Κλειδώνουν αποφάσεις για το Πάσχα, το επικρατέστερο σενάριο-Κρίσιμη σύσκεψη

Επέκταση των υφιστάμενων μέτρων κατά της διασποράς των κορωνοϊού μέχρι τις 15 Μαΐου είναι το επικρατέστερο σενάριο που μελετά αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση, η οποία, ωστόσο, εξετάζει το ενδεχόμενο μικρών εξαιρέσεων για συγκεκριμένες μέρες, μέσα στις γιορτές του Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δοκιμάζονται αντοχές σε νοσοκομεία, επιδείνωση εικόνας-Στο τραπέζι έκτακτα μέτρα

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ενδέχεται οι εξαιρέσεις αυτές να αφορούν στην ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, καθώς και στην Κυριακή του Πάσχα και συγκεκριμένα στην παράταση της κυκλοφορίας των πολιτών και στις συναθροίσεις σε οικίες.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της παράτασης της κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο, ώστε ο κόσμος να μπορεί να παραστεί στη λειτουργία της Αναστάσεως, καθώς επίσης και της συνάθροισης ατόμων σε σπίτια την Κυριακή του Πάσχα, με τον αριθμό να μην ξεπερνά τους δέκα.

Τις τελικές αποφάσεις, ωστόσο, αναμένεται να λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη, 22 Απριλίου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά και η ασφυκτική κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην Κυβέρνηση, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της λήψης έκτακτων και πιο αυστηρών μέτρων.

Εξάλλου, απόψε θα συνεδριάσει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει την παρούσα επιδημιολογική εικόνα, ενώ θα θέσει επί τάπητος τις προτάσεις της, σχετικά με το επόμενο διάστημα.

Εκκλησιασμός κατά τη Μεγάλη εβδομάδα

Σε σχέση με την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι ίδιες πληροφορίες έχουν αποκλείσει για την ώρα το ενδεχόμενο της αύξησης του αριθμού ατόμων εντός των εκκλησιών, ωστόσο, αυτό ενδέχεται να αλλάξει τις επόμενες μέρες, εάν η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάσει βελτίωση.

Επιστροφή μαθητών

Στο  μεταξύ, το θέμα της καθυστέρησης της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, μετά τις διακοπές του Πάσχα, δεν προβλέπεται να τεθεί απόψε στο τραπέζι των Επιδημιολόγων, αφού μέχρι τότε μεσολαβούν πολλές μέρες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών θα ληφθούν μετά τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα για την κατάσταση και ειδικότερα την κατάσταση στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Διαψεύδει ο Τσιούτης

Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης διέψευσε πληροφορίες που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, για το κλίμα που επικρατεί εντός της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) και για σκέψεις που αφορούν είτε σε επιβολή αυστηρότερων μέτρων, είτε σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε έκτακτες συνεδριάσεις δεν ευσταθούν.

Ο κ. Τσιούτης σημειώνει ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσηλευτήρια και ο αυξημένος αριθμός ασθενών με κορωνοϊό, προκαλούν όντως ιδιαίτερη ανησυχία, όπως έντονο προβληματισμό προκαλεί και ο αυξημένος αριθμός νέων περιστατικών και μεταδόσεων, που καταγράφεται σε καθημερινή βάση».

«Για το λόγο αυτό», τόνισε, «πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό πως για να μην έχουμε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, είναι αναγκαίο ο καθένας να αναλάβει την ατομική του ευθύνη, τόσο έναντι στον ίδιο του τον εαυτό, όσο και έναντι των υπολοίπων».

Εξάλλου, ο κ. Τσιούτης αναφέρει πως απόψε πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Αναφέρει πως κατά τη συνεδρία θα μελετηθεί τόσο η επιδημιολογική εικόνα, όσο και οι προτάσεις των ειδικών σε σχέση με το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ θα τεθούν επίσης  προς συζήτηση θέματα, που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο, θα εισηγηθούν να λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

«Οι όποιες εισηγήσεις θα τεθούν ενώπιον του Υπουργού Υγείας, με τον οποίο βρισκόμαστε συνεχώς σε επαφή και διαρκή συνεννόηση», συμπληρώνει. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου
Σε επ’ αόριστον αποχή από υπερωρίες οι ταχυδρομικοί διανομείς της «Ισότητας»
«Η 10η Δεκεμβρίου αποτελεί υπενθύμιση ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Συννεφιασμένος ο καιρός, αναμένονται μεμονωμένες βροχές το βράδυ
Γνωστά και άγνωστα τοπία της Κύπρου μέσα από την οπτική εξερευνητών και πολιτών (pics)
«Άγιε Βασίλη, σε παρακαλούμε να φέρεις στα φτωχά παιδάκια και σε αυτά του πολέμου, καινούργια σπίτια»
Πήραν την κατιούσα αλλά δεν ικανοποιούν οι τιμές καυσίμων-Πάνω από 8 σεντ διαφορά από Ε.Ε.
Καλεί σε μαζική συμμετοχή στη διαμαρτυρία η Ισότητα-«Η ανοχή μας στη δουλοπρέπεια πρέπει να σταματήσει»
Επαφές Δημάρχου Αμμοχώστου σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη
Στην Εσθονία η Υπουργός Υγείας για συναντήσεις που διοργανώνει ο ΠΟΥ