Η ώρα των αποφάσεων-Ακούει αρχηγούς ο Πρόεδρος, κλειδώνει μέτρα το Υπουργικό

Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων έχει φτάσει, με το Υπουργικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρία του να καλείται να εγκρίνει μέτρα αναχαίτισης του τρίτου κύματος της πανδημίας, που έφερε στα όριά του το σύστημα υγείας, την ώρα που το ιικό φορτίο στην κοινότητα, είναι εκρηκτικό. Η συνεδρία καθορίστηκε για τις 11:30 και πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, θα ενημερωθεί σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 9:00, για συντονισμό ενόψει Πενταμερούς. 

Η λήψη απόφασης, αποτελεί πάντως μια πάρα πολύ δύσκολη εξίσωση για την Κυβέρνηση και δεν είναι τυχαίο το ολονύκτιο θρίλερ που προηγήθηκε. Η χθεσινοβραδινή σύσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη με τους επιδημιολόγους, στην παρουσία πέντε υπουργών, διήρκεσε τρεις ώρες ενώ ακολούθησε συνεδρία της διυπουργικής Επιτροπής, προκειμένου να ετοιμαστούν οι προτάσεις που θα κατατεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολονύκτιο θρίλερ, σκληρή παρτίδα τα μέτρα-Συνεδριάζει η διυπουργική 

Επί τάπητος είναι ένα σενάριο, που έχει κερδίσει έδαφος και είναι αυτό της αυστηροποίησης των μέτρων, με παρεμβάσεις, εκεί όπου παρουσιάζονται οι πιο μεγάλες εστίες μετάδοσης και ειδικές ρυθμίσεις για το Πάσχα, ώστε να δοθούν ανάσες στους πολίτες. «Δεν θα είναι όπως το περσινό το Πάσχα, θα είναι πιο ανθρώπινο, αλλά με περιορισμούς να βρίσκονται σε ισχύ», ανέφερε το πρωί της Παρασκευής στην κρατική τηλεόραση, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας που ανέφερε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις, ώστε να υπάρχουν πιστοί στην Αναστάσιμη Ακολουθία. Κληθείς να απαντήσει, εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται εστιατόρια και καφετέρειες, ανέφερε ότι «στη συζήτηση είναι και οι χώροι εστίασης».  

Το σενάριο του ολικού lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων, που αποτελεί πρόταση του Υπουργού Υγείας, παραμένει στο τραπέζι. Ο στόχος είναι να αξιοποιηθεί η περίοδος που θα είναι κλειστά τα σχολεία και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες παιδιών και να προχωρήσει το εμβολιαστικό πλάνο. Εκτός συζήτησης βρίσκεται η επέκταση των υφιστάμενων μέτρων, που ήταν πρόταση επιστημόνων. 

Οι επιστήμονες κατά τη σύσκεψη εξέφρασαν διάφορες απόψεις, με κάποιους εξ αυτών να στηρίζουν τη θέση για επιβολή ολικού απαγορευτικού, όπως αυτού του Ιανουαρίου με ανοικτό το λιανικό εμπόριο. Κάποιοι άλλοι εξέφρασαν την άποψη πως για ψυχολογικούς λόγους, πρέπει να δοθούν εξαιρέσεις για το Μεγάλο Σάββατο, για να μπορούν οι πιστοί να παραστούν στην Αναστάσιμη Ακολουθία στο προαύλιο των ναών και την Κυριακή του Πάσχα, όπου όπως και τα Χριστούγεννα, θα μπορούν να βρεθούν περισσότερα άτομα στο τραπέζι.

Άλλοι στήριξαν την αρχική τους πρόταση, ωστόσο με αυστηροποιήσεις. Η εισήγηση αυτή αφορούσε επέκταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 15 Μαΐου με διαφοροποιήσεις στα πρωτόκολλα για τον εκκλησιασμό και τα γυμναστήρια. Επιπρόσθετα είχε προταθεί όπως παραμείνει ο αριθμός των παρευρισκόμενων στα σπίτια ως έχει (4 άτομα) και να επεκταθούν για άλλη μία εβδομάδα οι διακοπές του Πάσχα για τους μαθητές, πλην αυτών της Γ΄ Λυκείου. Η πρότασή τους είχε κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης, αλλά κρίθηκε πως σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να αναχαιτίσει την κατάσταση όπως εξελίσσεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άδειασε η κλεψύδρα... Η πρόταση Ιωάννου για καθολικό lockdown και το plan b

Δύσκολες ώρες στα νοσοκομεία, αυξήθηκαν οι νοσηλείες

Το σύστημα υγείας, εν τω μεταξύ συνεχίζεται να δέχεται μεγάλες πιέσεις με την ανάπτυξη κλινών, για δημιουργία νέων θαλάμων covid να συνεχίζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Πέραν από τους νέους θαλάμους στα νοσοκομεία Πάφου και Λεμεσού, οι υπόλοιπες κλίνες θα αναπτυχθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προκειμένου να συμπληρωθούν οι 400 εκτός ΜΕΘ. Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορούν συνολικά να νοσηλευτούν 65 ασθενείς.    

Χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ στις νοσηλείες που έφτασαν τις 296, με την κατάσταση της υγείας 74 ασθενών να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Στις ΜΕΘ, νοσηλεύονται 38 ασθενείς, εκ των οποίων οι 33 είναι διασωληνωμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επισπεύδονται οι εμβολιασμοί-Προμηθεύονται με AstraZeneca οι Προσωπικοί Ιατροί

Νέα ώθηση στο Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμών

Νέα ώθηση στο Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού έδωσε εν τω μεταξύ το Υπουργείο Υγείας, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί το συντομότερο τείχος προστασίας στον πληθυσμό και να γίνει με ασφάλεια η επιστροφή στην κανονικότητα. Έτσι κλήθηκαν οι Προσωπικοί Ιατροί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμούς με AstraZeneca ατόμων ηλικίας 30 ετών και άνω.

Λόγω των συνθηκών φύλαξης και μεταφοράς του AstraZeneca, στα ιατρεία των Προσωπικών Ιατρών που θα εκφράσουν ενδιαφέρον, θα χορηγείται μόνο το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Εν τω μεταξύ ανοικτή είναι από τις 7:30 η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα ηλικίας 45 και 46 ετών. Η Πύλη θα κλείσει στις  8 το βράδυκαι θα ανοίξει το Σάββατο για άτομα 57-58 ετών και την Κυριακή για τους 59 και 60 ετών.

Μέχρι και τις 21 Απριλίου, έγιναν συνολικά 224,352 εμβολιασμοί (25,5 δόσεις ανά 100 κατοίκους), εκ των οποίων οι 165,558 (18,8%) αφορούσαν τη χορήγηση της 1ης δόσης και οι 58,794 (6,7%), αφορούσαν στη χορήγηση και των δύο δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Στις 2000 χιλιάδες οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη ενόψει Πάσχα-«Μας λένε δεν έχουν γάλα και ψωμί»
Δρ. Οδυσσέως: Η επανάσταση των Ψηφιακών Διδύμων, η σημασία τους και η φιλοξενία του 1ου Διεθνούς Συμποσίου στην Κύπρο
Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ