Αποτυχία με προοπτική ελπίδας σε μαύρο φόντο για το Κυπριακό
12:34 - 29 Απριλίου 2021
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ
Με νέα πενταμερή διάσκεψη σε δύο με τρεις μήνες θα συνεχιστεί η προσπάθεια αναζήτησης κοινού εδάφους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έπειτα από την ολοκλήρωση της άτυπης πενταμερούς που έλαβε χώρα το τελευταίο τριήμερο στη Γενεύη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο οδικός χάρτης έξι σημείων του Τατάρ προς τη διχοτόμηση (έγγραφο)
Με την κατάληξη της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, ουσιαστικά αποφεύχθηκε η κήρυξη αδιεξόδου και συντηρείται ζωντανή η διαδικασία, παρόλο που ερωτηματικό αποτελεί το πώς θα καταστεί εφικτή η εξεύρεσή του μέσα από την νέα πενταμερή που ανακοινώθηκε, δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά εμμένει στη θέση της για λύση δύο κρατών.Επί της ουσίας ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως στη Γενεύη αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί, δηλαδή αυτό της κήρυξης αδιεξόδου από τον Γενικό Γραμματέα και ενδεχομένως, της παράδοσης των όρων εντολής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ανακοινώνοντας την απόφαση για νέα πενταμερή, όχι τυχαία, ο Αντόνιο Γκούτερες αρκέστηκε απλώς να περιγράψει τις θέσεις τις οποίες κατέθεσαν οι δύο πλευρές, χωρίς να επιρρίπτει οποιεσδήποτε ευθύνες για την αποτυχία επίτευξης του ουσιαστικού στόχου, που δεν ήταν άλλος από την συμφωνία για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Απέφυγε επίσης να αναφερθεί στο πώς ο ίδιος προσεγγίζει την νέα προσπάθεια που εξήγγειλε όσον αφορά το πλαίσιο λύσης, αρκούμενος να αναφέρει πως η ατζέντα του είναι να «επέλθει ειρήνη ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και να συνυπάρχουν ειρηνικά».
«Δεν έχουμε βρει αρκετό κοινό έδαφος για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Αλλά δεν το βάζω κάτω. Η ατζέντα μου είναι απλή και αυστηρή. Να επέλθει ειρήνη ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και να συνυπάρχουν ειρηνικά. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχιστεί ο διάλογος και να βρεθεί μία λύση», σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τρία σενάρια και πώς προσεγγίζει την πενταμερή ο Γκουτέρες
Ειδικότερα σε ότι αφορά τα όσα άκουσε από τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους κατά τη διάρκεια της πενταμερούς, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως η θέση που εκφράστηκε χθες από τους Τουρκοκυπρίους ήταν ότι οι πολλές προσπάθειες που έγιναν για επίλυση του κυπριακού εδώ και χρόνια απέτυχαν περιλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης στο Κραν Μοντανά. «Πιστεύουν», είπε ο Γενικός Γραμματέας, «ότι οι προσπάθειες για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εξαντλήθηκαν και ότι οι Τουρκοκύπριο αξίζουν ίσο διεθνές στάτους στη βάση δύο κρατών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους».
Σε ότι αφορά τα όσα ο Νίκος Αναστασιάδης, έθεσε ενώπιον του, ο κ. Γκουτέρες, εξήγησε πως η θέση της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναρχίσουν από όπου έμεινα στο Κραν Μοντανά και με στόχο να επιτευχθεί λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στο κοινό ανακοινωθέν του 2014, στη μέχρι σήμερα επιτευχθείσα εργασία, στα έξι στοιχεία που παρουσίασα στο Κραν Μοντανά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες παραδέχθηκε πως δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, σημειώνοντας πως «διεξήγαμε εκτενείς διαβουλεύσεις, διμερείς συναντήσεις και ολομέλεια για να βρούμε κοινό έδαφος. Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος των προσπαθειών μας δεν έχουμε ακόμη βρει αρκετό κοινό έδαφος για να επιτρέψει την επανέναρξη μιας επίσημης διαπραγμάτευσης σε σχέση με τη διευθέτηση του Κυπριακού αλλά δεν τα παρατώ, η ατζέντα μου είναι πολύ απλή, αφορά αυστηρώς το να αγωνιστώ για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζουν σε ειρήνη και ευημερία μαζί».
«Καταφέραμε να συμφωνήσαμε», πρόσθεσε, «ότι θα συγκαλέσω στο εγγύς μέλλον άλλη συνάντηση, 5 συν τα ΗΕ, ξανά, με στόχο να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινού εδάφους για να μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσει ο διάλογος και να μπορέσει να αποφέρει θετικά αποτελέσματα».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ της παρούσας περιόδου και της επόμενης διάσκεψης, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών είπε, ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν κατά το δυνατόν οι προϋποθέσεις για να είναι επιτυχής η επόμενη συνάντηση. «Δεν τα παρατώ και θα κάνουμε τις διαβουλεύσεις μας για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατόν κλίμα για την επόμενη», είπε.
Ερωτηθείς πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση, είπε ότι δύο με τρεις μήνες είναι το χρήσιμο χρονοδιάγραμμα, εφόσον στην περίπτωση που το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό δεν θα επιτρέψει μια ουσιαστική εξέλιξη, ενώ αν είναι μεγάλο δεν θα βοηθήσει στην κοινή μας προσπάθεια για λύση.
Κληθείς να πει πώς θα ενεργήσουν τα ΗΕ δεδομένου ότι η άποψη των Τουρκοκυπρίων αφορά τη δημιουργία δύο κρατών, ενώ τα ψηφίσματα αφορούν σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι είναι αδύνατο να τετραγωνίσεις τον κύκλο στη γεωμετρία, αλλά πολύ κοινότυπο στην πολιτική.
Πρόσθεσε ότι «ο ΓΓ έχει μια εντολή που του δίνεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρέπει να διεξάγω τις επίσημες διαβουλεύσεις στη βάση των όρων εντολής μου, αλλά σε μια άτυπη συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις είναι χρήσιμο που όλες οι αντιπροσωπείες να μπορούν να εκφράσουν τις θέσεις τους και αυτό μας επιτρέπει να διαβουλευτούμε και να δώσουμε αναφορά στο ΣΑ για τις διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν σε αυτή τη συνάντηση».