Τα παίζει όλα για όλα μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Γκουτέρες

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ

Μέχρι και την τελευταία στιγμή της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται σήμερα στην Γενεύη, φαίνεται να προσπαθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να σώσει την παρτίδα και η διάσκεψη να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Την Πέμπτη το πρωί, και συγκεκριμένα στις δέκα τοπική ώρα(σ.σ. έντεκα ώρα Κύπρου), θα συνέλθει εκ νέου η ολομέλεια της διάσκεψης, όπου και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για τα επόμενα βήματα και δη την επόμενη μέρα του Κυπριακού. Η ολομέλεια της Πέμπτης είναι και η τελευταία πράξη της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, με τον Γ.Γ. να ζητά το βράδυ της Τετάρτης από τα μέρη να προβληματιστούν και να προσέλθουν στη νέα ολομέλεια με τις οριστικές τους θέσεις, ώστε να αποφασίσει και ο ίδιος για τους παραπέρα χειρισμούς του. Την ίδια ώρα, ο Αντόνιο Γκουτέρες ακύρωσε της προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις.

Στο κάδρο της πενταμερούς διάσκεψης αυτό που στην παρούσα στιγμή υφίσταται ως το βασικό και ουσιαστικότερο στοιχείο, είναι η θέση της τουρκοκυπριακής, και κατ’ επέκταση τουρκικής πλευράς, για λύση δύο κρατών. Η συγκεκριμένη θέση κατατέθηκε γραπτώς την Τετάρτη από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της πρωινής ολομέλειας της διάσκεψης, μέσω δισέλιδου εγγράφου το οποίο επέδωσε.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο οδικός χάρτης έξι σημείων του Τατάρ προς τη διχοτόμηση (έγγραφο)

Αυτό που διαφαίνεται, τόσο μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπολοίπων συμμετεχόντων στην διάσκεψη μερών όσο και μέσα από την πληροφόρηση που προκύπτει αναφορικά με το τι διαμείβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες, είναι ότι η θέση των Τούρκων δεν βρίσκει την απήχηση που ίσως οι ίδιοι θα ανέμεναν από κάποιους προσερχόμενοι στη Γενεύη.

Παρ’ όλα αυτά, η επιμονή τους στα δύο κράτη κρατά εκ των πραγμάτων δεμένα τα χέρια του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος αναζητά εναγωνιωδώς την φόρμουλα εκείνη που δεν θα τον αναγκάσει να σφυρίξει το τέλος της πενταμερούς με το αποτέλεσμα να γράφει… αδιέξοδο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση που κατέθεσε για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό(σ.σ. πληροφορίες τον φέρουν να πρότεινε την Τζέιν Χολ Λουτ).Την πρόταση ωστόσο φέρεται να απέρριψε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ(σ.σ. την θέση και όχι το πρόσωπο), καθότι δεν επιθυμεί να υπάρχει Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό και με την τ/κ πλευρά να εμμένει στο πακέτο των έξι σημείων που κατέθεσε χθες ο Τ/κ ηγέτης στην άτυπη πενταμερή συνάντηση και στην πρώτη ολομέλεια.

Την ίδια ώρα, ζητούμενο για την ε/κ πλευρά, δεδομένου ότι το να υπάρξει απόφαση για  συνέχιση των ουσιαστικών συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα φαντάζει απίθανο, είναι αν μη τι άλλο να υπάρξει απόφαση για συνέχιση της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τρία σενάρια και πώς προσεγγίζει την πενταμερή ο Γκουτέρες

Την Τετάρτη εξελίχθηκε ένας μαραθώνιος διμερών συναντήσεων του Γ.Γ. με τα εμπλεκόμενα μέρα, ενώ του προγραμματισμένου για το βράδυ δείπνου, προηγήθηκε έκτακτη ολομέλεια την οποία συγκάλεσε.

Σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη ολομέλεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, τονίζοντας πως η δική μας πλευρά παραμένει σταθερή στη θέση της ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παράμετρούς των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Κορυφής, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και στην επιστολή του Γ.Γ. της 26ης Οκτωβρίου, όπου ρητά αναφέρει «ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ 

Δειτε Επισης

Έθεσε νέο όνομα για απεσταλμένο στον ΠτΔ ο Γκουτέρες-Τη Δευτέρα η απάντηση της Λευκωσίας
Υπ. Παιδείας: Ύψιστη προτεραιότητά μας ο τερματισμός της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής
Ιδρύθηκε το Volt με συμπρόεδρο την Ατταλίδου-Τα μέλη του Πολιτικού και Εκτελεστικού Γραφείου
Προέβη σε αυτοψία στον Άγιο Δομέτιο ο ΠτΔ-«Προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος να νιώθει ασφαλής»
Εξέτασε από κοντά την κατάσταση στη νεκρή ζώνη του Αγίου Δομετίου ο Πρόεδρος
Ιδρύεται και επίσημα το Volt-Εγκρίνει Καταστατικό και δηλώνει πολιτική παρουσία
Το συμπαγές μέτωπο ΔΗΣΥ-ΔΗΠΑ, το μετέωρο ΔΗΚΟ και η ευκαιρία του ΑΚΕΛ
Πρόεδρο Αρμενίας και Αντιπρόεδρο Γκάμπια συνάντησε ο ΠτΔ, επαφές και με αξιωματούχους ΗΑΕ
Πάνω από 110 χώρες συμφωνούν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ΑΠΕ έως 2030
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα μελετήσουμε τρόπους για μετατροπή κοινοτήτων σε πράσινες