Καλεί σε διευρυμένο διάλογο για τη μεταστέγαση στη Φανερωμένη το Τμήμα Αρχιτεκτονικής
09:42 - 02 Απριλίου 2021

Ρίχνει τους τόνους, σε σχέση με τη μεταστέγαση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Φανερωμένη, το Πανεπιστήμιο, το οποίο καλεί σε διευρυμένο διάλογο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα, αναφέρει ότι «από την ίδρυσή του το 2005, υποστηρίζει τον ενεργό ρόλο του πανεπιστημίου στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας με τη χωροθέτηση διαφόρων δομών και τμημάτων του. Γι’ αυτό το λόγο, και το Συμβούλιο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, επέλεξε, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κύπρου, να παραμείνει σε ενοικιαζόμενους χώρους στην οδό Λήδρας, παρά τη στενότητά τους και της ακαταλληλότητάς τους για μελλοντική ανάπτυξη του Τμήματος, διερευνώντας παράλληλα εδώ και πολλά χρόνια ευκαιρίες για μόνιμη στέγαση στο ιστορικό κέντρο. Η συνέχιση της θετικής παρουσίας της ακαδημαϊκής κοινότητας στο κέντρο της πόλης και της διατήρησης της πολυφωνίας της περιοχής, είναι προτεραιότητα. Όλα αυτά τα χρόνια το Τμήμα Αρχιτεκτονικής είχε μία συνεργειακή και συμβιωτική σχέση τόσο με τους κάτοικους της πόλης και όσους εργάζονται και δραστηριοποιούνται σε αυτή, όσο και με τις δημοτικές αρχές».
Σημειώνει εξάλλου πως «η κοινότητα του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, που αριθμεί γύρω στα διακόσια άτομα, προσβλέπει στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας, με τρόπο εμπλουτιστικό και δίκαιο. Επιθυμεί, όπως και η υπόλοιπη ακαδημαϊκή κοινότητα του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, την ενδυνάμωση της σχέσης με όλες τις οντότητες που εμπλέκονται στην προσπάθεια δημιουργικής συνύπαρξης μεταξύ των κατοίκων στο κέντρο της πόλης».
Επισημαίνει ακόμα πως «τo Τμήμα Αρχιτεκτονικής ευελπιστεί ότι η συζήτηση για την πρόταση μεταστέγασης του Τμήματος εντός του ιστορικού συγκροτήματος των εκπαιδευτηρίων Φανερωμένης, το οποίο κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει μαθητές και φοιτητές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, αλλά και στην περίπτωση της εκπαίδευσης παιδαγωγών, τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, θα διεξαχθεί μέσα σ’ ένα διευρυμένο πλαίσιο διαχείρισης όλων των εκπαιδευτικών και κοινωνικών αναγκών. Η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για να διαμορφωθούν επιπλέον συνέργειες και με άλλες δομές του Πανεπιστημίου Κύπρου, που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα και τη διαφορετικότητα της τοπικής κοινότητας».
Καταλήγοντας, διαμηνύει ότι «όλα τα μέλη της κοινότητας του Τμήματος Αρχιτεκτονικής είναι στη διάθεση και της πολιτείας, με την ερευνητική και επαγγελματική εμπειρογνωμοσύνη που φέρουν σε θέματα έργων αστικής και κοινωνικής σημασίας σε περιοχές ειδικού και πολύ-πολιτισμικού χαρακτήρα».