Παίρνουν ξανά όπλα οι έφεδροι-Μετάβαση χωρίς SMS, τι θα ισχύει για τα κρούσματα
06:50 - 05 Απριλίου 2021
Κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες, επιστρέφουν μετά από ένα ολόκληρο χρόνο στα στρατόπεδα οι έφεδροι, για να συνεχίσουν τις εκπαιδεύσεις τους, οι οποίες ομολογουμένως έμειναν στο περιθώριο, λόγω της πανδημίας.
Το Υπουργείο Άμυνας, μετά τις νέες χαλαρώσεις που παραχώρησε το Υπουργείο Υγείας την περασμένη Τετάρτη, αποφάσισε όπως πραγματοποιηθούν κανονικά οι παρουσιάσεις των εφέδρων, από την Δευτέρα 5 Απριλίου κι έτσι χιλιάδες πολίτες θα πρέπει να παρουσιαστούν στα στρατόπεδά τους, για πρώτη φορά, μετά από ένα και πλέον χρόνο.
Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρήστος Πιερή, ανέφερε ότι, «έχουν δοθεί οδηγίες στο ΓΕΕΦ, για το πως θα γίνονται οι παρουσιάσεις, αλλά και πως θα τηρούνται τα μέτρα, λόγω της πανδημίας. Οι παρουσιάσεις θα γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, θα τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των εφέδρων και κατά την εκπαίδευση τους, αλλά και κατά την κίνησή τους στο χώρο. Επίσης, θα προσπαθήσουν να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομες οι εκπαιδεύσεις κι όταν ολοκληρωθούν θα αποδεσμεύονται, ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος που βρίσκονται στον ίδιο χώρο».
Εξάλλου, στις περιπτώσεις που μονάδες έχουν καθολικές παρουσιάσεις εφέδρων, θα χωρίζονται σε ομάδες, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να συμβεί αυτό, οι μονάδες είναι υπεύθυνες να ενημερώσουν τους εφέδρους ότι πρέπει να παρουσιαστούν σε διαφορετική ημερομηνία, από εκείνη που αναγράφεται στο φύλλο πορείας τους.
«Για όσους το ΦΑΠ τους αφορά βολή και πάλι θα τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, ενώ οι έφεδροι θα πρέπει να φορούν μάσκες καθόλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Όταν πάνε για βολή, έτσι κι αλλιώς έχουμε τον θεσμό του ανοιχτού πεδίου βολής, κατά τον οποίο όταν συμπληρώνεται δεκάδα, θα κάνει την εκπαίδευσή της, θα καθαρίζει τα όπλα της και στη συνέχεια θα αποδεσμεύεται, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και τη βεβαίωση ότι παρουσιάστηκαν στη μονάδα τους».
Τι ισχύει για SMS και μετάβαση στα στρατόπεδα
Σε ότι αφορά στον τρόπο που θα μεταβαίνουν οι έφεδροι προς και από τις μονάδες τους, ο κ. Πιερή ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται η αποστολή SMS, αφού το ΦΑΠ τους θα λειτουργεί ως αποδεικτικό στοιχείο, σε περίπτωση που τους σταματήσει κάποιος αστυνομικός για έλεγχο.
«Όταν θα επιστρέφουν στα σπίτια τους από την εφεδρεία, κάποιοι ενδεχομένως να μην λάβουν ΦΑΠ για την επόμενη τους παρουσίαση, ωστόσο σε εκείνη την περίπτωση το αποδεικτικό στοιχείο για τους ελέγχους της Αστυνομίας, θα είναι η βεβαίωση που θα τους παραχωρείται από το στρατόπεδό τους. Όσον αφορά εκείνους που θα λάβουν ΦΑΠ, θα μπορούν να υποδεικνύουν στους αστυνομικούς την ημερομηνία, η οποία αναγράφεται στο κάτω μέρος του φύλλου πορείας.
Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ανησυχούν ότι θα καταγγελθούν, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο».
Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος
Με βάση το πρωτόκολλο που έχει στα χέρια του το Υπουργείο Άμυνας, σε περίπτωση κρούσματος που θα αφορά άτομο που επισκέφθηκε οποιαδήποτε μονάδα, υπό την ιδιότητα του εφέδρου, δεν θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό οπλίτες, ΣΥΟΠ ή στελέχη.
Συγκεκριμένα, με βάση το πρωτόκολλο, πλέον ειδοποιούνται οι στενές επαφές, οπότε από τη στιγμή που έφεδροι θα βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο, όταν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, δεν χρεώνεται κανένας ως στενή επαφή.
«Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος μετά την εφεδρεία βρεθεί θετικός, δεν θα επηρεάσει τη μονάδα, γιατί για να θεωρηθεί κάποιος στενή επαφή στον ανοιχτό χώρο, πρέπει να είναι σε απόσταση ενός μέτρου από τον άλλο, για μία και πλέον ώρα και χωρίς προστατευτική μάσκα. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για να ελέγχονται συνεχώς οι έφεδροι, ώστε να μην δημιουργούνται πηγαδάκια και να ολοκληρώνονται γρήγορα οι εκπαιδεύσεις».
Ο κ. Πιερή, απηύθυνε παράλληλα έκκληση όπως, «τόσο οι έφεδροι, όσο και τα μέλη του στρατοπέδου να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, να προσέρχονται στα στρατόπεδα με τις μάσκες τους, να έχουν μαζί τους αντισηπτικό, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της πανδημίας».
Πλησιάζει το τέλος των ανυπότακτων
Σε μια άλλη εξέλιξη που σχετίζεται με την εφεδρεία, λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έδωσε το Υπουργείο Άμυνας, για την παρουσίαση των εφέδρων που δεν έχουν στην κατοχή τους ΦΑΠ ή των εφέδρων που δεν έκαναν την επιστρατευτική τους τακτοποίηση.
Μετά την απόφαση του Υπουργείου Άμυνας να καλέσει σε επιστρατευτική τακτοποίηση όλους τους ανυπότακτους εφέδρους, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και παρουσιάζονται οι πολίτες που εμπίπτουν σε αυτές τις δύο κατηγορίες, για να παραλάβουν τα ΦΑΠ τους.
«Βάσει των τελευταίων στοιχείων που κατέχει το Υπουργείο Άμυνας, μέχρι στιγμής παρέλαβαν το ΦΑΠ τους 2814 πολίτες, ενώ άλλοι 86 το παρέλαβαν από την Αστυνομία, όταν μετέβησαν σε αστυνομικό τμήμα για άλλη υπόθεση και αναγνωρίστηκαν ως πρόσωπα που έπρεπε να πάρουν φύλλα πορείας. Επιπρόσθετα, έχουν τακτοποιηθεί 770 άτομα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε εργάζονται στο εξωτερικό, είτε είναι φοιτητές στο εξωτερικό.
Δηλαδή έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ότι δεν μπορούν να παρουσιάζονται ως έφεδροι και είναι καλυμμένοι», ανέφερε ο κ. Πιερή.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν προχωρήσουν σε τακτοποίηση, διαπράττουν αδίκημα, με βάση το νόμο και σε περίπτωση καταδίκης τους, υπόκεινται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δυο χιλιάδες ευρώ ή και τις δυο ποινές μαζί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Υποχρεωτική η παρουσίαση των ανυπότακτων εφέδρων-Οι ποινές που προβλέπονται
- Αυτό είναι το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας με τα όσα ισχύουν από την 1η Απριλίου
- Χωρίς καραντίνα και τεστ οι ταξιδιώτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού από Κύπρο
- Αυτές είναι οι νέες χαλαρώσεις-Με περιορισμούς η Μεγάλη Εβδομάδα