Δοκιμάζονται αντοχές σε νοσοκομεία, επιδείνωση εικόνας-Στο τραπέζι έκτακτα μέτρα
07:05 - 20 Απριλίου 2021
Οι στιγμές αγωνίας κορυφώνονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, που συνεχίζουν να δέχονται τεράστιες πιέσεις, για έκτο εικοσιτετράωρο με τις αντοχές τους να δοκιμάζονται επικίνδυνα. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη, αφού τα κύματα ασθενών συνεχίζονται με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν αύξησή τους τις επόμενες ημέρες, λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας.
Η κατάσταση όπως εξελίσσεται επαναφέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της λήψης έκτακτων μέτρων, κάτι που θα ξεκαθαρίσει μέχρι την Πέμπτη οπόταν και θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε αυτό το στάδιο δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και αναμένεται η αποψινή συνεδρία των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για να διαφανεί εάν και ποιες εισηγήσεις θα ετοιμάσουν.
Το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, άφησε πάντως ανοικτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στον Alpha. Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως εάν συνεχίσει η κατάσταση με αυξητικούς ρυθμούς, «δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποια μέτρα, τα οποία να ελέγξουν κατά το δυνατόν την διασπορά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε μέτρα ο Αναστασιάδης και έστειλε μήνυμα στους απείθαρχους
Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν πάντως από τις πιέσεις τις δύο επόμενες ημέρες στα νοσοκομεία και από την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το σίγουρο είναι ότι θα παραμείνουν στον πάγο οι χαλαρώσεις για το Πάσχα και ότι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα επεκταθεί μέχρι τις 15 Μαΐου το ισχύον διάταγμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρείς νεκροί και 822 τα κρούσματα-Νέο ρεκόρ σε νοσηλείες, mayday από νοσοκομεία
Δραματική εικόνα στα νοσοκομεία
Η κατάσταση στα νοσοκομεία, εν τω μεταξύ, παραμένει δραματική. Το ένα ρεκόρ σπάει μετά το άλλο, με τη χθεσινή ημέρα να ήταν η χειρότερη από την αρχή της πανδημίας. Οι νοσηλείες έφτασαν τις 284 σε έξι νοσοκομεία, με την κατάσταση της υγείας 68 από αυτών (αριθμός ρεκόρ), να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Το θετικό είναι, πως μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι σταθερός ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που είναι και ο «σκληρός» δείκτης των νοσοκομείων, αφού στις ΜΕΘ υπάρχουν τα πιο μεγάλα όρια του συστήματος.
«Παραμένει δύσκολη κατάσταση, νοσηλεύεται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Το σχέδιο δράσης που υπάρχει, είναι σε εφαρμογή και προβλέπει την ανάπτυξη 300 κλινών σε θαλάμους και γύρω στις 65 κλίνες ΜΕΘ», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου.
Κληθείς να απαντήσει εάν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, απάντησε πως «κανένας δεν θέλει να δούμε εικόνες όπως στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες. Η προσπάθεια η δική μας είναι να δίδεται επαρκής ιατρική φροντίδα σε όσους τη χρειάζονται».
Τρία νοσηλευτήρια, πάντως αυτό της Αμμοχώστου, της Λευκωσίας και της Λεμεσού σηκώνουν τις τελευταίες ημέρες, τεράστιο βάρος με την κατάσταση στο τελευταίο να είναι απόλυτα οριακή. Είναι γι’ αυτό το λόγο που δόθηκε βαρύτητα στη μεταφορά ασθενών από κλίνες παθολογίας στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να απελευθερωθούν κλίνες και προσωπικό.
Ήδη έχει λειτουργήσει ο δεύτερος θάλαμος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, που μπορεί να υποδεχθεί συνολικά 58 ασθενείς με covid-19, ενώ είναι έτοιμος και ο δεύτερος του Νοσοκομείου Πάφου, που θα μπορεί να υποδεχθεί σύνολο 48 ασθενείς. Με τη λειτουργία του τελευταίου, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης 300 κλινών εκτός ΜΕΘ.
«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το σύστημα υγείας, δεν έχει απεριόριστα όρια. Έχει τα όρια του και δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», ανέφερε ο κ. Χαριλάου. «Πρέπει να δούμε στο τέλος της ημέρας πόσα περιστατικά μπορεί να νοσηλεύσει συνολικά το σύστημα υγείας, είτε είναι με κορωνοϊό, είτε όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στον ΟΚΥπΥ, υπάρχει τεράστια ανησυχία αφού οι εκτιμήσεις του μαθηματικού μοντέλου που χρησιμοποιούν, το οποίο προβλέπει τις νοσηλείες για διάστημα 3-7 ημερών, κάνουν λόγο για αύξηση στις νοσηλείες. Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός, ότι λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης στην κοινότητα, δεν προβλέπεται σύντομα να υπάρξει αποσυμφόρηση. «Το θέμα δεν είναι να αναπτύσσεις συνεχώς κλίνες, αλλά να μειωθεί το ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα και ο αριθμός των θετικών περιστατικών, για να έχουμε μείωση εισαγωγών στα νοσηλευτήρια», ανέφερε ο κ. Χαριλάου σημειώνοντας ότι εάν παραστεί ανάγκη θα αναπτυχθούν κι άλλες κλίνες στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Και απηύθυνε δραματική έκκληση προς τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα και να εμβολιαστεί όταν έρθει η σειρά του. «Έκκληση μας προς τον κόσμο είναι να προχωρήσει στον εμβολιασμό άμεσα και να τηρεί τα πολύ απλά μέτρα που είναι η χρήση της μάσκας, να κρατούμε αποστάσεις και να μειώνουμε τις στενές μας επαφές. Δεν έχουμε άλλον τρόπο να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκρηξη… ανευθυνότητας-Κόλπα εργοδοτών και κρουσμάτων για μην κάνουν καραντίνα
Εκτός ελέγχου τρεις επαρχίες
Την ανησυχία εντείνει η κατάσταση στην κοινότητα, που τείνει να βγει εκτός ελέγχου ειδικά στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού. Στην τελευταία μάλιστα, καταγράφεται νέα μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Και οι τρεις επαρχίες έχουν πολύ υψηλό ποσοστό θετικότητας και ανεξέλεγκτες εστίες μετάδοσης.
Οι εστίες είναι πλέον πολλές, όπως και τα λεγόμενα ορφανά κρούσματα, για τα οποία δεν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση. Οι πλείστες μεταδόσεις που καταγράφονται είναι ενδοοικογενειακές, με τη δεύτερη μεγάλη εστία να προέρχεται από τις σχολικές μονάδες. Μόνο την περίοδο 13-16 Απριλίου, εντοπίστηκαν σε σχολεία όλων των βαθμίδων, 484 κρούσματα. Η τρίτη μεγάλη εστία μετάδοσης είναι οι χώροι εργασίας, όπου διαπιστώθηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν τηρούνται τα μέτρα. Αλυσίδες μετάδοσης εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε τράπεζες, βιομηχανίες, γραφεία, κομμωτήρια και δύο καφεστιατόρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Είναι δύσκολα τα πράγματα, τώρα νοσηλεύουμε τρεις 30χρονους και μία 23χρονη»
- Αυτά είναι τα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν τη Τρίτη
- Απαντήσεις για το τι ισχύει για τα κρούσματα και τις στενές επαφές δίνει το Υπ. Υγείας