Επιστολή ΡΤΚ προς ΓΓ ΟΗΕ ενόψει Γενεύης παραδόθηκε κατά τη συνάντηση με Σπέχαρ

Επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ απέστειλε μέσω της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ το ΡΤΚ. Την επιστολή έδωσε στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ο πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν κατά την συνάντηση που είχαν χθες, ενώ σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ δημοσιοποίησε και το περιεχόμενό της.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΡΤΚ και η επιστολή του κόμματος προς τον κ. Γκουτέρες αφορά την θέση του ΡΤΚ στο Κυπριακό ενόψει της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, όπου χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας υπενθύμισαν ότι τα στάτους κβο δεν είναι στατικό, αναφέρει ο Τουφάν Ερχιουρμάν στην επιστολή προσθέτοντας ότι οι συνεχιζόμενες συνέπειες του πολιτικού προβλήματος, όπως η ένταση στην «αμφιλεγόμενη» – όπως αναφέρει - Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δεν είναι ούτε αποδεκτές ούτε βιώσιμες. «Οι Τ/κ έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιότιμη ηγεσίας σας, όπως την έχετε θέσει, ώστε να επαναρχίσουν ξανά διαπραγματεύσεις με στόχο μια μόνιμη λύση, με την αίσθηση του επείγοντος».

Το κυπριακό πρόβλημα, που άνοιξε το δρόμο για τον «αποκλεισμό των Τ/κ από την Δημοκρατία» και συνεχίζεται εδώ και καιρό, μέχρι σήμερα, έχει οδηγήσει σε αμέτρητες αρνητικές αντιδράσεις, συνεχίζει στην επιστολή του προς τον ΓΓ ο κ. Ερχιουρμάν. «Αυτά οφείλονται κυρίως στην απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα και το δίκαιο. Η μετανάστευση σε σημαντικό βαθμό των νέων που αναζητούν ένα ασφαλές μέλλον είναι μόνο ένα από τα πολλά μειονεκτήματα. Έναντι του ότι οι Τ/κ ενέκριναν με ποσοστό 65% το σχέδιο Ανάν στο ταυτόχρονο δημοψήφισμα, το οποίο απορρίφθηκε με ατυχή τρόπο από την ε/κ κοινότητα, άνοιξε το δρόμο ώστε μια διαιρεμένη και προβληματική Κύπρο να μπει στην ΕΕ. Πιο μετά, το κεκτημένο της ΕΕ ανεστάλη στο βορρά και οι Τουρκοκύπριοι έχουν στερηθεί τα πιθανά οφέλη ενός πλήρους κράτους μέλους».  

Πιστεύουμε ότι οι μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε να οριστικοποιηθεί μια στρατηγική πολιτική συμφωνία, σημειώνει ο πρόεδρος του ΡΤΚ αναφέροντας ότι μια τέτοια συμφωνία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ειρήνη, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευμάρεια «της κοινής μας πατρίδας, αλλά ταυτόχρονα και για την ΕΕ και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτή την έννοια, το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, όλες οι συγκλίσεις μέχρι την Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, το πλαίσιό σας της 30ης Ιουνίου 2017 και η συμφωνία στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου, αποτελούν ένα σημαντικό έδαφος».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ στην επιστολή του προσθέτει ότι η πολιτική ισότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι σε όλες τις αποφάσεις των ΗΕ για την αρχή της πολιτικής ισότητας υπογραμμίζεται ότι χωρίς να σημαίνει την ίση αριθμητική συμμετοχή στα όργανα του ομόσπονδου κράτους, αφορά την αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων σε όλα τα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους και τις αποφάσεις τους ώστε να υπάρχουν διασφαλίσεις που δεν θα επιτρέπουν να λαμβάνονται αποφάσεις μόνο υπέρ της μιας κοινότητας και πως οι δύο πολιτείες της ομοσπονδίας θα πρέπει να έχουν ισότητα, ίδιες εξουσίες και λειτουργίες. Για τα προαναφερόμενα παραπέμπει στην έκθεση του ΣΑ του ΟΗΕ S / 21183, στις 8 Μαρτίου 1990, και τα ψηφίσματα 716 (1991) και 750 (1992).

Γι’ αυτό το λόγο, συνεχίζει στην επιστολή του ο κ. Ερχιουρμάν, «η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων πρέπει να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της εκ περιτροπής προεδρίας και την μία θετική ψήφο, όχι μόνο στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και όλα τα ομοσπονδιακά όργανα».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ αναφέρει ότι για να για να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στην άτυπη 5 + ΗΕ συνάντηση, είναι απαραίτητο να εξεταστεί μια διαφορετική προσέγγιση και καταλήγει εκφράζοντας πλήρη εμπιστοσύνη και υποστήριξη στις συσκέψεις που ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κάνει πριν από τη συνάντηση.

«Η φωτιά της ειρήνης»

Στο μεταξύ η νεολαία του ΡΤΚ άρχισε από χθες το βράδυ μια σειρά εκδηλώσεις ενόψει της άτυπης συνάντησης στην Γενεύη με το άναμμά φωτιάς σε διάφορες πόλεις στα κατεχόμενα, την οποία ονόμασε «Η φωτιά της ειρήνης». Η πρώτη φωτιά άναψε χθες βράδυ στην Αμμόχωστο και στην Λεύκα.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι με αυτές τις εκδηλώσεις το ΡΤΚ επαναλαμβάνει ότι «η μόνη ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η ομοσπονδιακή». Στην χθεσινή εκδήλωση στην Αμμόχωστο συμμετείχε και μίλησε στους νέους που συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν και στην Λεύκα ο γγ, Ερνρτογάν Σορακίν.

Η εκδήλωση αυτή θα συνεχισθεί σήμερα στην Μόρφου και το Τρίκωμο, αύριο Παρασκευή στην Λευκωσία.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου