Μετά τις επικρίσεις διέγραψε το χλευαστικό σχόλιο της για τους φυλακισμένους η Ζαννέτου
21:23 - 02 Απριλίου 2021

Μετά τις έντονες επικρίσεις και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η Επιτρόπος Νομοθεσίας, Λουϊζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου,, η οποία σχολίασε σχολίασε την πρόταση Νόμου, με την οποία θα μπορούν πλέον τα Δικαστήρια να εντάσσουν τους υπόδικους στο μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) αντί της κράτησης στις Κεντρικές, με σκοπό την αποσυμφόρηση, απέσυρε τελικά το σχόλιο της.
Σε ανάρτηση της η Επίτροπος Νομοθεσίας, έγραψε «υπόδικοι στο σπίτι με βραχιόλι ποιων αδικημάτων άραγε; Ο υπερπληθυσμός η αιτιολογία του, ο τίτλος του άρθρου θα έπρεπε να είναι «στο σπίτι ο βιαστής με μια συνδρομή νετφλιξ».
Ανάρτηση η οποία έφερε την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων Φυλακισμένων, αφού αυτή δεν έγινε από οποιοδήποτε άλλο, αλλά από την ίδια την Επίτροπο Νομοθεσίας, η οποία όπως τονίζεται, θα έπρεπε να γνωρίζει πως οι υπόδικοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως τους αντιθέτου, μέχρι την τελική ετυμηγορία του Δικαστηρίου, ενώ δεν είναι όλοι οι υπόδικοι βιαστές, όπως αναφέρει χλευαστικά η κ. Ζαννέτου.
Μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν και τα σχόλια που δέχθηκε στην ανάρτηση της η κ. Ζαννέτου, διέγραψε το επίμαχο σχόλιο.
Όπως είχε αναφέρει ο Σύνδεσμος, «πρέπει κάποιος να απαντήσει στην Επίτροπο Νομοθεσίας ότι οι υπόδικοι είναι κατηγορούμενοι και κατά τεκμήριο αθώοι. Το τίτλο του βιαστή ή του εμπόρου θα τον αποκτήσει κάποιος κατηγορούμενος μόνο μετά από ετυμηγορία Δικαστηρίου και μάλιστα σε τελευταίο βαθμό. Μέχρι την τελική απόφαση της έφεσης, ο κάθε κατηγορούμενος ενδύεται το μανδύα του τεκμηρίου αθωότητας».
Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος τονίζει πως «είναι τραγικό η Επίτροπος Νομοθεσίας να εκφράζεται δημόσια με αυτό το τρόπο για κατηγορούμενους και να βεβηλώνει το τεκμήριο αθωότητας τους λες και είμαστε στο Μεσαίωνα».
Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος παραπέμπει τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Βουλή, τα οποία δείχνουν πως τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από τους μισούς υπόδικους, αθωώνονται.
Σε ότι αφορά το χλευαστικό σχόλιο περί συνδρομής Netflix, σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Πολυχρόνης, αναφέρει πως «δεν κατάλαβα ποιο είναι το πρόβλημα της κ. Ζαννέτου, στο να έχουν Netflix οι καταδικασθέντες. Ποιο είναι το πρόβλημα της; Απαγορεύεται; Ενοχλεί την κυρία; Αυτές είναι αναχρονιστικές αντιλήψεις, αντίθετες με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές σωφρονιστικές αρχές, όπου ομοιόμορφα σε όλη την Ευρώπη, σκοπός της επιβολής ποινής, δεν είναι η τιμωρία αλλά η αναμόρφωση ενός παραβάτη. Αν διαφωνεί με το να βλέπει Netflix ένας κρατούμενος, δείχνεις τις απόψεις της».
Ο κ. Πολυχρόνης, επανέλαβε πως «είναι απλώς τραγικό να παραβιάζει η ίδια η Επίτροπος Νομοθεσίας το θεμελιώδης δικαίωμα της αθωότητας ενός κατηγορουμένου», ενώ την παράλληλα τόνισε πως αδειάζει τις προσπάθειες όλων των αρμοδίων στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για εκσυγχρονισμό του συστήματος, που σκοπός είναι η αναμόρφωση των κρατουμένων αλλά και για την αλλαγή των αντιλήψεων και της ταμπελοποίησης ατόμων.
Τέλος, ο κ. Πολυχρόνης τονίζει, προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, πως η νέα τροποποίηση του Νόμου, εξοπλίζουν τα Δικαστήρια με περαιτέρω εξουσία και αυτά εναπόκειται σε αυτά να αποφασίζουν ποιοι υπόδικοι θα μπαίνουν στο βραχιολάκι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πενταπλάσιοι οι υπόδικοι στις Κεντρικές-Κλειδί στην αποσυμφόρηση το βραχιολάκι