Σήμερα η ετυμηγορία στη δίκη για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία

Μια μαζική δίκη, μία από τις πολλές για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, πλησιάζει στην κατάληξή της καθώς δικαστήριο της Άγκυρας αναμένεται να απαγγείλει σήμερα την ετυμηγορία του για τους 497 κατηγορουμένους.

Η δίκη αυτή, που άρχισε τον Οκτώβριο του 2017, είχε 243 ακροαματικές διαδικασίες. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι άλλοτε ανώτεροι αξιωματικοί της προεδρικής φρουράς, σημειώνει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης σε 90 από τους κατηγορούμενους και βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης σε πολλούς άλλους.

Πρότεινε επίσης να αθωωθούν 264 από τους κατηγορούμενους και να συνεχιστεί η δίωξη σε βάρος 11 προσώπων που φυγοδικούν, σύμφωνα με το Ανατολή.

Οι κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της τουρκικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, του δικτύου TRT, και ανάγκασαν παρουσιαστή να διαβάσει σε απευθείας μετάδοση ανακοινώσεις των πραξικοπηματιών. Τους προσάπτεται επίσης απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και ότι ανήκαν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι 104 εξ αυτών βρίσκονται ήδη στις φυλακές, ενώ 11 δικάζονται ερήμην. Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλά Γκιουλέν, ισλαμιστή ιεροκήρυκα που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος και έχουν χαρακτηρίζει το θρησκευτικό του τάγμα τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ιεροκήρυκας, άλλοτε θερμός υποστηρικτής και σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται τις κατηγορίες.

Οι αρχές στην Τουρκία συνέλαβαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και απομάκρυναν πάνω από 100.000 από τον κρατικό μηχανισμό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Περίπου 21.000 εξ αυτών ανήκαν στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων.

Από τις 289 δίκες που αφορούν την απόπειρα επιβολής πραξικοπήματος, οι 14 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με το Ανατολή.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Άνδρας άνοιξε πυρ μέσα στο πλήθος στο Λας Βέγκας-Πληροφορίες για έναν νεκρό
Τα τέσσερα ερωτήματα για τις συγκρούσεις στο Λος Άντζελες-Η μετανάστευση και η κάθοδος της Εθνοφρουράς
Δραματικό βίντεο από βύθιση σκάφους στο Μπαλί-Τουρίστες έσπασαν τα παράθυρα, βούτηξαν στο νερό για να σωθούν
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που πλαστική σφαίρα της αστυνομίας χτυπά στο πόδι δημοσιογράφο στο Λος Άντζελες
Καρέ καρέ η επέμβαση των IDF στο Madleen-«Κάθε Μεσογειακό λιμάνι να στείλει πλοία με βοήθεια στη Γάζα»
ΒΙΝΤΕΟ: O Τραμπ έπαθε... Μπάιντεν και σκόνταψε ανεβαίνοντας τη σκάλα για το Air Force One
Νέα ρωσική αεροπορική επίθεση στο Κίεβο-Ενεργοποιήθηκαν οι αντιαεροπορικές δυνάμεις
Καταλήφθηκε από τον ισραηλινό στρατό το ιστιοφόρο Madleen-Επιστρέφουν στις πατρίδες τους οι επιβαίνοντες
ΒΙΝΤΕΟ: Έκρυθμη κατάσταση στο Λος Άντζελες-Η Εθνοφρουρά έριξε χημικά και πλαστικές σφαίρες στους διαδηλωτές
Συναγερμός στην Πολωνία μετά από ρωσικές επιθέσεις κοντά στα σύνορα