Ψάχνουν διέξοδο στα αδιέξοδα-Τι ζήτησε από τον Γκουτέρες ο Αναστασιάδης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ

Το χάσμα απόψεων που χωρίζει την ε/κ και την τ/κ πλευρά όσον αφορά τη βάση λύσης του Κυπριακού επιβεβαίωσαν οι χωριστές συναντήσεις που είχε το απόγευμα της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες, Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη.

Στις συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί πως διήρκησαν πολύ περισσότερο από τον χρόνο που είχε προγραμματιστεί, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ άκουσε τις θέσεις τους χωρίς να τοποθετηθεί. Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ωστόσο, ο Γ.Γ. τον ενημέρωσε για τις θέσεις που πρόβαλε ο Ερσίν Τατάρ κατά τη συνάντησή τους που προηγήθηκε. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Γκουτέρες, η τ/κ ηγεσία και κατ’ επέκταση η Τουρκία επιμένουν στην θέση τους για λύση δύο κρατών.

Κυβερνητικές πηγές, σημείωναν αργά το βράδυ της Τρίτης που η ε/κ πλευρά δεν ανέμενε κάτι διαφορετικό και πως ήταν λογικά αναμενόμενο την πρώτη μέρα οι πλευρές να παρουσίαζαν τις θέσεις τους, όπως έχουν γνωστοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, διέψευδαν δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, ότι κατατέθηκαν προτάσεις από μέρους της τ/κ πλευράς. 

Ξεκαθάριζαν ταυτόχρονα πως η ε/κ πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να συγκατανεύσει σε αλλαγή των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα και καθιστούσαν σαφές πως δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση της μορφής λύσης, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε λύση δύο κρατών, όπως δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναγνωρίσουμε κυριαρχία οποιασδήποτε μορφής», υπογράμμιζαν.

Τι είπε στον Γκουτέρες ο Αναστασιάδης

Κατά τη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε σε λεπτομέρεια τον Γενικό Γραμματέα- μέσα από οκτασέλιδο έγγραφο αλλά και εκτός κειμένου- για τις θέσεις της ε/κ πλευράς, εξηγώντας πως σκοπός και στόχος της δικής μας πλευράς είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία να βρίσκεται εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Η.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε αναφορά στα ψηφίσματα 1251(σ.σ. που καθορίζει ως βάσης λύσης τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα) και 2561(που είναι το τελευταίο ψήφισμα για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα επιτευχθείσες συγκλίσεις, όπως και στο πλαίσιο έξι σημείων που ο Γενικός Γραμματέας κατέθεσε στο Κραν Μοντανά, αλλά και στις παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε. και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε παράλληλα σε συγκεκριμένα γεγονότα τα οποία όπως τόνισε προκαλούν ανησυχία, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση του λεγόμενου ανώτατου δικαστηρίου των κατεχομένων για το θέμα της διδαχής του κορωναϊού και την παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος ουσιαστικά απείλησε πως αν δεν αλλάξει η απόφαση θα λάβει μέτρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε επίσης προς τον Γ.Γ. ότι κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο κ. Τατάρ του ανέφερε πως θα ενεργήσει στο Κυπριακό σύμφωνα με τις υποδείξεις της Άγκυρας.

Με τα παραδείγματα αυτά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε να υποδείξει στον Γ.Γ. τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς αναφορικά με την εξάρτηση των κατεχομένων της νυν τ/κ ηγεσίας από την Τουρκία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Αντόνιο Γκουτέρες, μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του, όπως αυτές προκύπτουν από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Η.Ε., να αναλάβει μια δημιουργική συνεισφορά και μια δημιουργική παρέμβαση με τον τρόπο που το είχε πράξει στο Κραν Μοντάνα, ώστε να καταστεί δυνατή η εξεύρεση διεξόδων στα αδιέξοδα που φαίνεται να παρουσιάζονται από τις διατυπωθείσες θέσεις. Τόνισε συναφώς, ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει θέσεις που να μην είναι σύμφωνες με τα Η.Ε. και ότι αντίθετα είναι η άλλη πλευρά που εκφεύγει από τις θέσεις των Η.Ε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ) που έχει προτείνει και με τα οποία, όπως τόνισε, δίνονται δυνατότητες για ύπαρξη θετικών εξελίξεων και τερματισμό οποιονδήποτε παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, τόσο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου όσο και στην ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο προβλέπει όπως δοθεί και τεθεί υπό την διοίκηση των Η.Ε., ώστε να υπάρξει η δυνατότητα επιστροφής των νομίμων κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα και το αεροδρόμιο της Τύμπου να δοθεί επίσης υπό την διοίκηση των Η.Ε., ώστε να παρέχεται η δυνατότητα χρησιμοποίησής του. Όσον αφορά τα ενεργειακά, πρόταση του Προέδρου ως ΜΟΕ είναι η δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού στον οποίο να κατατίθεται το ποσοστό που αναλογεί στους Τ/κ.  

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη, επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα των πιθανών δηλώσεων, κοινής δήλωσης ή δήλωσης από τον Γ.Γ. με την ολοκλήρωση της πενταμερούς. Όπως προκύπτει, θα συζητηθεί κείμενο που θα ετοιμαστεί από τα Η.Ε. ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι δυνατό να υπάρξει κοινή δήλωση ή εάν δεν υπάρξει κοινή δήλωση, ο Γ.Γ. να προβεί σε δική του δήλωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως θα πρέπει να γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα των Η.Ε. και στη βάση λύσης που προνοούν.

Την Τετάρτη, κατά την πρωινή συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων στη διάσκεψη μερών, οι δύο ηγέτες θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους, χωρίς δικαίωμα ανταπάντησης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πως από τη στιγμή που δεν θα υπάρξουν δευτερολογίες, η ε/κ πλευρά θα καταθέσει γραπτώς και τεκμηριωμένα τις θέσεις και τις απαντήσεις της στις θέσεις που θα καταθέσει η τ/κ πλευρά.

Κοινωνική… δεξίωση

Σε ό,τι αφορά τη δεξίωση που παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στα μέρη που συμμετέχουν στην άτυπη διάσκεψη, αυτή ήταν περισσότερο κοινωνικού χαρακτήρα και δεν υπήρξε δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ των παρευρισκομένων, λόγω της διαρρύθμισης που υπήρξε εξαιτίας της πανδημίας, μιας και οι παρευρισκόμενοι έπρεπε να είναι καθισμένοι σε τραπέζια των τριών ατόμων.

Το πρόγραμμα της Τετάρτης

Το πρόγραμμα της Τετάρτης αρχίζει με ολομέλεια της άτυπης 5+1 συνάντησης στο Παλάτι των Εθνών. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα που δόθηκε από τα Η.Ε., στην ολομέλεια θα μιλήσουν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Πρώτα οι δύο ηγέτες, με την αρχή να κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και να ακολουθεί ο κ. Τατάρ, ενώ ακολούθως οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, που με τη σειρά είναι ο Τούρκος Υπεξ και εν συνεχεία ο Έλληνας και ο Βρετανός ομόλογός του.

Οι διμερείς επαφές του Αντόνιο Γκουτέρες θα αρχίσουν στις 11:30 τοπική ώρα, με συνάντηση με τον Μεβλουτ Τσαβούσογλου. Στις 12:45 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και στις 14:00 με τον Ντομινίκ Ράαμπ. Όλες οι συναντήσεις έχουν προγραμματισμένη διάρκεια μιας ώρας με ένα τέταρτο κενό μεταξύ τους.

Στις 15:15 ο κ. Γκουτέρες θα συναντηθεί για μία ώρα με τον Ερσίν Τατάρ, ενώ η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει στις 18:00, τοπική ώρα. Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο Παλάτι των Εθνών. Οι διμερείς συναντήσεις θα γίνουν με την μορφή 1+5 για όλες τις πλευρές.

Στις 21:00 τοπική ώρα, 22:00 ώρα Κύπρου, έχει προγραμματισθεί το δείπνο με όλες τις πλευρές, όπου θα συμμετέχει ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας και ένα ακόμη άτομο.

Στις 19:00 εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ράαμπ.

Σημειώνεται πως η άτυπη διάσκεψη θα ολοκληρωθεί τελικά την Πέμπτη και δεν θα χρειαστεί παραμονή στη Γενεύη και την Παρασκευή.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 20χρονος για την κλοπή του μοιραίου οχήματος του θανατηφόρου στη Λάρνακα
Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη Γάζα-Τραυματίστηκε ο διευθυντής του
Νέα πραγματικότητα μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας και σε αναμονή του Τραμπ
«Ήμουν 13 χρονών.... Είπαν μας να πηαίνεται θκυό θκυό μπροστά να σας παίζουμε, έτρεξα τζαι γλύτωσα»
Έξι χιλιάδες το μέτρο θα στοιχίσει το μισό έργο του δρόμου Πάφου με Πόλη-Πάνω από 100 εκ. το κόστος
«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας