Το μενού της άτυπης πενταμερούς-Διάσκεψη υπό κλοιό πανδημίας

Υπό το πρίσμα αντικειμενικών δυσκολιών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στην Γενεύη, θα πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα το τριήμερο 27,28 και 29 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα παιχνίδια των Τούρκων και το ενεργό ηφαίστειο στο εσωτερικό πριν τη Γενεύη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φθάνει στη Γενεύη το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας, συνοδευόμενος από περίπου 25μελή αποστολή, αποτελούμενη από μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, τεχνοκράτες και νομικούς(περιλαμβανομένου του Γενικού Εισαγγελέα), υπηρεσιακούς παράγοντες και φυσικά από όσους πολιτικούς αρχηγούς (όλοι πλην του προέδρου του ΕΛΑΜ), αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του να τον συνοδεύσουν. Σημειώνεται πως όσον αφορά τη διαπραγματευτική ομάδα, δεδομένου πως στην άτυπη πενταμερή δεν θα πραγματοποιηθεί ουσιαστική διαπραγμάτευση, στην αποστολή στη Γενεύη θα συμμετέχει μόνο ένας πυρήνας μελών της.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της διάσκεψης, αυτό βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση και δεν έχει κλειδώσει στην τελική του μορφή. Στο μενού ωστόσο, περιλαμβάνεται συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το απόγευμα της Τρίτης 27 του μήνα, ενώ για το βράδυ της ίδιας ημέρας υπάρχει προγραμματισμένο cocktail δείπνο, όπου θα συμμετέχουν οι αντιπροσωπείες των εμπλεκομένων μερών με format 10 συν ένας. Το cocktail δείπνο θα πραγματοποιηθεί, είτε στο ξενοδοχείο όπου θα διαμένουν οι αποστολές είτε στο Παλάτι το Εθνών, δηλαδή το κτίριο των Η.Ε. στη Γενεύη.

Για την δεύτερη μέρα, 28 το μήνα, το μενού περιλαμβάνει διμερείς επαφές το πρωί, στο πλαίσιο των οποίων θα υπάρξει και συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Για το απόγευμα της ίδιας ημέρας, και με το τοπίο σε σχέση με το οριστικό πρόγραμμα της άτυπης πενταμερούς να παραμένει ακόμη ρευστό, προγραμματίζεται συνάντηση όλων των συμμετεχουσών στην διάσκεψη αποστολών.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της τρίτης, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τελευταίας ημέρας 29 του μήνα, η Λευκωσία δεν έχει μέχρι στιγμής σαφή εικόνα για το τι θα περιλαμβάνει και πώς ακριβώς θα εξελιχθεί.

Ασαφές παραμένει εξάλλου το κατά πόσο στην άτυπη πενταμερή θα συμμετέχει τελικά και η Ε.Ε. υπό το καθεστώς παρατηρητή, με τη Λευκωσία να προσπαθεί και να εξαντλεί κάθε περιθώριο προκειμένου να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι τόσο η τουρκική όσο και η τ/κ πλευρά παραμένουν ανένδοτες και εξακολουθούν να μην αποδέχονται την όποια παρουσία της Ε.Ε.  

Στις συνομιλίες, και χωρίς ούτε και αυτό να είναι μέχρι στιγμής οριστικό, οι αποστολές θα παρακάθονται με format έξι συν ένας. Αυτό, δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί στην πορεία, κάτι που ήδη συνέβη μιας και ο αρχικός προγραμματισμός προϋπόθετε format πέντε συν ένας.

Ειδικότερα σε σχέση με τη σύνθεση της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας που θα παρακάθεται στις συνομιλίες, αυτή βρίσκεται ακόμη διαμόρφωση, γίνονται συζητήσεις και εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταλήξει στο από ποιους θα πλαισιώνεται στις συνομιλίες. Δεδομένο αποτελεί πως στην ομάδα μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη, θα βρίσκονται ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Κυριάκος Κούρος.  

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 17.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας
Νέες απειλές από τους Χούτι: Θα στοχεύσουμε οποιοδήποτε πλοίο κινείται με κατεύθυνση το Ισραήλ
Η κυνική ομολογία του 71χρονου δολοφόνου στην Ελλάδα-«Ένας λιγότερος άνθρωπος στη γη»
Χριστοδουλίδης: Ανωμαλία και λάθος ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα για την ΤΑ
Αγοράζει πυρομαχικά για τανκς από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο με τη Χαμάς το Ισραήλ
Ένταση και προσαγωγές στα Πατήσια-Δακρυγόνα και προσαγωγές μετά από επιχείρηση «ανακατάληψης»
Πώς ισραηλινοί στρατιώτες «έσπασαν» την ενέδρα των μελών της Χαμάς στη βόρεια Τζαμπαλίγια
Ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία το αρχαιότερο φρούριο του κόσμου-Χτίστηκε πριν από 8.000 χρόνια
Καλεί σε μαζική συμμετοχή στη διαμαρτυρία η Ισότητα-«Η ανοχή μας στη δουλοπρέπεια πρέπει να σταματήσει»
Οι IDF δημοσίευσαν βίντεο με μέλη της Χαμάς που αρπάζουν τις προμήθειες πολιτών της Γάζας