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Λευκωσίας και από την οποία προέκυψε ο σοβαρός τραυματισμός μιας 25χρονης, στο μάτι, αλλά και ο τραυματισμός πολλών άλλων διαδηλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές βρίσκονταν περί τα μέσα Απριλίου σε καλό δρόμο, ως προς τη διερεύνηση της υπόθεσης και πιθανότατα να προλάβαιναν να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους, το lockdown που αποφασίστηκε και βρίσκεται σε ισχύ εδώ και δύο εβδομάδες, έφερε πρακτικές δυσκολίες και ανυπέρβλητα εμπόδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βγήκε στην αντεπίθεση η Αστυνομία για τα επεισόδια-Πώς απαντά στις επικρίσεις

Ουσιαστικά, λόγω των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, δεν κατέστη δυνατό να ληφθούν κάποιες καταθέσεις που κρίνονται σημαντικές για την υπόθεση, κάτι που θα επιχειρηθεί τις επόμενες μέρες, όταν υπάρξουν χαλαρώσεις.

Σε περίπτωση που οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές προλάβουν να ολοκληρώσουν τις έρευνες, τότε το πόρισμα θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, Ανδρέα Πασχαλίδη, ο οποίος αφού το μελετήσει, θα αποφασίσει κατά πόσον χρειάζονται επιπρόσθετα στοιχεία, ειδάλλως θα συντάξει τις δικές του εισηγήσεις και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, για οδηγίες.

Εάν δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους, τότε θα ζητήσουν και θα πάρουν παράταση από την Αρχή. Πάντως, οι ανακριτές θα έχουν συνάντηση εντός της εβδομάδας με την Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση.

Την ίδια ώρα, η θητεία της πενταμελούς Επιτροπής που απαρτίζει την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, έχει λήξει στις 21 Απριλίου και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση είναι να συνεχίσει με την ίδια σύσταση. Παρόλα αυτά, για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να γίνει τελετή διαβεβαίωσης των μελών, στο Προεδρικό Μέγαρο, κάτι που ήταν ανέφικτο μέχρι στιγμής, τόσο λόγω του lockdown, όσο και λόγω της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι επιθέσεις στη Γιολίτη με «Αίαντα», το ναρκοπέδιο και το... φορτίο του Ιωνά

Η διαβεβαίωση αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς όλες οι ανοιχτές υποθέσεις της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια είχαν σημειωθεί στην πορεία των «Ως Δαμέ», που διαμαρτύρονταν για τη διαφθορά και τα μέτρα που λαμβάνονταν για την εξάπλωση του κορωνοϊού, στις 13 Φεβρουαρίου. Θέση των διαδηλωτών είναι ότι αναίτια η Αστυνομία προσπάθησε να καταστείλει τη διαμαρτυρία, ενώ από την άλλη οι Αρχές αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν οχλαγωγία και βία και ως εκ τούτου προσπάθησαν να καταστείλουν τα επεισόδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα βίντεο με κουκουλοφόρους από τα επεισόδια-Δυναμιτίζουν το κλίμα κόμματα

Μειώθηκαν τα παράπονα για τα εξώδικα

Την ίδια ώρα, μειώθηκαν τα παράπονα από πολίτες, που καλείται να διερευνήσει η Ανεξάρτητη Αρχή και τα οποία αφορούν εξώδικα που εκδίδονται από την Αστυνομία, για παραβίαση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Παρότι τους πρώτους μήνες της πανδημίας η Αρχή έλαβε πάρα πολλές καταγγελίες, εντούτοις η Αρχή δεν έχει την εξουσία να εξετάσει την έκδοση του εξωδίκου και να ελέγξει τη νομιμότητα της έκδοσης, αλλά αυτό είναι θέμα που επαφίεται στο Δικαστήριο.

Σε ότι αφορά τα παράπονα πολιτών για παράνομα εξώδικά που εκδόθηκαν εναντίον τους, εκτός από το Δικαστήριο μπορούν να απευθυνθούν σε μια επιτροπή που εγκαθιδρύθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας, κατόπιν εισήγησης της Ανεξάρτητης Αρχής και η οποία επιλαμβάνεται των παραπόνων που αφορούν το νόμιμο, το παράνομο, το αδικαιολόγητο ή το παράλογο για ένα εξώδικο.

«Πάρα πολλές φορές, η συγκεκριμένη επιτροπή αναιρεί αυτά τα πρόστιμα. Για παράδειγμα μπορεί να έβαλες άσκηση και σε βρίσκει ο αστυνομικός στο περίπτερο που είναι 50 μέτρα από το σπίτι σου. Η παραδείγματος χάρη βγήκες από το σπίτι για να πετάξεις τα σκουπίδια και σε βρήκε ο αστυνομικός και σε έγραψε. Όλες αυτές τις περιπτώσεις τις εξετάζει αυτή η επιτροπή και όχι η Ανεξάρτητη Αρχή».

Μοναδική εξουσιοδότηση που έχει η Αρχή είναι η εξέταση της συμπεριφοράς του αστυνομικού. Παραδείγματος χάρη, αν ο αστυνομικός εκδίδοντας ένα νόμιμο εξώδικο εξύβρισε τον πολίτη, η Αρχή μπορεί να διερευνήσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Όπως αναφέρουν πηγές από την Αρχή, «έχουμε απλά κάποιες περιπτώσεις που μας καταγγέλλουν ότι ο αστυνομικός ήταν αγενής, δεν μου μίλησε στον πληθυντικό ή γέλασε ειρωνικά».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Μέσω Ελλάδας έφθασαν στην Κύπρο τα 18 κιλά κάνναβης-Είχαν δηλωθεί ως... ανδρικά παντελόνια
Το Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Γκουτέρες-Μητσοτάκη, ικανοποίηση για τον διορισμό Ολγκίν
Νέα ένσταση για την υποψηφιότητα Μορφάκη Σολομωνίδη λόγω της ιδιότητας του ως διευθυντής της ΕΔΕΚ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας
Για μια εβδομάδα στην Κύπρο η Ολγκίν-Σχεδιάζει επαφές και με τις εγγυήτριες δυνάμεις
«Σας κοιτάμε με ειλικρίνεια»-Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη στοματική υγεία για τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες
Έρευνα και για σεξουαλική κακοποίηση των δύο παιδιών της 32χρονης Κύπριας-Οι ζωγραφιές στο σώμα τους ήγειραν υποψίες
Η Κομισιόν... χτυπά Shein και Temu-Προτείνει πάγια χρέωση δύο ευρώ σε κάθε δέμα μικρής αξίας
Εγκρίθηκε το 17ο πακέτο κυρώσεων ΕΕ κατά Ρωσίας-Στο στόχαστρο ο σκιώδης στόλος και οι υβριδικές επιθέσεις