Η δεύτερη ανάγνωση της συνάντησης Ερντογάν με Ε.Ε. και το μήνυμα για το Κυπριακό

Το νόημα της συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ήταν να μεταφερθούν τα ευρωπαϊκά αιτήματα, όχι να καταλήξουμε σε διευθετήσεις, διευκρίνισε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το αν και κατά πόσο υπήρξε από χθες ένδειξη από την τουρκική πλευρά ότι αποδέχεται το ευρωπαϊκό αίτημα για συμμετοχή στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε, "δεν νομίζω ότι η χθεσινή συνάντηση είχε σκοπό να διευθετήσει οποιοδήποτε από τα θέματα που συζητούσαν".

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι σκοπός ήταν, "να διασφαλιστεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος άκουσε απευθείας από την ευρωπαϊκή πλευρά ποια είναι τα αιτήματα και οι προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια σειρά θεμάτων. Αυτά τα θέματα στη συνέχεια εξηγήθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε. Θα υπάρξει χρόνος για να εκτιμήσουμε εάν η Τουρκία έλαβε υπόψη αυτά τα αιτήματα και θα είναι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο".

Υπενθυμίζεται ότι χθες, από τα γραφεία της αποστολής της ΕΕ στην Άγκυρα η Πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι, "η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει ποτέ να επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις. Αυτό ισχύει επίσης για μονομερή δράση εναντίον κρατών μελών της ΕΕ όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος. Εν ολίγοις, θέλουμε να προχωρήσουμε σε καλύτερες σχέσεις στο μέλλον. Αλλά είμαστε στην αρχή αυτού του δρόμου. Και οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δείξουν πόσο μακριά μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί σε αυτόν τον δρόμο".

Παρομοίως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε αναφέρει ότι, "όσον αφορά την Κύπρο, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης. Ως ενεργός παρατηρητής, η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και προσβλέπουμε στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες".

Στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 25ης Μαρτίου οι 27 προσδιορίζουν τη θέση της ΕΕ ως εξής: (σημείο 10) "Υπενθυμίζουμε το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης συνεργασίας με την Τουρκία. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης, της επανάληψης διμερών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών."

Επιπλέον στο σημείο "15" αναφέρουν ότι,  "υπενθυμίζουμε τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για την ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ (ιδίως τα 550, 789, 1251). Προσβλέπουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμετάσχει ως παρατηρητής και θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού ενός εκπροσώπου στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ".

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό το πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου-«Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων»
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα