Ιστορική απόφαση-Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, προχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως είδε είχε προαναγγελθεί από τον Λευκό Οίκο.

Με δήλωσή του ο Aμερικανός Πρόεδρος, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, μία ημέρα μετά την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι το οποίο, αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. 

ΔΙΑΒΑΣΔΤΕ ΕΔΩ: Έγινε το τηλεφώνημα Μπάιντεν σε Ερντογάν-Συμφώνησαν να τα πουν από κοντά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατό τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και τις θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά τους. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα».

Ο Μπάιντεν προχώρησε στην αναγνώριση της γενοκτονίας 106 χρόνια μετά τη μαζική δολοφονία 1,5 εκατομμύρια Αρμενίων, δείχνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και προκάτοχοι του Αμερικανού προέδρου είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να προβούν σε ανάλογη ενέργεια, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, μην θέλοντας να διαταράξουν τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, μια χώρα στρατηγικής συμμαχίας, που θα μπορούσε να στραφεί σε αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία ή το Ιράν.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική προεδρία θα μιλήσει για το ζήτημα σήμερα Σάββατο. Η αναγνώριση έγινε την ημέρα των εκδηλώσεων που οργανώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων. 

Άμεση αντίδραση από Τσαβούσογλου, Αλτούν και Κουρτουλμούς

Άμεσα αντέδρασαν στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αρμενική γενοκτονία ο διευθυντής επικοινωνίας του γραφείου τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλούς.

Σε μήνυμα του στο τουίτερ ο Φαχρετίν Αλτούν δηλώνει ότι “οι αρμενικές τρομοκρατικές οργανώσεις σκότωσαν ένα σωρό πολίτες της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, σε δολοφονίες και βομβαρδισμούς. Θυμόμαστε τα θύματα με εκθέσεις στην Κων/πολη και ο Λος Άντζελες ξεκινώντας από σήμερα”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον λογαριασμό του στο τουίτερ αναφέρει ότι “οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν την ιστορία, δεν μπορούν να την ξαναγράψουν. Δεν θα πάρουμε μαθήματα από κανέναν για την ιστορία μας. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία ενάντια στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Καταδικάζουμε ολοσχερώς αυτή τη δήλωση η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό”.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε στο τουίτερ ότι “οι ιστορικές πραγματικότητες δεν αλλάζουν με ψεύδη χάριν των πολιτικών προσδοκιών. Στη δική μας ένδοξη ιστορία δεν υπάρχει αρμενική γενοκτονία και δεν υπήρξε ποτέ. Εκείνοι που πετάνε αυτό το ψέμα χωρίς να έχουν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο ή γνώση και εκείνοι που το αποδέχονται είναι τα μαύρα πρόσωπα της ιστορίας”.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμία επιστημονική και νομική βάση η δήλωση Μπάιντεν

Καμιά επιστημονική και νομική βάση δεν έχει δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων δηλώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει “απορρίπτουμε και με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δήλωση της 24ης Απριλίου υπό την πίεση αντι - τουρκικών ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων του προέδρου των ΗΠΑ αναφορικά με τα γεγονότα του 1915. Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει καμία επιστημονική και νομική βάση, ούτε στηρίζεται σε στοιχεία”.

Προστίθεται ότι “σε σχέση με τα γεγονότα του 1915, δεν πληρείται καμία από τις προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου ‘γενοκτονία’, όπως ορίζεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο” και ότι “η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα πολιτικά κίνητρα της κάθε περιόδου, των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις τους. Μια τέτοια στάση αποτελεί χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση “το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκφραστεί σαφώς για τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των γεγονότων του 1915” και ότι “το 2005 η Τουρκία πρότεινε στην αρμενική πλευρά να συστήσει μια κοινή επιτροπή Ιστορίας για να ριχτεί ένα φως δικαιοσύνης στα ιστορικά γεγονότα αυτής της περιόδου”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως “αν και η Αρμενία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτήν την πρόταση, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση “η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική δικαιοδοσία να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει καμία αξία”. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί “τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος”, όπως το χαρακτηρίζει “το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να στηρίξει προσπάθειες που δεν αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας έμπρακτης ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των τουρκικών και των αρμενικών εθνών, αλλά αντίθετα να εξυπηρετήσει την ατζέντα αυτών των κύκλων που θέλουν να προκαλέσουν εχθρότητα αντλούμενη από την ιστορία”, όπως αναφέρει.

«Πολύ ισχυρό βήμα προς την ιστορική αλήθεια»

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαιρέτισε σήμερα την ιστορική απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.Ο Πασινιάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια ανάρτηση στο Facebook για αυτό το «πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια», και το οποίο προσφέρει «ανεκτίμητη υποστήριξη στους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων».

Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί «ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για όλους εκείνους που θέλουν να οικοδομήσουν μια δίκαιη και ανεκτική διεθνή κοινωνία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης.

Σε επιστολή του προς τον Τζο Μπάιντεν, ο Νικόλ Πασινιάν αναφέρει: «Ο λαός της Αρμενίας και οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο δέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό και χαιρετίζουν το μήνυμά σας ... Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι σημαντική όχι μόνο ως φόρος τιμής στο 1,5 εκατομμύριο των αθώων θυμάτων, αλλά και σε σχέση με την πρόληψη της επανάληψης παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Μάχη Ερντογάν για να αποτρέψει την αναγνώριση

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επανειλημμένα είχε αρνηθεί ότι επρόκειτο για Γενοκτονία, επιδόθηκε σε σκληρό λόμπι για να αποτρέψει την ανακοίνωση, ενώ πραγματοποίησε ευρεία διάσκεψη και μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία.

Μάλιστα, όταν διέρρευσαν οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία «θα υπερασπίζεται την αλήθεια απέναντι στο ψέμα της αποκαλούμενης Γενοκτονίας των Αρμενίων».

Νωρίτερα ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αρμενία. «Τούρκοι και Αρμένιοι πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε την ωριμότητα για να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια μαζί», είπε σε δήλωσή του.

Ωστόσο, το κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον είναι ιδιαίτερα τεταμένο, τόσο λόγω της αναγνώρισης, όσο και λόγω της οριστικής αποβολής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Διαδήλωση στο Γερεβάν για την 106η επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Γερεβάν, κρατώντας λουλούδια και αναμμένα κεριά, για να τιμήσουν την 106η επέτειο από τις σφαγές των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πλήθος βάδισε από το κέντρο της πόλης μέχρι το μνημείο των θυμάτων των σφαγών, τις οποίες η Αρμενία, περίπου 30 χώρες και πολλοί ιστορικοί χαρακτηρίζουν γενοκτονία, όρο που απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία.

Στρατιώτες, κληρικοί, γυναίκες με μικρά παιδιά και κυβερνητικά στελέχη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, έκαναν αυτήν την πορεία, όπως κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, την επέτειο της σφαγής του 1915. Ο Καθολικός Πατριάρχης της Αρμενικής Εκκλησίας Καρεκίν Β` τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση.

Η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου και υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε βούληση εξόντωσης των Αρμενίων, κάνοντας λόγο για σφαγές εκατέρωθεν, με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές. Η οργή των Αρμενίων απέναντι στην Τουρκία εντάθηκε μετά και την ήττα του Γερεβάν στον αυτονομιστικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το φθινόπωρο, από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο στηρίζεται από την Άγκυρα.

"Η επεκτατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και οι εδαφικές βλέψεις της απέναντι στην Αρμενία είναι μια απόδειξη της αναγέννησης της γενοκτονικής ιδεολογίας της", ανέφερε ο Πασινιάν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί. "Η αρμενοφοβία είναι η ουσία του παντουρκισμού και σήμερα βλέπουμε τις πιο αποκρουστικές εκφάνσεις του στο Αζερμπαϊτζάν", πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιστορική ημέρα, 106 χρόνια μετά-Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

To ιστορικό της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πριν από ένα χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος πρόεδρος, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες αναγνώρισης της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονία.

Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με οθωμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, αλλά αμφισβητεί τα στοιχεία και αρνείται ότι οι δολοφονίες ήταν συστηματικές και αποτελούσαν γενοκτονία.

Για δεκαετίες, προσπάθειες αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων σταμάτησαν στο Κογκρέσο και οι εκάστοτε πρόεδροι των ΗΠΑ απέφυγαν να αποκαλέσουν έτσι τη μαζική σφαγή, σκεπτόμενοι τις ανησυχίες σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία και την έντονη άσκηση πίεσης από την Άγκυρα.

Να θυμίσουμε ότι το 2019, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναγνώρισε τους φόνους ως γενοκτονία, σε μια ιστορική κίνηση που εξόργισε πολύ την Τουρκία.

Οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία

Οι χώρες που έχουν προχωρήσει επισήμως σε αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι οι εξής:

  • Αργεντινή
  • Βέλγιο
  • Καναδάς
  • Χιλή
  • Κύπρος
  • Ελλάδα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Ιταλία
  • Λιθουανία
  • Λίβανος
  • Ολλανδία
  • Πολωνία
  • Ρωσία
  • Σλοβακία
  • Σουηδία
  • Ελβετία
  • Ουρουγουάη
  • Βατικανό
  • Βενεζουέλα
  • Αρμενία
  • Αυστρία
  • Βολιβία
  • Τσεχία
  • Συρία
  • Βραζιλία
  • Βουλγαρία
  • Λιβύη
  • Λουξεμβούργο
  • Παραγουάη
  • Πορτογαλία

Όταν η σφαγή 1,5 εκατ. Αρμένιων έγινε «εκτοπισμός»

Ως γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμένιων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Σφαγές Αρμενίων είχαν γίνει και νωρίτερα επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1894-96, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται μεταξύ 80 και 300 χιλιάδων και τον αριθμό των ορφανών παιδιών σε 50.000. Ωστόσο οι πλέον εκτεταμένες σφαγές Αρμενίων αποδίδονται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-18). Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη "γενοκτονίας" και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε εξόντωση αλλά εκτοπισμός του αρμενικού πληθυσμού. Το επίσημο τουρκικό κράτος υποστηρίζει πως οι Αρμένιοι αντάρτες υποστήριζαν τα ρωσικά στρατεύματα κατά την εισβολή τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Άλλοι αρνητές, υποστηρίζουν πως δεν υπήρξαν ενέργειες οι οποίες έχουν σκοπό την εξολόθρευση, άρα δεν είναι γενοκτονία.

Εκτός από τη δολοφονία ανθρώπων, η γενοκτονία περιλάμβανε και την απαγωγή γυναικών και παιδιών τα οποία εξισλαμίζονταν, άλλαζαν ονόματα και ενσωματώνονταν σε νοικοκυριά μουσουλμάνων (Τούρκων, Κούρδων, Αράβων κ.ά.) ως σύζυγοι ή σκλάβοι. Σύμφωνα με τα έθιμα των τοπικών φυλών, για να αποφεύγονται οι αποδράσεις, οι σκλάβοι μαρκάρονταν με τατουάζ στο πρόσωπο ή το λαιμό. Πόλεις όπως η Χαρπούτ (Δυτική Αρμενία) και η Μεζρέ (Αν. Τουρκία) είχαν γίνει κέντρα εμπορίας Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων σκλάβων. Εκεί "οι πλέον επιθυμητές γυναίκες, κυρίως αυτές από πλούσιες οικογένειες, ζητούνταν από τοπικούς μουσουλμάνους και ελέγχονταν από γιατρούς για αρρώστιες κτλ." Μετά το τέλος του Α' Παγκ. Πολέμου, στα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατέλαβαν οι σύμμαχοι απελευθερώθηκαν πάνω από 90.000 ορφανά Αρμενίων από την Τουρκία, τη Συρία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Αρμενία και τη Γεωργία.

Δειτε Επισης

Δεύτερο blackout στη Γαλλική Ριβιέρα-Έρευνες των Αρχών για δολιοφθορά
Ουκρανία και Ρωσία αντάλλαξαν τους τελευταίους 303 αιχμαλώτους (pics)
Τρία αδελφάκια ανάμεσα στους 12 νεκρούς από τη ρωσική αεροπορική επιδρομή κατά της Ουκρανίας
Επενδυτής κρυπτονομισμάτων κατηγορείται ότι απήγαγε και βασάνιζε άνδρα-Είχε βοηθό μια Ιταλίδα σταρλετ
Ο Πούτιν βρέθηκε στο επίκεντρο ουκρανικής επίθεσης με drones στο Κουρσκ ενώ πετούσε με ελικόπτερο
Η Κάγια Κάλας ζητά την άσκηση της «μέγιστης διεθνούς πίεσης» επί της Ρωσίας μετά τη νέα πολύνεκρη επίθεση
Επιμένει για το Χάρβαρντ ο Τραμπ-«Κάποιοι προέρχονται από χώρες που δεν είναι καθόλου φιλικές έναντι των ΗΠΑ»
Πάνω από 20 νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα-Ανάμεσά τους παιδιά, έγκυος και δημοσιογράφος
Έλιωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 51,6 βαθμούς Κελσίου
Ισραηλινοί έποικοι εξαπέλυσαν επιθέσεις σε χωριά της Δυτικής Όχθης